Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ikonens nya chans – efter ratningen i fjol

”De gör inte uppoffringarna – för mycket Instagram”
Foto: BILDBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL BILDBYRÅ / IBL

Under förra året blev Jonas Björkman ratad. 

Nu har tennisikonen en ny chans att bli invald i tennisens Hall of Fame tillsammans med Björn Borg, Mats Wilander – och Gustaf V.

– Det hade varit magiskt, säger den tidigare världsettan. 

Svenskarna Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander, Sven Davidsson och Gustaf V (invald i kategorin för bidragsgivare) finns redan invalda i tennisens Hall of Fame. Nu har Jonas Björkman chansen att bli den sjätte svensken att bli invald i tennisens finaste och mest glamorösa finrum. 

Tillsammans med Goran Ivanisevic, Sergi Bruguera och Conchita Martinez är Alvestasonen nominerad.  

– Det hade varit otroligt hedrande att bli invald. Att bara bli nominerad är väldigt stort för min del. Det är gott kvitto för karriären, säger Björkman. 

”Tuffa för min del”

De tre utmanarna har dock något som inte svensken har – en singeltitel i en grand slam. 

– Det är det tuffa för min del. Men det som talar för mig är att jag både har bra singel och dubbelresultat, samtidigt som jag har varit framgångsrik med Sverige i Davis Cup. Dock vet jag inte hur juryn resonerar. Det är en väldigt tuff konkurrens. 

Jonas Björkman uppnådde mycket under sin karriär. I dubbel blev han världsetta och vann totalt nio grand slam-titlar. Men 47-åringens singelkarriär var inte heller fy skam. Björkman vann totalt sex singeltitlar på ATP-touren och var som bäst rankad som fyra.

Gjorde comeback 

– Jag är otroligt stolt och hedrad över att enbart vara nominerad. Men skulle man komma in där skulle man bli en del av en grupp av suveräna tennisspelare. Det är mycket tennishistoria. Och att vara en av dem, det hade varit magiskt. 

Men du skulle inte börja gråta om du inte blev invald?

– Man vill ju väldigt mycket. Jag har full förståelse för juryn. Det är inte lätt att sitta där och ta de här besluten. Och de man möter är fantastiska mästare... Blir jag invald skulle det vara otroligt kul. Blir man inte vald vet man att man möter ett oerhört tufft motstånd. 

Jonas Björkman avslutade sin karriär 2008 men gjorde en tillfällig comeback 2013 då han gick till dubbelfinal tillsammans med Robert Lindstedt i Stockholm Open.