Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag har inte signat upp för att svara på frågor om det”

Tre nyheter att ha koll på i dag.
Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN
Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN
Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES / JOHAN VALKONEN - STELLA PICTURES
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Det blev ingen andra titel för Johanna Larsson i Swedish Open. 

Men 30-åringen fortsätter att jaga fler segrar på WTA-touren. 

I en intervju med SportExpressen ställer hon sig frågande till den svenska tennispubliken, berättar om orättvisorna mellan män och kvinnor – samt uppståndelsen som uppkom efter att hon öppet gick ut och pratade om sin homosexualitet. 

– Jag har inte signat upp för att svara på frågor om mitt privatliv och regnbågsfrågor, säger Larsson. 

Solen skiner och det är knappt ett moln på himmeln. Publiken i Båstad njuter och är vana vid att se Johanna Larsson vinna matcher på den klassiska centercourten.

Trots ett tyngre år på WTA-touren har hon seglat upp som en av favoriterna att ta hem segern i Swedish Open. Dessutom är hon inte längre bäst i Sverige – en plats hon annars har abonnerat under de senaste åren. 

Rebecca Peterson har gått förbi. 

– Det är medierna som tycker det är viktigt om man är etta eller tvåa, men vi försöker bara hjälpa varandra. Nu är det Rebecca och jag som tampas, men vi har egentligen bara försökt hjälpa varann. Vi tävlar ju inte mot varandra, utan mot dem som ligger före oss. 

Comeback för Swedish Open

Under 2018 spelades inte Swedish Open för damer i Båstad. Anledningen sades vara bristande intresse från sponsorer och publik. Nu är tävlingen tillbaka, men i en annan skepnad. I 2019 års upplaga, som ingår under kategorin WTA125-series, delas bara hälften av prispengarna ut i jämförelse med de tidigare tävlingarna. 

Johanna Larsson tror inte att vi kommer få se en ”riktig” WTA-tävling i Båstad igen. 

– Mitt ärliga svar är nej. Men jag hoppas att jag blir motbevisad. Ingen skulle bli gladare än jag om det blev så, men jag tror inte det. 

Varför tror du inte det? 

– Varför tappade vi statusen på den? Jag tycker inte att vi svenska tjejer kan göra det bättre än vad vi har gjort det. Jag tycker även att de utländska spelarna som har kommit hit har gjort det bra. Vi har haft Serena Williams och Caroline Wozniacki här, så jag vet inte vad den svenska tennispubliken kräver, eller vad sponsorer och så vidare vill ha. Jag är tveksam. Det är en oerhörd konkurrens och damtennisen är inte högst på listan just nu. 

Samtidigt spelas årligen två ATP-turneringar i Sverige, en skev fördelning enligt Larsson. 

– Vi lever kvar i historien med herrarna som gjorde fantastiska resultat. Ett exempel är gången under centercourten här i Båstad. Det är inte en enda bild på en Johanna Larsson som har vunnit Swedish Open eller Sofia Arvidsson som har gått till semifinal, utan vi lever kvar vid Anders Järryd, Björn Borg och Jonas Björkman med flera. Men jag säger inte att vi inte ska hylla dem. Dock tror jag tror att det är dags att lyfte de spelarna vi har och börja göra dem till ikoner. 

Foto: JONAS LINDSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN

”Har inte levererat samma resultat”

Larsson påpekar också skillnaden gällande sponsring mellan män och kvinnliga tennisspelare i Sverige. 

– Kolla bara på de svenska herrspelarna som Ymer-bröderna. De har inte alls levererat samma resultat, men samtidigt är jag ganska övertygad om att de har bättre sponsorpengar än mig. Det är absolut inget illa mot dem, men den svenska herrtennisen och svenska herridrotten drar mer sponsorer och uppmärksamhet. Tjejer får tampas mycket mer för sin status. Jag tycker att vi börjar närma oss en jämställdhet men vi har en låg väg kvar att gå. 

Johanna Larsson har även blivit uppmärksammad för sitt privatliv. I en SVT-dokumentär 2017 valde hon öppet att prata om sin homosexualitet. Responsen som kom efter programmet var inte något hon hade räknat med. 

– Precis innan jag kom hit så sa min flickvän att om jag fick någon fråga om HBTQ kunde jag gå direkt. Men jag svarade att jag inte trodde det skulle komma, men där kom den. 

30-åringen menar att många missuppfattade dokumentären, men har inte några problem med att prata om HBTQ-frågan. 

– Jag är bara lite trött på det. Jag tycker att det har blivit för stort. Det var inget ”kom ut-program”, som många säger, utan det var ett exempel på att leva som öppen. Jag tycker att det inte finns något datum på att komma ut. Att vara homosexuell och vara tillsammans med en samkönad, det är en process som följer med en hela livet. Varje ny människa eller ny relation jag inleder behöver jag komma ut i. Det är inte bara i Sverige, utan det är i hela världen. Att jag kom ut för två år sedan är bara bullshit.

”Jag vill vara tennisspelaren Johanna”

Hur har ditt liv förändrats efter SVT-dokumentären? 

– Det har varit otroligt mycket mer medieexponering på just de frågorna. Det har varit väldigt många presskonferenser efter en match där det nästan enbart har ställs regnbågsfrågor i stället för tennisfrågor. 

Hur tycker du att det är? 

– Jag tycker att det är okej. Ibland så känner jag dock att jag inte vill vara en ambassadör för HBTQ-rörelsen hela tiden. Jag vill även vara tennisspelaren Johanna. Jag är här och spelar Swedish Open för min tennis. Jag har inte signat upp för att svara på frågor om mitt privatliv och regnbågsfrågor. Det har varit väldigt mycket fokus kring det efter dokumentären, vilket har varit en väldigt stor omställning. Jag har också tyckt det har varit kul att vara en ambassadör, men inte hela tiden. Ibland vill jag bara prata om matchen och sedan cykla ner. 

Men dokumentären har även inneburit positiva segment. 

– Jag har fått otroligt många fina meddelanden, både från Sverige men även från andra länder där det knappt är tillåtet att vara homosexuell. De har tackat mig för att jag har varit så öppen med det. Det har varit väldigt fint. Jag har även fått upp ögonen för hur icke accepterat det är runtom i världen.