Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han var så full att det var helt otroligt”

Thomas Johanssons tog sin största seger i karriären 2002 när han vann Australian Open.Foto: STEVE HOLLAND / AP
Nu anklagar skandalspelaren Daniel Köllerer finalmotståndaren Marat Safin för att han spelat finalen påverkad av alkohol.Foto: TONY FEDER / PRESSENS BILD , AP
”Han var så full att det var helt otroligt”, säger Daniel Köllerer.Foto: ED BETZ / AP SCANPIX SWEDEN

Thomas Johansson bärgade sin karriärs största triumf när han vann Australian Open 2002.

Nu anklagar skandalspelaren Daniel Köllerer finalmotståndaren Marat Safin för att han spelat finalen påverkad av alkohol.  

– Han var så full att det var helt otroligt, säger Köllerer till Unbreakable Media.

Thomas Johansson lade racketen på hyllan år 2009 och kunde summera en tenniskarriär med OS-silver 2008 (dubbel, i par med Simon Aspelin), Davis Cup-seger 1998 och – framför allt – Australian Open-vinsten år 2002.

Johansson var seedad som nummer 16 i turneringen men skrällde sig hela vägen fram till final där den karismatiske och blivande världsstjärnan Marat Safin, 22, väntade.  

Efter att ha förlorat första set med 6-3 vände svensken matchen till seger med 3–6, 6–4, 6–4, 7–6 och bärgade Sveriges första grand slam-titel sedan Stefan Edberg vann US Open 1992.

Att Safin var hetlevrad på banan och kunde få enorma utbrott var aldrig någon hemlighet.

Nu kommer en värre anklagelse – från skandalspelare Daniel Köllerer. Österrikaren var som bäst 55:a i världen men stängdes av 2011 på livstid för att ha medverkat i uppgjorda matcher.

Köllerer: Safin spelade finalen påverkad

I en intervju med Unbreakable Media berättar den i dag 36-årige Köllerer om sin karriär, och uppger bland annat att han drack alkohol för första gången när han var 24 år. Orsaken till att han började festa under karriären var att han hade sett Marat Safin spela påverkad av alkohol ett par år tidigare, säger han.

– Jag började för att jag hade sett Marat Safin dricka innan han spelade Australian Open-finalen, säger han.

Safin fyllde 22 år samma dag – 27 januari – som Australian Open-finalen 2002 spelades.

– Jag tänkte: ”okej jag är jag är rankad 150-180 i världen och den här killen spelar Australian Open-final. Han är så full att han inte ens kan stå på fötterna. Det kan inte vara så farligt, säger Köllerer.

Österrikaren fortsätter:

– Han skulle aldrig kunna vinna, eftersom han var så full. Det var helt otroligt. Kvällen innan så firade han sin födelsedag. Jag tyckte att det såg ut som att han firade som att han redan hade vunnit Australian Open, säger han.