Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag tog heroin – det var så mitt helvete började”

Har du koll på nästa generation tennisstjärnor? Här är några av de hetaste spelarna på herrsidan när Roger Federer och co lägger av.
Nikola GnjatovicFoto: Skärmdump / Youtube
Nikola GnjatovicFoto: Skärmdump / Youtube
Roger Federer.Foto: TESS DERRY / STELLA PICTURES / PA

Nikola Gnjatovic sågs som en av världens största tennistalanger. 

Men karriären gick förlorad när han blev beroende av droger. 

– Jag tog heroin för första gången när jag var 21 år gammal, det var så mitt helvete började, säger han enligt serbiska Blic

Som ungdomsspelare var det så gott som ingen som rådde på serben Nikola Gnjatovic. Som 16-åring sågs han som en blivande världsstjärna. Inte undra på det. 

Han var U18-mästare i såväl singel som dubbel i hemlandet. Han besegrade jämnåriga Marat Safin och Fernando Gonzalez som junior – de båda blev sedan stora stjärnor och han lyckades även besegra självaste Roger Federer i en träningsmatch. 

– Alla trodde att jag skulle bli topp 10 i världen, säger han. 

Men så kom drogerna. 

Sågs som en blivande världsstjärna 

Samtidigt som han tog klivet över till seniortennisen så började han missbruka och som 21-åring testade han heroin första gången. Han försökte balansera en tenniskarriär med ett drogmissbruk. Det gick inte. 

Som bäst var Gnjatovic rankad 759 i världen och spelade bara in 40 000 kronor under sin karriär. 

– Mitt liv var i totalt kaos. 

Och värre skulle det bli. 

– Jag har varit inlagd på sjukhus mer än tio gånger. I sjutton år har jag genomlevt alla hemskheter som ett drogmissbruk för med sig, säger han. 

Nu vill Gnjatovic jobba som tränare

I dag är Gnjatovic helt drogfri och vill – till slut – få en karriär inom tennisen. Nu som tränare. Gnjatovic vill träna barn för att få fram landets nästa Novak Djokovic eller Jelena Dokic. 

Men hans förflutna förföljer honom. 

– Folk berättar för barnens föräldrar om mitt tidigare drogmissbruk. De vill inte att deras barn ska tränas av mig. Men jag har aldrig sålt droger, inte ens i mina djupaste kriser. Och jag skulle aldrig sälja droger till barn, då skär jag hellre av mig egen hand. 

Nu skulle egentligen Franska öppna ha spelats, men på grund av coronapandemin är turneringen flyttad. Hör några gamla mästare berätta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.