Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag började göra saker man inte ska”

Johanna Larsson.Foto: SVEN LINDWALL
Johanna Larsson.Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN

Den sista tiden började hon undvika det som egentligen krävdes. 

Johanna Larsson, 32, hade tappat motivationen. 

– Resultaten blir lidande då, säger den förra tennisstjärnan ett halvår efter att karriären avslutades. 

15 år på touren, men i vintras bestämde sig Johanna Larsson för att avsluta tenniskarriären

Nu, ett drygt halvår senare, berättar hon om det som ledde fram till beslutet att lägga av.

– Jag hade varit på en hög nivå ganska länge och visste vilket arbete som krävdes. Men jag började slingra mig. Man brukar prata om den där bubblan som man är i som elitidrottare, där man verkligen sluter sig till sig själv. Och jag kände att jag började ta mig utanför den för mycket. 

– Jag började göra saker som man inte ska göra, jag stannade hemma en dag till innan tävlingen. Och jag tänkte att ”jag behöver nog inte det där fyspasset i dag”. 

Johanna Larsson berättar vidare om konsekvenserna: 

– Direkt när man börjar rucka på de små sakerna blir resultatet lidande. Jag var inte redo att göra det som behövdes längre för att vara kvar på den absolut högsta nivån. 

– Motivationen var slut. 

Var det ett svårt beslut att lägga av?

– Nej, egentligen inte i och med att jag inte var redo att lägga ned jobbet längre. Att lyfta en pokal eller få en medalj, det är en procent av tiden man lägger på tennisen. Resten är hårt arbete som ingen ser. 

Larsson medger dock att det kvar känslosamt att avsluta karriären. 

– Det är en sorgsen känsla att allt är över, att resan är slut. Men det är som min pappa sa, någon gång måste det ta slut. 

Finns det något du ångrar med din tenniskarriär?

– Om jag hade kunnat göra något annorlunda så hade jag velat träna lite mer utomlands. Men det hade också betytt ännu mer resdagar, ännu mer tid borta från familjen, och det vet jag inte om jag var beredd att göra. 

– Men för min tennis tror jag att det hade varit bättre eftersom touren är utomhus och i Sverige tränar vi nio månader inomhus, det bästa är så klart att träna i samma som ens tävlingsmiljö. 

”Det tar mycket tid”

Fed Cup i Luxemburg i februari tidigare i år blev Johanna Larssons sista tävling i karriären. Tiden sedan dess har handlat om att landa i en ny tillvaro. 

– Jag är kvar en del i tennisen. Någon månad efter ett jag slutade blev jag invald i svenska tennisförbundets styrelse och även i klubben hemma i Helsingborg. Vilket jag tycker är jättekul. 

Den mesta av tiden har dock handlat om något helt annat än tennis. 

En vecka efter att Johanna Larsson avslutat sin tenniskarriär köpte hon och sambon Amanda ett hus i Jonstorp, 25 minuter utanför Helsingborg. 

– Det är ett riktigt renoveringsobjekt, så jag har spenderat jättemycket tid där. I och med att min sambo pluggar och jobbar heltid har det blivit jag som har tagit projektledarrollen. Det tar mycket tid, men är samtidigt superkul.

– Och huset är ett perfekt projekt, det har gett mig ett lugn att kunna säga att det är renovering jag ägnar mig åt nu, i stället för att säga att jag inte gör någonting alls. 

”Kan göra det med gott samvete”

När Johanna Larsson valde att avsluta karriären var det inte med något nytt mål i livet. 

– Det är många som har sagt att man ska ha en plan när man slutar, men jag hade inte det. Det enda jag visste var att jag ville ha ett år efter att jag slutat och bara göra det jag vill. Vara med på födelsedagar, fira nyår, vara med på hela julfirandet. Alla sådana saker, jag ska inte säga att jag har offrat det tidigare det låter så hårt, men sådant jag inte har kunnat göra tidigare. 

Johanna Larsson säger att hon rent ekonomiskt kommer behöva ha ett jobb i framtiden, men att hon har en stor frihet.

– Jag har en jättebra trygghet att stå på, vilket känns superskönt. Jag kommer inte behöva hoppa på första bästa uppdrag eller jobb, utan kan välja det jag verkligen vill göra. Och jag kan ta det här året med gott samvete.  

 

LÄS MER: ”Jag har aldrig begärt att alla ska älska det jag gör.” 

LÄS MER: Robin Söderling om sin psykiska ohälsa 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.