Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag orkade inte ens resa mig ur sängen”

Förre tennisstjärnan Jonas Björkman.
Foto: EVELINA CARBORN
Jonas Björkman.
Foto: EVELINA CARBORN

När det var som värst ville han inte ens spela tennis. 

Jonas Björkman var på toppen av sin karriär, men helt plötsligt rasade det.

– Jag ville inte vara ute. Det var en obehagskänsla, säger den forne tennisstjärnan som också berättar om de galna investeringarna, låtsasvärlden i Monaco och kärleken till frun Petra.  

Han gav bort sina racketar och lämnade väskan, Jonas Björkman minns fortfarande väl frihetskänslan efter den sista tennistävlingen. 

– Att komma till flygplatsen med bara en resväska och en datorväska, det var så oerhört skönt. Jag var väldigt klar med tennisen då.

Det har gått tolv år sedan den där dagen i november då karriären var över, en karriär som hade inneburit 54 dubbeltitlar och sex singeltitlar. 

Som bäst var Jonas Björkman världsetta i dubbel och fyra i singel. 

1997 var ett av de absolut mest framgångsrika åren, men det var också efter det som smällen kom. 

– Jag hade spelat 155 matcher under det året, och efter det vilade jag bara tre veckor innan jag direkt drog till Australien. Jag kände att jag var ostoppbar. 

– Sedan blev det mars, och jag kom knappt upp ur sängen. Jag hade gått in i väggen. 

Jonas Björkman berättar att hans kropp hade sagt i från, men att han fortsatte att köra på samtidigt som resultaten på tennisbanan blev allt sämre. 

– Jag åkte på halsfluss efter halsfluss. Jag hade behövt stanna upp och ta mer ledigt för att skaffa en grund att bygga upp kroppen igen. I stället blev det en jakt att komma tillbaka och då blev det också en stress. 

– Jag kommer ihåg att vi spelade någon Davis Cup-match den sommaren och jag ville inte ens spela. Jag ville inte vara ute. Det kändes bara obehagligt att ha press. 

”Då var jag en dålig människa”

Om det är något som Jonas Björkman hade velat göra annorlunda under sin tenniskarriär så är det just tiden efter succéåret.

– Eller annorlunda, men varken jag eller de i teamet hade riktigt erfarenhet av att hantera situationen. Jag hade en galen dröm om att bli världsetta. Samtidigt upplevde jag en press från media och tappade min målsättning. I stället sänkte jag mina förväntningar till att vara nöjd med att vara någonstans runt 15 på världsrankningen. Jag hade misslyckats redan innan säsongen startade och när förlusterna kom blev den pressen bara ännu värre. 

– Jag kände att jag hade misslyckats, jag hade precis nått toppen men rasade på rankingen. Jag ville ju vara kvar där uppe ett antal år men klarade det inte. Det brottades jag väldigt mycket med. 

Jonas Björkman började efter det att ta mental hjälp av idrottspsykologen Johan Plate.

– Jag var extremt blyg som liten och min självkänsla har alltid varit lite så där. För mig var det som att, spelade jag bra tennis så var jag en bra människa, spelade jag dåligt var jag en dålig människa. Jag kunde inte separera de två bitarna. 

– Då var det inte lika vanligt att ta mental hjälp. Det var lite fult att göra det, som att man var svag, men jag är väldigt tacksam att jag gjorde det.

– Det hjälpte mig fantastiskt mycket och i samma veva fick vi dessutom vårt första barn, och det var jättebra för mig. Helt plötsligt fanns det något som var mycket viktigare än tennis i livet. 

– Då släppte jag det andra mycket, de sista åren var jag en helt annan person. Det var mycket därför jag kunde ta mig tillbaka och spela bättre de sista åren.

Jonas Björkman.
Foto: EVELINA CARBORN

Redan under sin tenniskarriär började Jonas Björkman att skissa för framtiden. 

– Jag hade planerat mitt avslut i två år. Och det var tack vare Stefan Edberg, han var min mentor och sa till mig att göra det för att inte som många andra idrottare hamna i en situation där man inte alls vet man ska göra. 

Efter tenniskarriären har Jonas Björkman jobbat som tränare, just nu åt Sverigetvåan Mirjam Björklund. Men han är också entreprenör, driver bolag, är delägare i PDL Group som i dag har 30 padelanläggningar runtom i Sverige. Han har också en stiftelse ihop med artisten Måns Zelmerlöw.

”Många galna investeringar”

Björkman säger att han, trots att han tjänade mångmiljonbelopp under karriären, aldrig har haft några planer på att inte jobba.   

– Jag har ett driv att utvecklas och lära mig nya saker. 

Vad betyder pengar för dig?

– Trygghet, inte minst för barnen i framtiden.

Jonas Björkman och hans fru Petra har två barn tillsammans, Max, 17, och Bianca, 12. 

– Jag vill att de får bra värderingar, lär sig att stå på egna ben och att man måste jobba hårt. Det finns inga genvägar. Och jag vill att de ska förstå att den ekonomiska situation vår familj har inte är vardag. 

Av de investeringar du har gjort, finns det någon du ångrar?

– Jag har gjort många galna investeringar som har gått åt pipan. Samtidigt är jag inte proffs på det, jag har folk som hjälper mig med det. 

”Det är en låtsasvärld”

Jonas Björkman och hans familj bodde under 16 års tid i Monaco, en tillvaro som han kan sakna delar av. Speciellt under vinterhalvåret. 

– Vi är väldigt nära Thomas Johansson (före detta tennisproffs och dubbelpartner till Björkman) och hans familj. De bor kvar där nere och när man ser bilder eller hör att de tar en lunch på stranden och det är beckmörkt här hemma, då kan jag verkligen sakna Monaco. 

Samtidigt som Monaco var ett perfekt ställe att bo på under karriären, klimatet, träningsmöjligheterna och närheten till tävlingar i Europa, så finns det sådant som Jonas Björkman hade svårt för. 

– Det är lite utav en låtsasvärld. När barnen var bjudna på födelsedagskalas, det var inte direkt någon vanlig fiskedamm utan helt galna kalas. Både Petra och jag kände att det blir bra att komma hem till Sverige. Och framför allt ville vi vara närmare våra familjer och vänner. Både Max och Bianca är väldigt aktiva med idrott och det kändes lättare att ha i Sverige. 

Sedan tio år tillbaka bor familjen Björkman i Saltsjöbaden strax utanför Stockholm. 

– Vi stortrivs med livet här. Både Max och Bianca spelar fotboll, och för mig finns inget bättre än att vara och titta på deras matcher. 

”Kommer aldrig att hålla”

Jonas och Petra Björkman träffades för 23 år sedan, och har varit gifta i 20 år. 

– När vi träffades hade hon sin karriär i Stockholm samtidigt som jag reste världen runt och spelade tennis. Jag hade sett alldeles för många förhållanden där man inte ses. När jag hade träffat Petra kände jag ganska direkt att det kommer aldrig att hålla att vi ska vara i från varandra massa. Så redan efter några månader frågade jag om det fanns möjlighet om hon skulle kunna tänka sig att sluta jobba. 

– Jag är väldigt tacksam att hon sa ja och hoppade på. Ända sedan dess har vi jobbat ihop med vårt bolag och gör det fortfarande i dag. Det är Petra som är hjärnan bakom och sköter allt det praktiska. 

Petra och Jonas Björkman.
Foto: OLLE SPORRONG

När Jonas Björkman slutade med tennisen tränade han inte alls de första åtta månaderna. Och när han så smått började igen var det svårt att hitta motivationen. 

– Det kändes som jag hade tappat alla målen med träningen, jag visste inte vad jag tränade till. Nu går jag till en PT två gånger i veckan, då vet jag att jag inte kommer undan. Och målsättningen är att min kropp inte ska gå sönder för jag vill fortfarande hålla på med padel och tennis. 

Vilken av sporterna Jonas Björkman ägnar sig mest åt?

– Jag tycker fortfarande att det är kul att spela tennis. Men det är få som jag kan ha tennisen med. Det är det som är succén med padel, man kan spela med vem som helst. Det är ett sällskapsspel som monopol, fast man är aktiv. 

– Jag spelar tennis till och från, det här året har det blivit mycket eftersom Mirjam har haft väldigt få tävlingar på grund av pandemin. Och då har jag kört en hel del med henne på träningar. 

– Jag har inte varit i så här bra tennisform sedan jag slutade. Helt plötsligt kan jag slå bollen dit jag siktar igen. Det är jättehärligt att ha den känslan. 

SportExpressens Anna Friberg har träffat den före detta tennisstjärnan Jonas Björkman för en intervju.
Foto: EVELINA CARBORN

LÄS FLER INTERVJUER AV ANNA FRIBERG

Stina Nilsson: ”Det är folk väldigt nyfikna på”

Magdalena Forsberg: ”Jag förberedde mina barn på det värsta” 

Emelie Öhrstig: ”Vilka är vi att tycka att det är fel” 

Mathias Fredriksson: ”Pengar är min drivkraft” 

Tord Grip: ”Jag känner mig, väldigt, väldigt ensam” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.