Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskna utbrottet: ”Det här är inte en cirkus”

Dagens tre största sportnyheter.
Mikael Ymer. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Joao Sousa reagerar kraftigt mot publiken.
Joao Sousa. Foto: WU GANG / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Mikael Ymer har gjort ett succéartat 2019.

I Stockholm Open fortsätter 21-åringens kanonform.

Under onsdagen vann svensken den första omgången mot Joao Sousa – efter att portugisen varit märkbart irriterat på den svenska publiken.

– Det här är inte en cirkus, det här är tennis, skrek Sousa till några av åskådarna.

I söndags bärgade Mikael Ymer sin fjärde Challenger-titel för säsongen och tog därmed sig in bland de 80 främsta spelarna i världen.

I en intervju med SportExpressen under tisdagen berättade svensken om sitt täta matchade – samt tröttheten inför Stockholm Open, dit han har blivit tilldelad ett wildcard. 

– Jag lämnade Sverige den 25:e december förra året. Sedan dess har det varit fullt ös. Det börjar ta på skallen. Jag börjar längta tills säsongen är slut och att jag får åka på semester. Men jag har inte gjort någonting sedan finalen i Frankrike. Jag hoppas kunna ladda om och hitta några sista krafter inför den här veckan, sa Ymer. 

Mikael Ymer vidare i Stockholm open

I den första omgången väntade portugisen och slitvargen Joao Sousa, en spelare svensken föll mot under Davis Cup 2018. 

Även den matchen spelades i den Kungliga tennishallen. Och på samma plats – drygt ett år senare – fick Ymer sin revansch. 

Men segern satt långt inne. 

Vid ställningen 5-4 i det första setet servade Sousa, rankad 64:a i världen, för att ta ett rejält grepp om matchen. Men svensken ville annat, bröt portugisens serve två gånger om – för att sedan plocka hem det första setet med siffrorna 7-5. 

Mikael Ymer fortsatte och att vara den bättre spelaren även i det andra setet och bröt portugisens serve fram till ledning med 3-1. Portugisen visade då stor frustration och var uppenbart irriterad på publiken i den Kungliga tennishallen. 

Stockholm Open: Joao Sousas ilska

Mellan två bollar vände sig Sousa om mot ett par åskådare och skrek frustrerat:

– Det här är inte en cirkus, det här är tennis! Du ska veta hur du ska uppföra dig. 

Därefter fortsatte Ymer vara den bättre spelaren och kunde till slut vinna matchen med siffrorna 7-5, 6-4. Efter matchen berättar Mikael om råden från storebror Elias Ymer. 

– Elias sa att jag skulle hänga i och försöka hålla närvaro, för om du går ner lite i nivå kan det rinna i väg, säger han. 

– Förra gången jag mötte honom (Sousa) var det inte mycket till match. Då var han alldeles för bra för mig och jag kunde inte hota honom. Jag kände att det blev mycket tryck mot mig, även psykiskt. Så varje gång jag gick ner i nivå hamnade jag i underläge med 0-30 efter tio sekunder kändes det som. Så det var bra råd av Elias, fortsätter Ymer. 

Han fortsätter:

– Jag var faktiskt ganska nervös i dag, det är något jag blir när jag inte får förbereda mig på det sättet som jag vill. Men jag försökte inte lägga för mycket fokus på vad jag har i bagaget, utan i stället lägga fokus på det jag har gjort bra och det är att hålla mig lite lugnare, säger han.

– Vanligtvis har jag en vecka att förbereda mig på inför Stockholm Open, men under det här året valde vi ett annat upplägg. Så jag fick bara 20 minuter på centercourten innan, så det var lite annorlunda om man jämför med andra år. Men det gick ju bra ändå. 

Ymer: ”Sousa är en riktig kämpe”

Ymer hann inte uppfatta utspelet från Sousa mot publiken. 

– Jag hörde inte exakt vad han sa. Jag var verkligen inne i min värld. Jag sa bara till domaren att en av dem är min kusin, så att det inte sägs fel grejer bara. Annars vet jag att Sousa är riktig kämpe, både på och utanför banan. Jag har verkligen respekt för honom, säger Ymer

Joao Sousa om incidenten:

– Det var saker som hände i matchen, men allt är bra nu, säger han. 

”Det är inte en cirkus”, kunde man höra. Irriterande han dig? 

– Det är saker som stannar där. Det är inget jag vill prata om. 

Segern innebar Ymers 13:e raka seger (Davis Cup inräknat) samt att svensken är klar för den andra omgången i Stockholm Open där kvalspelaren Cedrik Marcel Stebe väntar.

– Han har gjort fantastiska resultat. Men jag har inte så bra koll på honom. Jag får kolla med mitt team, säger Ymer.

Därmed har Ymer en bra chans att bli första svensk att ta sig till kvartsfinal i Stockholm Opens singelturnering sedan Robin Söderling lyckades med det 2010. 

LÄS MER: ”Jag känner många likheter med Zlatan”
https://twitter.com/EurosportSE/status/1184480521063223296