Larsson: "Jag höll mitt förhållande hemligt"

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Johanna Larsson berättar i SVT-programmet "Regnbågshjältar" att hon är homosexuell.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Johanna Larsson tillsammans med flickvännen Amanda Sträng.
Foto: SVT

Hon höll det hemligt i flera år.
Nu berättar tennisstjärnan Johanna Larsson för första gången på riktigt att hon är homosexuell.
– Egentligen hade jag inget val. Antingen var det att lägga korten på bordet eller så gå och låsa in sig, säger Larsson i SVT-programmet "Regnbågshjältar". 

Johanna Larsson, 29, är Sveriges högst rankade tennisspelare. Men trots att hon har varit proffs sedan 2006 och är ett välkänt namn i idrotts-Sverige finns det en sak som Larsson har legat lågt med.

Att hon är gay.

Men i SVT-programmet "Regnbågshjältar" pratar tennisstjärnan nu för första gången öppet om sin homosexualitet. 

– För min del har det varit viktigt att det har funnits förebilder som Kajsa Bergqvist och Anja Pärson. Jag har kunnat leva mitt liv lite i skymundan och aldrig behövt ta de här frågorna. Vilket jag är tacksam för, säger Johanna Larsson i programmet. 

"Höll förhållandet hemligt"

Johanna Larsson berättar vidare att hon var ganska sen med att inse att hon är homosexuell. 

– Jag var ganska sen med allting. Jag hade sådant oerhört fokus på tennisen att allt som handlade om kärlek, känslor eller något som skulle kunna distrahera mig från idrotten fick ligga åt sidan. 

Även inför familjen hade Johanna Larsson det tufft att berätta att hon var homosexuell. Hon var rädd för familjens reaktioner.  

– Vi pratade inte så mycket känslor i min familj, eller hur någon egentligen mådde. Mitt första förhållande höll jag hemligt i två år innan det blev ohållbart.

– Det var hemskt att gå runt och ljuga. Jag minns att min mamma frågade mig rakt ut om jag hade träffat en tjej och jag förnekade det.

När hon väl tog beslutet möttes hon dock av värme. 

– Egentligen hade jag inget val. Antingen var det att lägga korten på bordet eller så gå och låsa in sig. Men mammas reaktion var fantastisk, hon sa att "jag älskar dig oavsett". 

Rädd att förlora sponsorer

Den före detta höjdhoppsstjärnan Kajsa Bergqvist, som tillsammans med Peter Häggström Lindecrantz ligger bakom "Regnbågshjältar", frågar vid ett tillfälle i programmet varför Johanna Larsson väntade med att komma ut. 

– I många ögon är jag tennis-Johanna och jag ville inte sticka hål på den bubblan, jag var rädd att förlora sponsorer, säger Larsson och fortsätter.

– Jag kände att jag inte riktigt stod på egna ben för att klara av att fortsätta jaga min dröm inom tennisen. Jag var beroende av personer och jag var rädd för deras reaktioner. 

Bor ihop med flickvännen Amanda 

I dag bor Johanna Larsson tillsammans med sin flickvän Amanda Sträng i Helsingborg.

Larsson minns väl när de visade sin kärlek öppet i ett större offentligt sammanhang för första gången, under förra årets tennisturnering i Båstad.

– Helt plötsligt tog Amanda min hand, då insåg jag att "shit, har det inte varit officiellt tidigare så är det definitivt det nu". 

Avsnittet av serien "Regnbågshjältar" där Johanna Larsson berättar om sin homosexualitet sänds på söndag klockan 21.45 i SVT1. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.