Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag var nära att begå självmord”

Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SRDJAN ILIC / AP
Foto: VADIM GHIRDA / AP

Hon var nära att ta sitt eget liv efter att i flera år ha blivit slagen och mobbad av sin egen pappa.

Decennier senare har den tidigare tennisstjärnan Jelena Dokic försonats med sina erfarenheter.

– Jag hoppas att vi aldrig får se ett fall som mitt igen, säger hon till The Telegraph.

För knappt tre år sedan gav Jelena Dokic, tidigare världsfyra och semifinalist i Wimbledon 2000, ut självbiografin ”Unbreakable” tillsammans med den australiska journalisten Jessica Halloran.

I boken beskrev tennisstjärnan, som är född i forna Jugoslavien men nu bor i Melbourne, Australien, i detalj fysiska och psykiska övergrepp från sin pappa Damir före och under sin tid i den absoluta världseliten i början av 2000-talet.

”Våld och mobbning”

– Jag har gått igenom mycket, säger Jelena Dokic till The Telegraph och fortsätter:

– Men det fanns inte många alternativ. Antingen skulle jag ta mig igenom det eller ge upp. Jag var nära att begå självmord vid ett tillfälle. Oavsett hur illa min pappa misshandlade mig, genom våld och mobbning, var jag alltid som jag var med tennisen: Villig att hitta en väg ut. Jag trodde på att det fanns något bättre, en lösning. Det var det jag kämpade för, att en dag få ett bättre liv.

Den här veckan skulle årets Wimbledon ha inletts, men på grund av coronapandemin har årets upplaga av den prestigefyllda grand slam-turneringen ställts in.

Överraskade som 17-åring

För 20 år sedan, vid 17-års ålder, tog sig Dokic överraskande hela vägen till semifinal på gräsplanerna utanför London, där hon slogs ut av amerikanskan Lindsay Davenport.

På läktarplats vände då Dokic pappa henne ryggen efter förlusten och i berusat tillstånd kallade han henne senare för ”patetisk”, ”en hopplös kossa” och vägrade att ge henne tak över huvudet den natten i Storbritanniens huvudstad i juli 2000.

Det många inte visste då var att Damir även slog sin dotter. Decennier senare har Jelena Dokic, som inte längre har någon kontakt med sin pappa, försonats med sina erfarenheter.

– Jag hoppas att vi aldrig får se ett fall som mitt igen, säger 37-åringen, som bland annat jobbar som tenniskommentator och föreläsare, och tillägger:

– Men om vi gör det litar jag på att det avslöjas på ett helt annat sätt.

 

MÅR DU DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder. Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar. En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

 

Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50. 

Jourhavande präst: Nås via 112.

Självmordslinjen: 90101 

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

 

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.