Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Har inte mycket med hans pappa att göra"

Mats Wilander på SportExpressens monter i Kungliga TennishallenFoto: Expressen TV
Mats WilanderFoto: GEPA PICTURES/ MATTHIAS HAUER / GEPA BILDBYRÅN
NFL-laget Dallas Cowboys – ett av flera lag som protesterar med att "knäböja" under nationalsångenFoto: MATT YORK / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald TrumpFoto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Mats Wilander, 53, duckar sällan för samtalsämnen utanför tennisbanan. 

Men när USA:s politik kommer på tal får han lägga band på sig.

För SportExpressen ger tennisikonen sin syn på svensk tennis framtid, Donald Trumps fejd med den amerikanska idrotten – och berättar om Leo Borgs talang.

– Han påminner otroligt mycket om sin pappa i utseendet – men inte lika mycket i spelstilen, säger Wilander.

Sedan 30 år bor Mats Wilander tillsammans med sin fru, Sonya Mulholland, på en ranch i Idaho, USA.

När han besöker Sverige i offentliga sammanhang sker det vanligtvis under tennisveckan i Båstad eller Stockholm Open – och då är han jagat villebråd.

Tennisikonen kan knappt röra sig fritt i Kungliga Tennishallen utan att bli stoppad av tennisfans, gamla vänner och även spelare. Men för SportExpressen stannar tennisikonen upp för ett samtal i Expressens TV-monter.

Inför ett knappt hundratal åhörare berättar Wilander att han precis avslutat en "Europaturné" med Mikael Pernfors. Tillsammans har de spelas veteranmatcher mot bland andra John McEnroe i Luxemburg och Marbella.

Och under ett besök på Mallorca fick Wilander chansen att träna Sveriges främsta 14-åringar på pojk- och flicksidan.

 

LÄS MER: Söderling: "Vi köpte ett ruckel för 32 miljoner" 

Mats Wilander om Leo Borg

Där medverkade Sveriges bästa 14-åring: Leo Borg, son till Björn Borg.

– Han har fina resurser, helt klart, säger Wilander om Leo Borg. 

– Duktig kille, bra känsla, fint bollsinne och en hyfsat bra teknik på alla grundslag. Givetvis har han vissa svagheter med sitt volleyspel, men det brukar komma. Attityden var bra och positiv. 

Björn, Patricia och Leo Borg.Foto: /IBL / /IBL

Leo Borg är rankad som en av Europas tio bästa spelare i 14-årsklassen. Men enligt Wilander väntar de tuffaste åren härnäst.

– Vid 14 års ålder är det många som är duktiga. De brinner fortfarande för tennisen och pressen på dem är inte så stor. När de kommer till 16-17 års ålder blir det tuffare att fortsätta bli bättre.

Påminner han om sin pappa?

– I utseendet påminner de otroligt mycket om varandra. Hans spelstil har inte så mycket med pappa att göra.

 

LÄS MER: Allt om Stockholm Open 2017 – biljetter, spelare, datum, tv-tider 

"Ingen som helst konkurrens i hockey"

Före detta svenska storspelare och experter försöker ge svaret på hur svensk tennis ska bli bäst i världen igen.

Det är en felformulering, menar Mats Wilander.

Han tycker att dagens svenska juniorer bär ett tungt ok på sina axlar – mycket på grund av Wilanders generation av framgångsrika spelare – och att kraven på juniorerna är för högt ställda.

– Det är otrolig konkurrens inom tennisen, internationellt sett. Man glömmer det i Sverige. Vi är otroligt duktiga på vinteridrotter, som ishockey. Men det är ingen som helst konkurrens i hockey jämfört med tennis – det spelas i tio länder och vi tampas med 5-6 andra länder som kanske är bra. Men att bli en av världens tjugo bästa spelare i tennis är otroligt svårt. Vi måste tänka på det, säger han.

– Intresset i Sverige finns. De flesta äldre spelarna försöker hjälpa till på sitt sätt för nästa generation. Så: om någon kan lyckas – till exempel någon av bröderna Ymer – blir det lättare fylla på bakifrån. 

Vad är rimligt att förvänta sig av svensk tennis?

– Att vi har två-tre spelare som kan gå in i grand slam-turneringarna. Och kanske ytterligare två som kvalar in. Så borde det se ut på dam- och herrsidan med den tenniskultur vi har. Och de kraven borde vi ställa på oss själva.

Under tennisåret 2017 har 38 olika nationer vunnit minst en ATP-titel i singel eller dubbel.

Så: konkurrensen har sannerligen hårdnat.

"Federer bättre än för fyra år sedan"

Och samtidigt som utvecklingen går framåt så är det Roger Federer, 36, och Rafael Nadal, 31, som har delat årets grand slam-titlar mellan sig.

Mats Wilander menar att de två ikonerna är unika med att ha utvecklat sig själva – i samma takt som tennisen.

– Vi trodde att Roger och ”Rafa” hade nått sin topp för fyra-fem år sedan. Nu är de ännu närmare att nå sin maximala potential. De blir bättre för varje vecka. De är de två spelare i världen som har utvecklats mest de senaste åren, säger han.

Du menar att Nadal och Federer faktiskt är bättre i dag än för fyra-fem år sen?

– Mycket bättre. Absolut. Båda spelar bättre backhand i dag. Roger Federers taktik är mycket bättre. Förr slog han alldeles för mycket slice. I dag slår han tre-fyra slag och så är poängen slut. Han har insett att han inte kan spela från baslinjen mot Novak Djokovic och Andy Murray, och det ska han tacka Stefan Edberg för, att han har utvecklat sin volley och sin backhand. 

Vi fick se de två spela tillsammans för första gången någonsin i Laver Cup. Kritiker menar att den turneringen kan konkurrera ut Davis Cup.

– Absolut inte. I Laver Cup får vi se de bästa spelarna i världen spela en lagtävling tillsammans, och det ger de yngre spelarna chansen att spela i lag. Ett Davis Cup kan ge för mycket press och ta för lång tid. Davis Cup handlar inte om vilket land som har de bästa spelarna – det handlar om vilket land som har de bästa, jämna spelarna som inte är skadade. Det är lite oturligt. På vår tid kom superstjärnorna från de större länderna. Och då blir Davis Cup större.

En annan kritik mot tennisen är att toppspelarna är så artiga hela tiden. Behövs en – till exempel – Zlatan som rör om i grytan?

– Visst, det är ingen av de absoluta världsstjärnorna som kör John McEnroes stil. Men om man tittar på en sådan som Nick Kyrgios som är på väg upp i rankingen, så är han något av en ”bad boy”. Han är okontrollerbar på banan men mycket trevlig utanför. Samtidigt tror jag inte att det är en bad boy vi söker. Vi behöver kontraster i spelstilen. Som till exempel Federer mot Nadal. En högerhänt mot vänsterhänt, olika spelstilar. Det är det som lockar till intresse.

"Kanske lär vi oss något av Trump..."

I Mats Wilanders hemland har sportsidorna handlat lika mycket om politik de senaste veckorna. Amerikanska idrottare över hela landet protesterar under nationalsången inför sina matcher med att ”knäböja”, i en protest mot hur etniska minoriteter behandlas i landet. Donald Trump har krävt att de ska straffas för att de vanhedrar nationalsången. Ämnet har fått näst intill samtliga idrottsstjärnor i USA att ta ställning i frågan.

Och Wilander får lägga band på sig när frågan kommer på tal.

– Det vill du nog inte höra mig prata om mitt perspektiv på USA, säger han luttrat. 

– Men jag tycker att de ska stanna kvar i omklädningsrummet i protest. Nu blir de säkert straffade om de gör det, men de borde få möjligheten att inte behöva gå ut på planen. På samma sätt ska de som vill stå upp och hålla handen på hjärtat för att hedra alla som har varit ute i krig göra det. Men jag tycker inte att det ska vara förbjuda att protestera.

Du ser hellre att de protesterar fullt ut?

– Ja, de ska vara mer högljudda. Men det är tufft i USA. Det är tufft i hela världen. Och kanske är Donald Trump en president som är viktig att ha. Förhoppningsvis lär vi oss något av vad han håller på med. Och sen ser folk till att välja en president som de hellre vill ha.