Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag tänkte att nu skiter jag i det här”

”De gör inte uppoffringarna – för mycket Instagram”.
Foto: PONTUS FERNEMAN / © BILDBYRÅN
Foto: PONTUS FERNEMAN / © BILDBYRÅN
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Ellen Allgurin sågs som nästa stora tennisstjärna. 

Men sjukdomar och skador har gjort vägen svår – och tidigare i år var Värnamotjejen nära att ge upp. 

– Då var jag jättenära att säga: Nu skiter jag i det här, säger 25-åringen som fortsatt drömmer om Wimbledon. 

Ellen Allgurin togs ut till landslaget som 14-åring och vann sin första WTA-match redan som 15-åring i Swedish Open. Underbarnet från småländska Värnamo var tjejen som skulle slå igenom stort på den internationella scenen, skrevs det.

– Målet är att bli världsetta, sa Ellen Allgurin till SportExpressen i samband med en landslagsuttagning 2011.  

Men därefter har det varit förhållandevis tyst. Allgurin nådde sin bästa rankning 2015 då hon hade tagit sig in bland de 400 bästa i världen. Men efter att ha drabbats av körtelfeber var hon tvungen att ta en paus, för att sedan vara tillbaka under 2017. Under det året står hon noterat för sin senaste internationella match. 

Allurgin var nära att sluta på grund av skadorna

Skador har varit i vägen under hela hennes karriär. Tidigare i år var Allgurin nära att sluta. Hon var trött på skadorna. 

– Under hösten 2017 började jag att få ont i min axel. Jag trodde inte det var så farligt, men det blev bara värre och värre. Och under årsskiftet kunde jag inte spela längre. Det gjorde helt enkelt för ont.

Axeln blev dock inte bättre, vilket resulterade i en operation under augusti 2018. Men läkningen tog tid, och det var inte förrän under januari i år som Allgurin kunde börja spela tennis – men då men en skumboll. 

Men när Ellen Allgurin var nära en comeback kom nästa tunga bakslag. En spricka i revbenet konstaterades. Mardrömmen var ett faktum och 25-åringen var då nära att lägga racketen på hyllan. 

– Då var jag jättenära på att säga: Nu skiter jag i det här, tänkte jag. Då var jag allvarligt väldigt nära på att göra det. Det kändes som ett ”sign from above”, att jag inte skulle spela. 

”Det är det bästa som någonsin skulle hända”

Dock var det inte slutet på Allgurins satsning. Efter ett tags funderande tog hon beslutet som hon har gjort många gånger tidigare: Jag fortsätter. 

– Jag tror att jag hade ångrat mig om jag inte hade fortsatt. När jag var liten drömde jag om att vinna grand slams. Det är inte det som grejen är nu. Nu är min absolut största dröm att spela grand slams. 

Under juli var hon och besökte Wimbledon. Dit vill hon komma tillbaka – som spelare. 

– Det är det bästa som någonsin skulle hända. Men jag vet att jag har hur långt dit som helst, men det hade varit coolt att försöka, även om det är lång väg dit. 

Trots att det inte gick som planerat för Ellen Allgurins hennes karriär är svensk tennis på frammarsch. Rebecca Peterson närmar sig toppen och flera andra är på gång där bakom. 

– Ändå sedan vi har varit små har jag varit imponerat av Rebecca. Jag tycker det är kul och inspirerande att det går bra för henne. Jag tycker det är så konstigt, men när det går bra för svenska tjejer driver det mig att fortsätta min satsning. Det känns nära. 

Det var längesedan Allgurin hade en WTA-rankning, men snart hoppas hon vara tillbaka. 25-åringen har siktet mot två ITF-turneringar i Sverige i september. 

– Jag kanske förlorar alla matcher, men jag kanske även vinner. Det kan gå hursomhelst. Jag spelar helt okej nu tycker jag. Det känns inte jättedåligt, haha. Men jag kanske mest spelar på inspiration just nu.  

Tre unga talangar i svensk damtennis

Mirjam Björklund: 21–åringen har gått fram som en ångvält på rankningen under året och står på tröskeln till att ta sig in bland de 300 i världen. Har vunnit fyra internationella proffstitlar i år. Inledde säsongen med storservaren Joachim ”Pim-Pim” Johansson som tränare, men har under sommaren tagit hjälp av den tidigare världsfyran i tennis, Jonas Björkman, för att ta sin tennis vidare. 

 

Caijsa Hennemann: Göteborgaren har fått ett stort genombrott under den här säsongen. Under juni kvalade 18-åringen in till Franska öppnas juniorturnering och avancerade ända fram till kvartsfinal där det tog stopp i en tuff tresettare. Hon följde sedan upp den fina prestationen med att nå final i junior-EM under juli.  

 

Klara Milicevic: Trots att Klara Milicevic endast är 16 år har hon under det gångna året presterat flera fina resultat på juniortouren. Där har det blivit fyra titlar vilket har resulterat i att Jönköpingstjejen har klättrat till plats 152 på ITF-rankningen.