Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAO SIQIAN / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESSFoto: MAO SIQIAN / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
 Foto: MAO SIQIAN / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Ilskan mot bilderna: "Vidrigt – fattar inte"

Publicerad

Maria Sjarapova fick bära in damernas buckla inför lottningen av Australian Open. 

Det skapade stor skandal inom tennissporten. 

Maria Sjarapova var länge en av tennissportens mest populära utövare. Hennes anseende genomgick dock en total makeover i början av 2016, när hon åkte fast med det otillåtna medlet meldonium i kroppen.  

Hon gjorde comeback i maj 2017, när hon fick ett wildcard i en turnering i Stuttgart. En comeback som blev vida kritiserad. 

Sjarapova på Australian Open

– Jag tycker att det är skamligt att WTA marknadsför en spelare som har testats positivt. Det är helt normalt att folk pratar om henne - hon är en stor mästare - men att göra massor av reklam för hennes comeback... Jag tycker det är fel, sa den franska stjärnspelaren Alize Cornet då. 

Och Sjarapova är fortfarande en kontroversiell figur. När årets upplaga av Australian Open skulle invigas var det ryskan som fick äran att bära in damernas buckla. Det är ett uppdrag som brukar tillfalla den regerande mästaren – men Serena Williams är som bekant mammaledig. 

Det är vidrigt

Att det var just Sjarapovas händer på bucklan blev föga oväntat ifrågasatt.

"Jag tycker att Maria Sjarapova blev lite orättvist behandlad i sina anti-dopingförhör... men jag kan fortfarande inte fatta att Australian Open lät henne bära in bucklan", skriver New York Times-journalisten Ben Rothenberg på Twitter. 

"Hon får bära in trofén och nu får hon frågor om sin tid borta från tennisen, som om hon tog en frivillig paus eller blev skadad. Det ser inte bra ut för sporten", skriver The Times-journalisten Stuart Fraser.  

Abigail Johnson på Tennis Journal är än mer upprörd.

"Det är vidrigt att välja Maria Sjarapova – som var dopingavstängd för så sent som ett år sedan – att vara med under lottningen tillsammans med Roger Federer", skriver Johnson.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag