Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jelena Dokic vikthånas under Australian Open

Grace, 11, vill bli bäst i världen: "Man måste ha ett slutmål"
Jelena Dokic.
Foto: ELLA LING/SHUTTERSTOCK / ELLA LING/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Dokic intervjuar Novak Djokovic.

Jelana Dokic, 39, hånas på sociala medier. 

Anledningen? Hennes vikt. Nu vittnar den tidigare tennisstjärnan om mobbning på nätet. 

”Den fysiska mobbningen har varit helt vansinnig”, skriver hon på Instagram. 

Den australiska tennisspelaren Jelena Dokic tog hela världen med storm när hon som 17-åring tog sig hela vägen till semifinal i Wimbledon 2000. När hon var som bäst rankades Dokic som den fjärde bästa tennisspelaren i världen.

2014 avslutade hon sin karriär – sedan dess har exstjärnan gjort flera bekännelser, bland annat att hon under karriären hade självmodstankar. 

”Den här bilden påminner mig om smärtan under en del av mitt liv. Det var när jag led av depression, ångest och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Jag mådde dåligt och ett par år senare var jag nära att avsluta mitt liv, skrev Dokic och publicerade en bild från 2000 där hon såg ledsen och uppgiven ut. 

Dokic har tidigare berättade om sin depression och hade under karriären flera längre uppehåll från tennisen på grund av sin mentala hälsa. 

– Jag kämpade med depression i två år, och spelade inte på flera månader.

Dokic om vikthånen på sociala medier

Efter karriärens slut har dock Dokic fått rätsida på sitt liv, och berättat att hon trivs med sin tillvaro. 

Under årets upplaga av Australian Open är Jelena Dokic konferencier och gör intervjuer med spelarna efter matcherna. Hennes framträdanden har lett till en storm över sociala medier där 39-åringen hånas för sin vikt. 

”Den fysiska mobbningen har varit helt vansinnig”, skriver hon på Instagram. 

”Det kommer från hela världen, och speciellt mycket kommer från Serbien. Många av dem är kvinnor”, säger Dokic som är uppväxt i Kroatien men har bytt till ett australiskt medborgarskap. 

Dokic har publicerat ett Instagram inlägg där hon visar flera exempel på hur hon hånas för sin vikt. 

”Den vanligaste kommentaren är: ”Vad hände med henne, hon är så stor?” Det är äckligt. Folk borde skämmas”, skriver hon. 

I inlägget skriver Dokic att målet är att komma tillbaka i form, men tvivlar på att de som hånar henne kommer bli bättre människor. 

”Vikten kommer att förändras. Men onda människor kommer att förbli onda”, påpekar hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.