Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag känner många likheter med Zlatan”

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Mikael Ymer kommer till Stockholm Open i rekordform.

För SportExpressen berättar 21-åringen om rankingstress, en rafflande slutspelsjakt och förebilden Zlatan Ibrahimovic.

– Jag kan känna många likheter med honom i tuffa situationer, säger han.

I förrgår kunde svensk tennis summera en av sina bästa söndagar på länge.

Rebecca Peterson, 24, tog karriärens andra WTA-titel i Tianjin och är nu rankad 44:a i världen.

Timmarna senare säkrade Mikael Ymer, 21, karriärens fjärde Challenger-titel i franska Mouilleron-le-Captif och lyfter till 75:e plats på världsrankingen.

Finalsegern i Frankrike innebar hans tolfte raka matchvinst – ett nytt karriärsbästa på seniornivå. Ymer är nu på plats i Kungliga Tennishallen för att tävla på nästa nivå i världstennisen: ATP-spel i form av Intrum Stockholm Open.

– Det blir en omställning. Här är jag inte favorit. Jag har visat att jag kan konkurrera med bättre spelare nu, men jag har ingen press eller förväntningar på mig. Det kommer att vara viktigt med tålamod. För ett år sen kämpade jag för att kvala in på Challenger-touren. Nu är jag ödmjuk för den här resan som väntar på ATP-touren, säger han.

”Börjar längta tills säsongen är slut”

– Givetvis har jag i bakhuvudet att jag har spelat bra tennis. Men jag vet hur mycket energi det krävs för att göra det igen. Det är många som jagar mig där bakom, fortsätter han.

Det har varit tätt med matcher för dig den senaste veckan. Hur står du fysiskt nu?

– Jag har tagit det lugnt. Om jag ska vara ärlig så är jag ganska trött. Det har varit en lång säsong. Jag lämnade Sverige den 25:e december förra året. Sedan dess har det varit fullt ös. Det börjar ta på skallen. Jag börjar längta tills säsongen är slut och att jag får åka på semester. Men jag har inte gjort någonting sedan finalen i Frankrike. Jag hoppas kunna ladda om och hitta några sista krafter inför den här veckan.

Rankinglyftet innebär nya möjligheter för Mikael Ymer.

21-åringen har nu möjlighet att gå direkt in i flera ATP-turneringar utan att behöva klara. Dessutom har han plötsligt häng på en plats i Next Generation-slutspelet i Milano, där världens åtta bästa U21-spelare gör upp i november. 

Ymer ligger för närvarande på nionde plats i racet, där förstaplacerade Stefanos Tsitsipas förmodligen kommer att dra sig ur om han kvalificerar sig till ATP-slutspelet.

Mikael Ymers jakt på Next Generation-slutspelet

Nu berättar Ymer att han kommer att han ska försöka kvala in till Paris Masters och avsluta säsongen med Next Generation-slutspelet – om han tar sig dit.

– Det blir en slutspurt mellan mig och den som ligger före (Ugo Humbert). Om det går bra så kommer jag definitivt lägga in den i schemat, säger han.

– Samtidigt har jag inte så bra koll på rankingen och blir lite stressad när jag tänker på sådant där. Det är folk som påminner mig efter varje vecka hur jag ligger till. Jag kommer inte jaga poäng på något sätt. Vi har satt ihop mitt spelschema för att jag ska kunna prestera mitt bästa.

Hur jobbar du för att stänga ute sådan typ av stress?

– Jag gör grejer som funkar för mig. Förut försökte jag stänga ute det bara. Nu gör jag grejer som jag gillade att göra när jag var liten.

Som till exempel?

– Att umgås en kväll med kompisar. Att åka hem till Skara. Nu på sistone så brukar jag åka bil för mig själv. Det är avslappnande att bara åka runt i stan och lyssna på musik i bilen. Det är enkla saker som jag gillar att lägga tid på.

”Känner många likheter med Zlatan”

Det är ingen hemlighet att Mikael Ymer har Zlatan Ibrahimovic som stor förebild. I förra veckan delade tennisesset flera delar av Expressens intervju med fotbollsstjärnan på sina sociala medier.

– Det finns få personer som har påverkat mig mer personligen under min uppväxt. Det häftiga med Zlatan är att han är mer än en fotbollsspelare. Han har tagit sig fram på ett sätt genom att visa att allt är möjligt, säger Ymer.

– Jag har läst hans bok och sett alla hans dokumentärer. Visst, jag har inte haft det lika tufft som honom. Men jag kan känna många likheter med honom i tuffa situationer. När vissa saker blir svåra eller känns hopplösa så tänker jag på hur han bär upp situationerna, och hur han fortsätter kämpa. Det är inspirerande. Det är sådant jag tänker på väldigt ofta. Jag tänkte att för alla ungdomar som följer mig så ville jag tipsa om en jättebra läsning. 

Mikael Ymer går in i Intrum Stockholm Open mot portugisen Joao Sousa på onsdagskvällen.

– Det blir tufft. Han är en jättebra spelare som är väldigt stadig. Man vet att det alltid kommer bli en fajt mot honom. Jag kommer verkligen behöva prestera bra.