Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Grymtometrar" kan snart vara verklighet

Bojana Jovanoskij fick klagomål i onsdags - för höga stönanden.Foto: Paul Gilham

Damtennisen har tröttnat på sina utövares höga stönanden.

Enligt The Guardian planerar de ledande instanserna att i framtiden använda "grymtometer"-apparater som ska mäta decibelnivån på utropen – och göra damtennisen tystare.

"Vi har som mål att få bort överflödiga grymtningar från sporten", skriver ITF, WTA och representanter från grand slam-turneringarna i ett uttalande.

I onsdags tröttnade Sabine Lisicki på sin motståndare Bojana Jovanoskijs stönanden.

Hon gick till och med så långt att hon påstod att de höga lätena gav Jonakovskij en orättvis fördel – och framförde ett klagomål till domaren.

"Distraherande"

– Det var distraherande. Man bruka kunna höra ljudet av bollen, men jag kunde inte höra det på grund av hennes grymtningar, sa Lisicki.

Och nu har officiella tennisinstanser gjort upp ett åtgärdsprogram för att ta itu med grymtningsproblematiken inom damtennisen, skriver The Guardian.

Grymtometrar"

I dessa planer ingår speciella apparater som mäter vilka ljudnivåer som varje skrik når upp i. Stjärnan Maria Sjarapova uppges vara en av de värsta bovarna i frågan. Hennes utrop påstås komma upp i hundra decibel.

Det är de det internationella tennisförbundet ITF, damtennisorganisationen WTA och representanter från samtliga fyra grand slam-turneringar gått ihop med målet att dessa "grymtometrar" ska göra tennisen tystare.

"Början på en plan"

"WTA, ITF och grand slam-turneringarna har som mål att få bort överflödiga grymtningar från sporten, samtidigt som vi ser till att inte stöta på den nuvarande generationen spelare – som har lärt sig att spela på det här viset - bort från tennisen", skriver organisationerna i ett uttalande.

"Det här är början på en plan som sträcker sig över hela sporten som ska hantera frågan genom spelarutbildning och sakliga regeländringar."

Än så länge finns det inget specifikt tidsschema för när anti-grymtningsplanen ska sättas i verket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.