Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERGFoto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG
 Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/CRONOS IMAGO SPORTFOTODIENSTFoto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/CRONOS IMAGO SPORTFOTODIENST
 Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/CRONOS IMAGO SPORTFOTODIENST

Ilie Nastase rasar – portas i Wimbledon

Publicerad

Ilie Nastase portas från årets upplaga av Wimbledon efter skandalscenerna i Fed Cup.

Nu reagerar tennisstjärnan med kraft mot beslutet.

– Det måste betyda att vi rumäner är idioter... Annars förstår jag det inte, säger Nastase enligt Independent.

Ilie Nastase ställde till med skandalscener i samband med Fed Cup-matchen mellan Rumänien och Storbritannien. 70-åringen är förbundskapten för det rumänska landslaget och kastade först ur sig rasistiska uttalanden om Serena Williams och hennes ofödda barn, och sedan sexistiska kommentarer i samband med en av matcherna.

Internationella tennisförbundet utreder nu Nastase, som också har fått ett slutgiltigt besked att han portas av Wimbledon. Rumänen nådde finalen i Wimbledon 1972 och 1976, då han förlorade mot Björn Borg i dennes första Wimbledonfinal, och brukar gästa den anrika tennisturneringens hedersläktare.

– När det var 1973 och alla vägrade spela Wimbledon så gjorde jag det – ska man inte ha tack för det?, säger Nastase enligt brittiska tidningen Independent.

"Fattar det inte"

– Men om de ska vara småaktiga om det så finns det inget jag kan göra. Vad har Wimbledon att göra med vad jag sade om Serena och under matchen i Rumänien? Om jag gör något dumt under Wimbledon så kan jag förstå det, men nu fattar jag det inte, fortsätter han.

Internationella tennisförbundet (ITF) har sagt att man ska utreda händelserna kring Fed Cup-matchen ytterligare innan man kommenterar.

– Om de tycker det är normalt att vägra en 70-åring möjligheten att se tennismatcher så är det deras problem. Det måste betyda att vi rumäner är dårar... Annars förstår jag det inte, säger Nastase.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag