Maria Sjarapova. Foto: Daniel Maurer / AP TT NYHETSBYRÅNMaria Sjarapova. Foto: Daniel Maurer / AP TT NYHETSBYRÅN
Maria Sjarapova. Foto: Daniel Maurer / AP TT NYHETSBYRÅN
Eugenie Bouchard. Foto: Bpi/Rex/Shutterstock / BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESEugenie Bouchard. Foto: Bpi/Rex/Shutterstock / BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Eugenie Bouchard. Foto: Bpi/Rex/Shutterstock / BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Ilskan mot Sjarapova efter comebacken

Publicerad

Maria Sjarapova är tillbaka från sin dopingavstängning som en vinnare.

Ryskan slog Roberta Vinci med 7-5, 6-3 i sin comeback – men får samtidigt stenhård kritik från rivalen Eugenie Bouchard.

– Hon är en fuskare och jag tycker inte att en fuskare ska få utöva sin idrott igen, säger Bouchard till TRT World.

Tretton månader hade gått sedan Maria Sjarapova hade spelat tennis senast, efter sin dopingavstängning.

Men på en fullsatt centercourt i Stuttgart gjorde ryskan comeback under onsdagskvällen mot 36-rankade Roberta Vinci – en spelare hon endast tappat fyra game mot på två tidigare möten i karriären (6-0, 6-1 och 6-2, 6-1).

Mottagandet var av blandad karaktär. Samtidigt som majoriteten av publiken applåderade när Sjarapova äntrade banan hördes också busvisslingar över läktarna. Och även om ryskan inledde nervöst och var i underläge i princip hela första set, så vände hon och vann det med 7-5.

Maria Sharapova vrålade ut sin glädje

I andra set tycktes nerverna släppa. Sjarapova fick en drömstart fram till 2-0 och höll sedan avståndet till sin italienska motståndare resten av matchen. Slutsiffrorna skrev till 7-5, 6-3.

Efter matchbollen knöt Sjarapova sina nävar och skrek ut sin glädje tre gånger, tackade sin motståndare och gav publiken slängkyssar.

Hennes inbjudan till turneringen i Stuttgart – genom ett wild card, eftersom hon inte har några rankingpoäng – har kritiserats hårt av flera konkurrenter. Och den allra värsta släggan kommer från rivalen Eugenie Bouchard, som medverkade i nyhetskanalen TRT World under onsdagen.

"Har förstört allting för mig"

Bouchard menar att Sjarapova borde ha stängts av på livstid.

– Hon är en fuskare. Jag tycker inte att en fuskare ska få utöva sin idrott igen, inte i någon sport. Det är orättvist mot alla andra spelare som gör rätt för sig och är äkta, säger hon till TRT World.

– WTA sänder ut fel signaler till ungdomar: att du kan fuska och sen blir du välkomnad tillbaka med öppna armar. Jag tycker att de har gjort fel.

Även på ett personligt plan är hon besviken på Sjarapova.

– Jag ser inte upp till henne längre. Det här har absolut förstört allting för mig, säger Bouchard.

Härnäst väntar landsmaninnan Jekaterina Makarova för Sjarapova i andra omgången i Stuttgart. 30-åringen är även klar för storturneringarna Madrid och Rom i maj. Franska Öppna tvekar ännu om de tänker erbjuda Sjarapova ett wild card men kommer att meddela sitt beslut 16 maj.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag