”Jag var inte redo att prata förrän i somras”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

I sitt sommarprat talade han ut om psykisk ohälsa.

Nu berättar Robin Söderling om beslutet att öppna upp sig.

– Det är viktigt att prata om det, säger han.

Det var många som förvånades när Robin Söderling julen 2015 meddelade att karriären var över. I ”Sommar i P1” berättade han för första gången om bakgrunden till beslutet: psykisk ohälsa.

– Jag upptäckte att jag hade googlat på olika tillvägagångssätt för att begå självmord, sa han då i programmet där han även redogjorde för återbudet i US Open 2011.

– Jag fick panik. Jag började gråta. Jag bara grät och grät.

Det tog Robin Söderling mer än sex år att bli återställd. Tiden, hans fru Jenni och frånvaro av tennis var nycklarna till att han fick sitt liv tillbaka. När Robin nu blickar tillbaka så är han mycket glad att han öppnade upp sig och berättade i det där sommarpratet.

– Efteråt så märkte man hur stort ämne det var och hur många som lyssnade. Det är många som hört av sig för att de tyckte att det var positivt och kul, men det är också många som hört av sig för att de känt igen sig och varit i samma situation.

– Det känns tyvärr som att det är mer regel än undantag att folk till och från mår dåligt. Det är jäkligt synd att det varit sånt tabu kring det. Ju fler som pratar om det, desto lättare kommer det att bli för andra att också prata om det.

Hur gick det till när du beslutade dig för att prata?

– Jag hade flera år tidigare fått frågan om att göra ett sommarprat, men var inte så intresserad av att göra ett program som bara handlade om tennis. Då hade det inte blivit så brett, utan jag kände att det var det här ämnet som jag ville ta upp för att nå den bredare massan med ett större budskap. Jag hade inte kommit över det och var inte riktig redo förrän i somras. Nu har det till och med blivit ganska lätt att prata om det.

Robin Söderling kapten i Davis Cup

Efteråt har många kontaktat Robin för råd.

– Jag är ju inte utbildad för det, däremot har jag en stor erfarenhet och vet vad som funkade för mig.

Högst på sitt tennis-cv har Söderling de tio singeltitlarna och de två finalerna på gruset i Paris.

Kontrasten är ganska stor mellan centercourten och bilen han befinner sig i när vi talas vid. Han sjutsar barnen Olivia och Fred till tennisträningen.

– Båda spelar tennis, men även basket, karate och fotboll. Det är kul att de rör på sig, det är för många barn i dag som inte rör på sig tillräckligt, säger han innan vi kommer in på jobbet som svensk Davis Cup-kapten.

Coronapandemin har stoppat de blågula samlingarna. Planen är att dra i gång igen under våren.

– När jag fick frågan om att bli kapten så kände jag direkt att det skulle vara väldigt roligt och spännande. Jag brinner för svensk tennis. Under min karriär fick jag mycket hjälp av förbundet så jag tyckte det var så himla roligt att få en möjlighet att hjälpa till.

I mars 2020 vann Sverige, lett av kapten Robin Söderling, kvalmötet mot Chile på hemmaplan och säkrade därmed en plats i världsfinalen i Madrid. På grund av coronapandemin har 2020 års världsfinal där 18 nationer upp om världsmästartiteln skjutits upp till 2021.

– Det är så viktigt för sporten att man har några bra spelare som syns i media och som vinner några omgångar i grand slam. Man såg vilket intresse exempelvis Christian Olsson, Carolina Klüft och Stefan Holm skapade runt friidrotten. Helt plötsligt blev det lättare att behålla de största talangerna som kanske annars hade satsat på andra sporter.

”Leo Borg har stor potential”

Hur ser du på Leo Borg som en sådan spelare?

– Jag tror att det är mycket upp till honom och hur mycket han är beredd att kämpa. Konkurrensen är tuff. Han har haft en bra juniorkarriär, sedan är steget till seniortennisen väldigt stort. Men han har stor potential, säger Söderling som dock inte vill ställa förväntningarna för högt.

– Generellt i dag så slår man inte igenom lika tidigt som för 20–30 år sedan. Jag tror inte att vi kommer att få se en 17–18-åring vinna en grand slam igen. Sporten har utvecklats och blivit mer fysisk. Förr spelade det fysiska inte lika stor roll som det gör i dag.

Parallellt med kaptensskapet driver Söderling ett företag som säljer tennis- och padelutrustning (RS Tennis) samt är ambassadör för Djurgårdens IF där han jobbar med föreningens uppsökande idrottsverksamhet. Förhoppningen är med andra ord att locka fler barn och unga att idrotta och prova på en eller flera av de aktiviteter förningen erbjuder.

– Jag märker skillnaden mot när jag själv växte upp och hur man idrottade och rörde sig mer än vad man gör i dag. Jag tror inte att det är någon bra utveckling.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.