Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jätteskrällen: ”Kommer att bli gigantisk i världen”

Foto: JULIEN DE ROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JULIEN DE ROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Två sensationer i final – men väl där höll favoriten.

Ashleigh Barty slog Marketa Vondrousova i finalen av Franska Öppna (6-1, 6-3) och tog sin första grand slam-titel i singel.

– Jag gjorde verkligen en perfekt match, säger Barty i segerintervjun.

Förhandsfavoriterna Simona Halep, Serena Williams och Angelique Kerber försvann en efter en.

Till finalen i Paris tog sig i stället australiskan Ashleigh Barty, 23, när hon slog 17-åriga sensationen Amanda Anisimova i semifinalen. 

På andra sidan nätet? Tjeckiska 19-åringen Marketa Vondrousova, som skrällde rejält mot Johanna Konta i sin semifinal.  

Barty drog stor nytta av sina tunga servar och grundslag rakt igenom hela finalen, och vann tämligen enkelt med siffrorna 6–1, 6–3 i en match som bara tog 72 minuter.

– Det är helt otroligt. Jag saknar ord. Jag gjorde verkligen en perfekt match, säger Barty i segerintervjun.

– Jag var jättenervös. Marketa (Vondrousova) har haft en fantastisk säsong. Hon har bara börjat klättra. Hon kommer att spela många grand slam-finaler, det är jag säker på.

Tidigare grand slam-titeln i dubbel 

För fem år sedan valde australiskan Ashleigh Barty att lägga av med tennisen eftersom hon tyckte att det var en ensam sport. I stället tävlade hon i cricket på semi-professionell nivå under ungefär ett års tid.

Väl tillbaka på touren har hon skördat framgångar framför allt i dubbel: år 2017 tog hon sig till final i dubbel vid Franska Öppna. Året därpå kom den första grand slam-titeln, när hon och Coco Vandeweghe tog hem dubbeln i US Open.

Sensationen i lördagens final av Franska Öppna var dock Ashleigh Bartys första individuella grand slam-titel, och även första gången hon spelade en sådan final. 

– Hon kommer att bli gigantisk i världen efter det här, utbrast Maria Strandlund Tomsvik i Eurosports sändning. 

Finalsegern innebar en rejäl klättring på rankningen, från världsåtta till näst bäst i världen.

Vinsten är den första för Australien på damsidan sedan 1973, då mesta mästarinnan i grand slam-sammanhang, Margaret Court, tog hem tävlingen.

– Det är en speciell plats för australiensiska spelare så jag är otroligt stolt över vad jag lyckats åstadkomma, säger Barty.

”Jag var så nervös” 

Hon fortsatte med att hylla sin motståndare i finalen:

– Jag var så nervös. Marketa har haft en fantastisk säsong och har just startat sin resa. Hon kommer att vara med i fler grand slam-finaler. Det var väldigt kul att spela mot henne i dag. 

Även Vondrousova tackade för en bra match:

– Du gav mig verkligen en lektion i dag, så tack, säger hon på podiet och fortsätter: 

– Du är en fantastisk spelare och en fantastisk person som verkligen förtjänar det här. Även fast jag verkligen ville vinna i dag så har jag njutit av tiden här och allt som har hänt här.