Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikonernas hyllning: "Borg är chefen"

Björn Borg, Rafael Nadal och Dominic Thiem
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Björn Borg är åter i tennisens finrum – med Roger Federer och Rafael Nadal.

I uppvisningsturneringen Laver Cup är svensken tränare åt Europas bästa spelare som ställs mot övriga världens bästa spelare.

– Björn är chefen, säger Rafael Nadal till turneringens hemsida.

Elaka tungor kallar det för en plojturnering.

Men faktum är att Roger Federers initiativ - Laver Cup – har samlat världens bästa spelare under en långhelg i Prag för att tävla mot varandra. Tre singelmatcher och en dubbelmatch spelas varje dag med Björn Borg som kapten för Europa-laget och John McEnroe som kapten för "Övriga världen".

Och efter den första dagens tävlande i O2 Arena i Prag, Tjeckien, leder lag Europa.

– Björn är chefen. Jag är bara en spelare och försöker göra mitt bästa varje gång han vill ha mig på banan, att försöka hjälpa laget att vinna Laver Cup, säger Rafael Nadal med ett skratt.

Federers hyllning till Borg

Målbilden är att det ska bli som tennisens motsvarighet till golfens Ryder Cup, en slags duell mellan USA och Europa. Namnet kommer från australiska tennisikonen Rod Laver, som vann elva grand slam-titlar under 1960-talet.

– Vi spelar för att hedra Rod Lavers arv. Borg vill verkligen vinna och jag vet att McEnroe inte vill förlora, säger Roger Federer.

Och den nutida tennisens två största namn är i fokus. Många hoppas på att få se Roger Federer spela dubbel tillsammans med Rafael Nadal, vilket troligen kommer att ske under söndagen.

– Borg är en riktig legendar. Jag såg honom aldrig spela, men min förre tränare Peter Lundgren brukade berätta om honom. Björn bestämmer om jag spelar dubbel med ”Rafa” eller inte, säger Federer.

Borg: "Det är en ära"

För Björn Borg var det givet att hoppa på projektet när han fick frågan. 

– Jag sa ja direkt. Det är en ära. Jag är glad att vara en del av laget och alla de här fantastiska spelarna, säger han.

– Om man tittar på våra spelare så har vi ett fantastiskt lag, men även de andra. I tennis så kan allting hända. Det viktigaste är att alla håller sig friska och att de ser fram emot att spela, fortsätter han.

Borg pekar ut dubbelmatcherna som nyckeln till seger.

– Dubbelmatcherna kommer att bli väldigt viktiga. Jag tror att alla vill se Federer och Nadal spela ihop. Det är väldigt viktigt att välja rätt spelare och hur många matcher de ska spela, säger han.

Totalt deltar tolv av världens bästa spelare i turneringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.