Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Johanna Larsson berättar i SVT-programmet "Regnbågshjältar" att hon är homosexuell. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅNJohanna Larsson berättar i SVT-programmet "Regnbågshjältar" att hon är homosexuell. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Johanna Larsson berättar i SVT-programmet "Regnbågshjältar" att hon är homosexuell.  Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Johanna Larsson tillsammans med flickvännen Amanda Sträng. Foto: SVTJohanna Larsson tillsammans med flickvännen Amanda Sträng. Foto: SVT
Johanna Larsson tillsammans med flickvännen Amanda Sträng.  Foto: SVT

Larsson: "Jag höll mitt förhållande hemligt"

Publicerad

Hon höll det hemligt i flera år.
Nu berättar tennisstjärnan Johanna Larsson för första gången på riktigt att hon är homosexuell.
– Egentligen hade jag inget val. Antingen var det att lägga korten på bordet eller så gå och låsa in sig, säger Larsson i SVT-programmet "Regnbågshjältar". 

Johanna Larsson, 29, är Sveriges högst rankade tennisspelare. Men trots att hon har varit proffs sedan 2006 och är ett välkänt namn i idrotts-Sverige finns det en sak som Larsson har legat lågt med.

Att hon är gay.

Men i SVT-programmet "Regnbågshjältar" pratar tennisstjärnan nu för första gången öppet om sin homosexualitet. 

– För min del har det varit viktigt att det har funnits förebilder som Kajsa Bergqvist och Anja Pärson. Jag har kunnat leva mitt liv lite i skymundan och aldrig behövt ta de här frågorna. Vilket jag är tacksam för, säger Johanna Larsson i programmet. 

"Höll förhållandet hemligt"

Johanna Larsson berättar vidare att hon var ganska sen med att inse att hon är homosexuell. 

– Jag var ganska sen med allting. Jag hade sådant oerhört fokus på tennisen att allt som handlade om kärlek, känslor eller något som skulle kunna distrahera mig från idrotten fick ligga åt sidan. 

Även inför familjen hade Johanna Larsson det tufft att berätta att hon var homosexuell. Hon var rädd för familjens reaktioner.  

– Vi pratade inte så mycket känslor i min familj, eller hur någon egentligen mådde. Mitt första förhållande höll jag hemligt i två år innan det blev ohållbart.

– Det var hemskt att gå runt och ljuga. Jag minns att min mamma frågade mig rakt ut om jag hade träffat en tjej och jag förnekade det.

När hon väl tog beslutet möttes hon dock av värme. 

– Egentligen hade jag inget val. Antingen var det att lägga korten på bordet eller så gå och låsa in sig. Men mammas reaktion var fantastisk, hon sa att "jag älskar dig oavsett". 

Rädd att förlora sponsorer

Den före detta höjdhoppsstjärnan Kajsa Bergqvist, som tillsammans med Peter Häggström Lindecrantz ligger bakom "Regnbågshjältar", frågar vid ett tillfälle i programmet varför Johanna Larsson väntade med att komma ut. 

– I många ögon är jag tennis-Johanna och jag ville inte sticka hål på den bubblan, jag var rädd att förlora sponsorer, säger Larsson och fortsätter.

– Jag kände att jag inte riktigt stod på egna ben för att klara av att fortsätta jaga min dröm inom tennisen. Jag var beroende av personer och jag var rädd för deras reaktioner. 

Bor ihop med flickvännen Amanda 

I dag bor Johanna Larsson tillsammans med sin flickvän Amanda Sträng i Helsingborg.

Larsson minns väl när de visade sin kärlek öppet i ett större offentligt sammanhang för första gången, under förra årets tennisturnering i Båstad.

– Helt plötsligt tog Amanda min hand, då insåg jag att "shit, har det inte varit officiellt tidigare så är det definitivt det nu". 

Avsnittet av serien "Regnbågshjältar" där Johanna Larsson berättar om sin homosexualitet sänds på söndag klockan 21.45 i SVT1. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag