Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här censurerar Kina tv-inslaget om Shuai

Foto: ANDY BROWNBILL / AP TT NYHETSBYRÅN

Här censureras CNN-inslaget om tennisstjärnan Peng Shuai. 

Så fort reportern tar upp ämnet blir det ”No signal” i tv-rutan. 

”Hennes vittnesmål om de sexuella övergreppen måste fortsätta vara i fokus”, skriver Christer Brennan, journalist på CBC.  

CNN hade under måndagen flera experter och samtalsämnet var tennisstjärnan Peng Shuai och den video som publicerats på Shuai. Där ser man tennisstjärnan sittande på en restaurang tillsammans med vänner och tränare. Videon publicerades av kinesisk statlig media och WTA:s vd Steven Simon var inte sen med att ifrågasätta sanningshalten. 

”Det här räcker inte för att säkerställa att Peng Shuai faktiskt är fri”, sa Simon. 

Inslaget censurerades i Kina 

Men inslaget i CNN, som alltså sändes i dag (måndag), gick inte att se i Kina. Landet valde att censurera tv-kanalen helt i drygt fem minuter. Detta skedde samtidigt som panelen pratade om Shuai. Istället fick man se texten ”no signal, please stand by”. 

”WTA fortsätter att visa vägen medan IOK (Internationella Olympiska Kommittén) gör antingen ingenting eller ens försöka blanda sig in. Peng Shuai borde prata med WTA. Hennes berättelse om de sexuella övergreppen måste fortsätta vara i fokus”, skriver Christer Brennan, journalist på CBC.

Det var i början av november som Peng Shuai anklagade Kinas förre vice premiärminister Zhang Gaoli för sexuella övergrepp. Inlägget som publicerades på plattformen Weibo plockades ner efter 20 minuter. Övergreppen ska ha skett 2010. 

Nya filmerna på Shuai väcker frågor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.