Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Järryds kritik: ”Han gick över gränsen”

Anders Järryd. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Anders Järryd 1985. Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Anders Järryd och John McEnroe. Foto: MICHEL SPINGLER / AP
John McEnroe. Foto: JAN DÜSING / EXP

Anders Järryd, 57, var en del av det svenska tennisundret efter Björn Borg-epoken.

För SportExpressen berättar tennisstjärnan om den blågula konkurrensen. Om sitt nya liv – och om den klassiska matchen när John McEnore fick ett vredesutbrott.

– John var nära att lämna banan, säger Anders Järryd.

Den här historien börjar i Lidköping.

Paret Ulla och Gunnar Järryd blir mitt under Wimbledon i juli 1961 föräldrar för tredje gången.

Birgitta, 9, och Thomas, 5, får en lillebror: Anders.

– Vi hade nära till det mesta. Speciellt till alla idrottsanläggningar. Det var enkelt att hålla på med idrott, säger Anders Järryd.

Han provade på det mesta.

Bandy i Lidköpings AIK till han var 18.

Bordtennis en bra bit upp i tonåren. Och tennis. Sporten som han älskade mest och som han alltid valde som nummer ett om det blev en krock.

– Det var svårt att kombinera allt så jag tvingades välja, men allt var inte självklart. Tennisen var redan då väldigt resultatbaserad. Om man vann matcher och presterade bra resultat kunde man gå vidare i sin karriär. Annars var det svårt.

För Anders Järryd var det upp och ner. Som en berg-o-dalbana. Men han lyckades ändå klättra uppåt på karriärstegen för varje år.

– Jag var bra, men inte bäst. Men jag tränade mycket och var fysiskt stark. Det hjälpte mig att komma vidare.

”Det var en fantastisk tid”

När tennistalangen fyllde moped började han så smått att drömma om att komma med i landslaget.

– Vi unga spelare som kom fram på den här tiden hade helt andra värderingar på livet och sin tennis mot dagens ungdomar, säger Anders Järryd.

Hur menar du?

– För mig och mina kompisar var det en utopi att tro att man en dag skulle bli proffs. Vi spelade för att det var roligt och för att se hur långt man kunde gå.

Hur mycket tränade du?

– Jag tränade, men inte på samma organiserade sätt i början av min karriär som dagens unga spelare. I dag pratar man ofta om hur man tränar. Vi tränade också, men det var mycket spontanidrott på den tiden. Det som inte finns i dag. Det gäller också att ungdomarnas föräldrar har en tjock plånbok och att de kan ställa upp och skjutsa till träningar och matcher på obekväma tider.

Vad tycker du om det?

– Det är tidens utveckling. Men jag tycker att unga tennisspelare i dag tar för lite ansvar för det man själv gör. Det finns hela tiden andra som fixar saker. Man måste hitta sin egen väg för att lyckas. I dag är det organiserad träning så tidigt att den spontana leken försvinner.

Hur ser du på svensk tennis framtid?

– Vi har Elias Ymer strax utanför topp-100. Vi kommer kanske inte att få en världsspelare inom en femårsperiod. Men jag är rätt säker på att det kommer fram en ny stjärna i framtiden. Det krävs mycket, men vi har sett tidigare att det går att vara svensk och vara bäst i världen i tennis.

När förstod du att du var bra?

– Det var när jag gick ut gymnasiet. Jag fick vara med i Team Siab, ett stall med kompetenta tränare och ledare. Vi fick en unik möjlighet att träna och spela på ett annat sätt än vad vi fått göra tidigare.

Team Siab som under 1981 till 1983 satsade på Mats Wilander, Anders Järryd, Joakim Nyström och Hans Simonsson,

Team Siab, med John-Anders ”Jonte” Sjögren som tränare lyfte mellan 1981-83 fram talangerna Mats Wilander, Jocke Nyström, Anders Järryd och Hans Simonsson ytterligare ett steg.

Det var en ny sorts blågul modell - och en nödvändig hjälp för de svenska talangerna som kom fram efter ikonen Björn Borg.

Med Team Siab växte också det svenska tennisundret fram efter den tio år långa Björn Borg-eran som tog slut efter US Open i New York 1981.

Mats Wilander var först att visa vägen när han 1982 som 17-åring slog igenom och vann Franska öppna mästerskapen på gruset i Paris.

– Det var en fantastisk tid. Och när jag och de andra svenska talangerna såg Mats vinna i Paris förstod vi att vi också kunde vinna, säger Anders Järryd.

Mats Wilander vann sju Grand slam-titlar (tre i Franska öppna, tre i Australian Open och en gång US Open). Han blev världsetta.

Några år senare slog sig även den några år yngre Stefan Edberg sig fram till världstoppen. Han vann sex grand slam (två i Wimbledon, två i US Open och två i Australian Open).

 

LÄS MER: Galna stjärnfallet som drabbat Wimbledon 

 

Konkurrensen med Wilander och Edberg

Mats Wilander och Stefan Edberg blev med sina segrar de största blågula stjärnorna.

Där bakom fanns Anders Järryd och ett koppel av andra världsspelare som inte fick lika mycket uppmärksamhet. Järryd vann ingen singeltitel i grand slam, men väl åtta dubbeltitlar.

Hur var det att inte få lika stor uppmärksamhet som Wilander och Edberg?

– Man ville hela tiden vara bäst, men Mats och Stefans framgångar hjälpte oss andra.

Fanns det aldrig någon avundsjuka?

– Nej, det var inga hard feelings. Vi var alla bästa kompisar utanför banan. När vi väl spelade och tränade kunde det var lite hett emellanåt, men vi var ju alla vinnare. Alla ville hela tiden vinna. Det tror jag också var nyckeln till allt. Joakim Nyström var i början av 1980-talet en av världens tio bästa spelare. Men han platsade inte ens i Davis Cup-laget som slog USA i finalen 1984, säger Anders Järryd.

– Det fanns en stenhård konkurrens. Men alla visste att det var så. Det var bara att försöka ta sig uppåt ett steg hela tiden, säger Anders Järryd.

Hur vill du förklara det svenska tennisundret som växte fram under 1980-talet?

– Björn Borg byggde med sin storhetstid grunden till allt. Tennisen blev populär och vi fick fram talanger inom sporten genom Björn. Han öppnade dörren för unga spelare som såg att det fanns en möjlighet att bli lika bra som honom. Vi ungdomar hade också många kunniga ledare.

Anders Järryd fick slåss mot flera motståndare på vägen mot världstoppen. Inte minst mot sitt eget temperament.

– Jag hade ett jäkla temperament, det kan komma fram även i dag, men nu är det långt mellan gångerna.

Varför var du så hetlevrad?

– Jag ville vinna. Jag hade planerat matcherna jag spelade i förväg och såg allt i bilder. Sedan blev det inte som jag hade tänkt mig. Jag blev också arg över domslut och över min egen insats.

Hur påverkade ditt humör dig som spelare?

– Svårt att säga, i vissa matcher var det en tillgång. Det kan vara bra att ha lite humör också, det skapar personligheter inom tennisen Vi vill ju inte bara ha robotar.

Apropå robotar. Du spelade en historisk semifinal i början av november 1984 mot amerikanen John McEnroe i Stockholm Open. 

– Ja, McEnroe gick ”helt bananas”. Han gick långt över gränsen. Han var väldigt nära att ta sin väska och bara lämna banan.

Kritiken: ”Gick helt klart över gränsen”

Den svenske domaren Jan Åke Nilsson var den amerikanske stjärnans måltavla. Järryd vann första set, i andra set dömde domaren ut McEnroes förstaserve. 

Då gick stjärnan ett vredesutbrott modell större. Han kallade domare Nilsson för ”jävla idiot” och slog ner flaskor och muggar som stod intill domarstolen.

John McEnroe buades ut av publiken.

– Det var bara att hålla sig lugn och tänka på nästa boll. Det var inte någon idé att hetsa upp sig. Jag var så inne i matchen, säger Anders Järryd.

Vad tycker du om McEnroes agerande?

– Han gick helt klart över gränsen. Hade han gjort så i dag hade han blivit utvisad från banan. Nu fick han bara tre varningar och förlorade gamet. Det var väldigt nära att han tog sin väska och gick. Det såg jag.

Har du pratat med McEnroe om vad som hände?

– Ja, det har vi gjort. Vi har ju spelat många gånger mot varandra sedan dess. Och även med varandra i dubbel. Han lyckades trots sitt utbrott vinna mot mig. Och dagen efter slog han Wilander i finalen.

1984, och framför allt 1985, var några av Anders Järryds bästa år.

I singel var han i juli 1985 rankad femma i världen – men en knäskada i slutet av året gjorde att han ramlade ner till tolfte plats.

Det var dubbelspelet som gjorde Anders Järryd till världsetta.

Den första och största segern kom 1983 i Franska öppna i Paris med Hans Simonsson.

– En av mina roligaste segrar, säger Anders Järryd.

Han vann 59 dubbeltitlar, åtta i grand slam.

– Jag vann samtliga fyra. Australian Open, Franska öppna, Wimbledon och US Open.

Det spelade ingen roll vilken spelare som hoppade in bredvid svensken.

– Jag vann mina titlar med 19 olika partners, säger Anders Järryd.

Vem är den bäste dubbelpartner du spelat med?

- Av alla måste jag säga Stefan Edberg. Vi spelade bara fram till 1987 och vann mycket, men det kunde ha blivit så många fler titlar. Jag spelade egentligen min bästa dubbel 1990-1991.

Nya kärleken efter skilsmässan

I dag lever Anders Järryd ett stilla och skönt liv i tennismeckat Båstad efter den skånska kusten.

Han skilde sig från sina barns mamma för 20 år sedan och har träffat en ny kvinna.

– Hon heter Sonja och bor i Hannover i Tyskland. Så vi är särbos, säger Anders Järryd.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

- Oj, det varierar. Jag gör olika saker. Jag åker och spelar uppvisningsmatcher, ingiver hallar och tennisbanor. Jag har tidigare jobbat med vårt tennisgymnasium i Båstad. Jag tränar en del tennis själv och spelar golf.

Hur har de miljoner du spelade in som proffs påverkat ditt liv?

– Pengarna har gjort att jag kan bestämma min egen vardag. Jag har förvaltat det jag tjänat i två fastigheter i Båstad. Jag är en rätt så jordnära människa, men visst kan jag unna mig något extra ibland. 

– Jag tänkte alltid när jag spelade att det gäller att göra allt så bra som möjligt för en dag tar det slut. Men det är klart att det jag tjänat har varit en trygghet i livet efter proffskarriären.

 

Anders Järryd

Född: 13 juli 1961.

Bor: Båstad:

Familj: Särbo med Sonja. Har barnen Niklas, 30, och Rebecka, 25, från ett tidigare förhållande.

Idrott: Tennis.

Karriär: Proffs mellan 1980 och 1996.

Främsta meriter: Seger i dubbel i Franska öppna mästerskapen i Paris 1983, 1987 och 1991.

Seger i dubbel i Wimbledon 1989 och 1991.

Seger i dubbel i US Open 1987 och 1991.

Seger i dubbel i Australian Open1987.

Dubbelsegrar på ATP-touren: 59.

Singeltitlar på ATP-touren.

Tre segrar med Sverige i Davis Cup: 1984, 1985 och 1987.

Övrigt: Förlorade 16 singelfinaler och 32 dubbelfinaler på ATP-touren.

Äter: ”Jag är allätare, gillar fisk, kött, pasta”.

Dricker: ”Vatten, vin, öl och även en Coca-Cola smakar grymt då och då”.

Läser: ”Böcker i perioder, främst deckare”.

Tittar på: ”Jag ser mycket på tv. Som nyheter, dokumentärer och sport”.

Förebild inom tennisen: Björn Borg och Ilie Nastase.

Bäst i tennis genom tiderna: ”Jag säger Roger Federer med Rafael Nadal strax bakom”.

 

Anders Järryd väljer sina fem idrottsfavoriter

Rafael Nadal, Spanien. Tennis.

Tiger Woods, USA, Golf.

Ole-Einar Björndalen, Norge, skidskytte.

Andre Myhrer, alpint.

Hanna Öberg, skidskytte.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!