Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jobbigast i livet, alltid ifrån den man älskar”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: JONAS LINDSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Mirjam Björklund har inte spelat en internationell match sedan mars. 

Nu befinner sig 22-åringen i New York i hopp om att få spela US Open, men också för att spendera tid med sin pojkvän Denis Shapovalov – som hon tvingades ifrån när coronaviruset slog till. 

– Det är en av de jobbigaste sakerna med det här livet, att man alltid är ifrån de man älskar, säger Sverigetvåan. 

Tenniscirkusen stängde ner fullständigt när viruset slog till på bred front i början på mars. Under sommaren har de professionella turneringarna smugit i gång – och i slutet av augusti ska US Open spelas med kraftiga restrektioner. 

Sverigetvåan och 298-rankade Mirjam Björklund spelade sin senaste WTA-tävling i Lyon i början av mars, men har därefter varit fast med sin tränare Jonas Björkman i Stockholm. 

– Eftersom vi har haft så sjukt mycket tid så har man hunnit träna på allting. Vi har tränat på många olika saker. I början spelade vi väldigt mycket matchspel. Vi har jobbat på mycket saker som man inte har tid med i vanliga fall, som olika detaljer i spelet. Samtidigt som vi har tränat mycket fys för att göra kroppen redo. 

Träffades på Bahamas i somras

Coronauppehållet har inneburit bra träning, men när gränserna stängde tvingades hon också bort från sin pojkvän och världsstjärnan Denis Shapovalov som hon varit tillsammans med i drygt ett år.  

I juli fick Mirjam nog och tog planet till Bahamas – där hon träffade Denis för den första gången på fem månader. 

– I juli när det kom en chans att träffas på Bahamas så tänkte vi att det var dags. Innan tourerna börjar öppna upp igen. Vi var där och tränade där tillsammans. Det var väldigt bra träning för mig, samtidigt som det var väldigt kul att umgås med Denis igen. 

Hur tufft är det att vara ifrån varandra? 

– Vi är vana vid distansen, men det är aldrig lätt att vara ifrån varandra. Det är en av de jobbigaste sakerna med det här livet att man alltid är ifrån dem man älskar. 

Men det är värt det? 

– Ja, absolut. 

Paret brukar sparra mot varandra

Denis Shapovalov är rankad 16 i världen, och är därför en väldigt bra sparringpartner för Mirjam. 

– Det är alltid kul att spela med honom. Han är alltid hjälpsam. Han ser saker och är väldigt bra på att formulera sig och jag förstår verkligen vad han menar. Han har ett väldigt bra öga för spelet. Han är ingen robot om man säger så. Han vet själv hur man ska göra. Jag kan lära mig väldigt mycket av honom. 

– Vi spelade mycket tillsammans. Vi får se hur det går för honom i US Open, men det är väldigt bra sparring i alla fall, säger Mirjam och skrattar. 

Men i slutet av förra veckan var det dags att lämna solen och de vita stränderna. New York och US Open kallade där årets andra grand slam kommer att spelas. Stor kritik har lyfts fram mot att tävlingen spelas. Världsstjärnor som Rafael Nadal och Ash Barty har valt att inte spela tävlingen på grund av osäkerhet med anledning av coronasituationen. 

Flera lägre rankade spelare, som har gått miste om värdefulla prispengar under uppehållet, har varit kritiska mot stjärnor som har sagt att tävlingen bör ställas in. Björklund förstår irritationen. 

– Det kan man absolut bli frustrerad av, men samtidigt kanske det finns saker inte vi vet om, som påverkar deras beslut. Det kan vara en familjemedlem eller någon i deras team som är känslig för sjukdomar och så vidare. Det är väldigt många saker som spelar in. De som förtjänar en plats och vill spela, får spela. Vill de inte spela, behöver de inte spela. 

”Står på Dennis lista och har en fördel”

Men Mirjam Björklund ser det som en chans att få spela sin första grand slam där tävlingen börjar nästa vecka. 

Då kan en barndomsdröm bli till verklighet. 

– Jag ligger ungefär 90 utanför från att kvalificera mig till tävlingen. Chanserna att få spela är små. Jag kanske inte kommer in. Men spelare kan testas positivt, och eftersom jag står på Dennis lista får jag vistas här och har därmed en fördel i det avseendet. Men om jag inte får någon plats är det en bra möjlighet att få se bra tennis. Det är en helt annan grej att vara på plats och se på folk som spelar, men även att träna med de bästa spelarna. Det utvecklar mig. 

US Open börjar den 31 augusti.


https://www.instagram.com/p/CDMZTbGAWrJ/https://www.instagram.com/p/CAnmGofA-dH/https://www.instagram.com/p/B_Amv1OgShE/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.