Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detaljen som avslöjar Djokovics fina hyllning

Novak Djokovic fick en varning under matchen för att han bröt mot en tidsregel. Vid sidbytet gick han och klappade domaren på foten.
Foto: ANDY BROWNBILL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUKAS COCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUKAS COCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Eurosport
Foto: Eurosport

Kungen av Australien har gjort det igen.

Novak Djokovic vände underläge mot Dominic Thiem, försvarade sin titel – och närmar sig nu Federer och Nadal i antal grand slam-segrar.

– Det här är definitivt min favoritbana i världen och jag är välsignad som får hålla den här trofén ännu en gång, säger Djokovic som samtidigt hyllade Kobe Bryant i sitt tacktal.

Novak Djokovic är Australian Open-mästare – även 2020. Men mötet med 26-årige östterikaren Dominic Thiem blev en rysare. Djokovic tappade humöret flera gånger och riktade bland annat syrlig kritik mot domaren.

– Bra jobbat, du gör dig själv till en kändis, bra gjort, sa han efter att ha straffats för brott mot tidsreglerna i andra set.

Thiem ledde med 2-1 efter att ha vunnit två raka set men sedan visade Novak Djokovic sin klass. Segersiffrorna skrevs till 6-4, 4-6, 2-6, 6-3, 6-4

– Återigen visar Djokovic att han är i det närmaste omöjlig att besegra här i Melbourne, Maria Strandlund Tomsvik i Eurosport.

Djokovic hyllade Kobe Bryant

När Novak Djokovic klev upp för att hålla sitt tacktal gjorde han det i en överdragsjacka med initialerna KB med siffrorna 8 och 24 – Kobe Bryants två tröjnummer under karriären. Kobe Bryant, som omkom i en helikopterolycka förra söndagen, var en nära vän till Novak Djokovic.

– En person som jag såg som nära, som jag såg som min mentor, var Kobe Bryant, säger Djokovic.

– Det här är en påminnelse om hur viktigt det är att hålla ihop, nu mer än någonsin. Var nära de som bryr sig om dig och älskar dig.

Djokovic tog sin 17:e grand slam

Segern innebär att Novak Djokovic vunnit Australian Open hela åtta gånger. Den innebär även att den 32-årige serben närmar sig Roger Federer och Rafael Nadal i antal grand slam-segrar. 

Federer har 20, Nadal 19 och Novak Djokovic tog nu sin 17:e. I och med segern kliver Djokovic även förbi Rafael Nadal och återtar förstaplatsen på världsrankingen.

Efter att tidigare ha förlorat två finaler i Franska Öppna får Dominic Thiem samtidigt fortsätta sin jakt på en grand slam. 

– Jag är stolt och lycklig över att vara med och konkurrera. Jag hoppas att jag kan få min revansch, säger han i sitt tacktal.

Thiem hyllades även av sin motståndare.

– Jag vill gratulera Dominik till en fantastisk turnering, säger Novak Djokovic.

– Du har mycket tid kvar i din karriär och jag är säker på att du kommer få mer än en grand slam-titel.

Segervrålet: Här vinner han för åttonde gången

Novak Djokovic tog sin åttonde titel i Australian Open efter femsetsvinsten mot Dominic Thiem. Se höjdpunkter här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.