Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Italiensk doldis blir Söderlings tränare

Foto: Mark Sandten
Robin Söderling och Magnus Norman har gått skilda vägar efter ett två år långt - och mycket lyckat - samarbete.
Nu kan SPORT-Expressen avslöja att den svenske världsfemman gjort klart med en ny tränare - och det är ett skrällnamn:
Italienaren Claudio Pistolesi, 43.

FAKTA

HAR VUNNIT 1 ATP-TITEL


CLAUDIO PISTOLESI
ÅLDER: 43 år.
FÖDD: Rom.
BLEV PROFFS: 1985. Slutade: 1997.
BÄSTA SINGELRANKING: 71.
BÄSTA DUBBELRANKING SOM SPELARE: 213.
ANTAL ATP-TITLAR: 1.
SPELARE SOM HAN HAR TRÄNAT: Monica Seles, Anna Smashnova, Ai Sugiyama, Mara Santangelo, Simone Bolelli, Davide Sanguinetti, Takao Suzuki, Michael Berrer.

I onsdags förra veckan blev det definitivt. Robin Söderling, 26, och Magnus Norman, 34, avslutar sitt framgångsrika samarbete.
Sedan Norman tillträddade inför säsongen 2009 har Söderling som bäst nått rankingen som världsfyra, spelat två Grand slam-final i Paris - samt vunnit en Masterstitel, hans största någonsin, i samma stad.
- Det finns ingen dramatik bakom det här. Jag vill ha mer tid för mitt privatliv.
- Jag är inte färdig med ATP-touren men nu är det privatlivet och akademin som gäller för mig, sa Norman, i en intervju med SvD, om splittringen.

Två har tackat nej

Arbetet med att hitta en ny coach åt Söderling har pågått en tid, och SPORT-Expressen kunde förra veckan berätta att svensktränarna Fredrik "Fidde" Rosengren, expert hos Viasat och SPORT-Expressen, och Peter Lundgren, ex-tränare till Roger Federer och nuvarande coach åt Stanislas Wawrinka, haft direktkontakt med Söderling och fått frågan om att anta uppdraget som stjärnans nye tränare.
Men båda två valde att tacka nej, av olika anledningar.
Nu kan dock SPORT-Expressen avslöja att Robin Söderling har hittat Normans ersättare.
Och det är för många svenskar ett okänt namn. Det handlar om Claudio Pistolese, en 43-årig italienare från Rom.

Tränar Berrer för tillfället

Pistolese var under den gångna säsongen tränare åt tyske Michael Berrer, som ligger 55:a på världsrankingen, men han lämnar nu det arbetet.
Nyheten väntas bli offentlig i början av denna vecka.
SPORT-Expressen var i går i kontakt med Söderlings agent Per Hjertquist. Han berättade att en lösning är "ytterst nära" - men ville inte delge något namn.
- Vi är i slutförhandlingar med en tränare, och det är några smågrejer kvar. Det är klart om 2-3 dagar kanske, sa Hjertquist.
Pistolesi har själv erfarenhet från spel på ATP-touren, men blev aldrig någon superstjärna.

Var rankad 71:a som bäst

Italienaren nådde sin topp 1987 - samma år som han vann karriärens enda titel i Bari - då han var rankad 71:a i världen. Innan Claudio Pistolesi lade racketen på hyllan 1997 hade han även lyckats vinna en tresetare över dåvarande världsettan Mats Wilander i Monte Carlo 1988.
Kort därpå inleddes tränarkarriären och under ett par åt arbetade Pistolesi med ex-världsettan Monica Seles, som vann inte mindre än 53 ATP-titlar under sin karriär.
Därefter har italienaren jobbat med Anna Smashnova (som han senare gifte sig med), Ai Sugiyama, Mara Santangelo, Simone Bolelli, Davide Sanguinetti, Takao Suzuki - och senast alltså Michael Berrer.
Nu väntar hans kanske största utmaning - svenske världsfemman Robin Söderling.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!