Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hans familj öppnade verkligen upp armarna”

Rebecca Peterson i Tianjin, oktober 2019Foto: LR / STELLA PICTURES XINHUA
Thomas Högstedt och Maria SjarapovaFoto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN
Maria SjarapovaFoto: JULIAN SMITH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter två WTA-titlar på kort tid är Rebecca Peterson, 24, på väg mot världstoppen.

Hon tackar Maria Sjarapovas förre tränare – Thomas Högstedt – för mycket av framgången. 

– Han är väldigt rak på sak samtidigt som han är ärlig, säger Peterson.

De flesta svenska nyhetsmedierna var på plats när Rebecca Peterson samlade till presskonferens under Stockholm Open. Under flera år han hon beskrivits som en doldis, men efter en fantastisk höst har Peterson snabbt blivit en av de mest uppmärksammade kvinnliga idrottarna i Sverige. 

– Det är kul och det betyder väl att man har gjort någonting bra, säger hon.

Trivs du med att vara i centrum? 

– Det är en del av sporten och en del av det man gör. Det är en del av jobbet helt enkelt. 

24-åringen tog sig under säsongen 2018 in bland de 100 bästa spelarna i världen, men efter en tidig sorti under Wimbledon i somras kände Peterson att hon var tvungen att ändra något.

Rebecca Peterson om succén i höst

Då hörde hon av sig till Thomas Högstedt – som senast tränade fixstjärnan och den tidigare världsettan Maria Sjarapova. Duon träffades i Högstedts hemstad Mariestad och utvecklade därefter ett samarbete.

– Han sa direkt att jag skulle komma till Mariestad, men vi kände ju inte varandra alls. Då åkte jag dit själv och då öppnade hans familj verkligen upp armarna för mig. Då kände jag direkt att han tror på mig, säger Peterson.

Samarbetet gav resultat direkt. Under hösten har Peterson klättrat till en placering bland de 50 bästa på världsrankingen efter bland annat två WTA-titlar i Asien. 

– Det är verkligen Thomas som har varit min ”game changer” under de här sista månaderna. Jag har vuxit enormt mycket som tennisspelare. Det är en tränare som är otroligt driven och vet vad han pratar om. Han har jobbat med många toppspelare, både på ATP och WTA, samtidigt som han har tillfört mycket både tekniskt och taktiskt. 

”Han är väldigt rak på sak och ärlig”

Högstedt beskrivs som en tuff och hård tränare som ställer enorma krav på sina adepter, samtidigt som Peterson av intrycket är en betydligt lugnare personlighet. Trots skillnaden löper samarbetet utan problem. 

– Det har fungerat väldigt bra hittills. Han är väldigt rak på sak samtidigt som han är ärlig. Samtidigt är jag sådan som person som uppskattar tränare som är raka och säger precis som det är. Jag vill att det ska vara ”straight forward” och sedan kör man på det. Det har fungerat bra både för mig och min pappa som även med och hjälper mig mycket. 

Har det funnits någon situation där ni inte har varit eniga? 

– Jag tror det alltid finns situationer där man har en annan syn, men då är en diskussion väldigt viktig. Därefter kommer man fram till det som är rätt för mig. Jag litar på honom till 100 procent och om man inte diskuterade någonting hade det varit väldigt konstigt. 

Så du lyder han till 100 procent? 

– Så är det, säger Peterson och ler. 

Peterson spelar i Båstad 2020

Anledningen till att Peterson kallade till presskonferens var för att meddela att hon under sommaren 2020 kommer att spela Swedish Open i Båstad, en turnering hon inte spelade i somras på grund av tävlingen låg intryckt mellan gräs- och hardcourt-säsongen. Men trots att upplägget är exakt det samma under nästa år väljer Sverigeettan att komma tillbaka till tennismetropolen. 

– Det är inte helt optimalt med underlaget, men det ska bli jättekul och det är en fantastisk tävling. 

Finns det någon annan anledning till varför du spelar 2020 – och inte 2019? 

– I år kände jag att jag behövde förbereda mig för hardcourt-säsongen, vilket jag tycker jag gjorde rätt i med tanke på den säsongen på hardcourt jag hade. Men nästa år känner jag att Båstad är något jag vill satsa på. 

Nytt för nästa år att både damernas och herrarnas Swedish Open titelsponsras av Nordea, men om det är pengar som ligger bakom Petersons comeback i Båstad vill hon inte uttala sig om. 

– Att de går in och sponsrar både herr- och damveckan är stort. Att huvudsponsorn är densamma är helt fantastisk. 

Får du några pengar från Nordea för att spela tävlingen? 

– Nej, det vill jag inte svara på. 

Tennisen är en av de få sporter i världen där kvinnor tjänar i närheten av vad män på samma nivå gör. Bara hittills i år har Peterson spelat in drygt 700 000 dollar, nästan sju miljoner kronor. 

– När man tittar på prispengarna är det så det ser ut, men sen är det så att jag investerar så mycket pengar i mitt team för att jag ska kunna konkurrera med de bästa. Om man ska utmana de bästa krävs det enorma investeringar för det.