Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fullt möjligt för honom att vinna en grand slam”

Mats Wilander.Foto: GEPA PICTURES/ MATTHIAS HAUER / GEPA BILDBYRÅN
Leo Borg.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Novak Djokovic, 31, går in i Australian Open som storfavorit.

Eurosports expert Mats Wilander anar dock att Alexander Zverev, 21, kan skrälla – och pekar ut Leo Borg som nästa potentiella svenska stjärna.

– Det är fullt möjligt för honom att vinna en grand slam, eftersom hans pappa vann elva stycken, säger Wilander.

När tennisåret startar med Australian Open har rubrikerna framför allt handlat om Rafael Nadals skadeproblem och Andy Murrays tårfyllda presskonferens.

Det råder med andra ord inga tvivel om att Novak Djokovic, som hittade tillbaka till sin bästa form under 2018, går in som favorit i turneringen. Mats Wilander, expert på Eurosport, tycker att serben ligger bra till för att vinna sin sjunde titel i Melbourne.

– Om man tittar historiskt på hans tidigare resultat så brukar han följa upp en seger med ännu fler segrar. Novak vann Wimbledon och US Open och det finns ingen anledning till att han inte skulle komma till Melbourne och vinna, säger Wilander.

”Chockad över att han inte lyckats bättre”

Många ser Roger Federer som den främsta utmanaren till Djokovic. Wilander väljer dock att peka ut Alexander Zverev som främsta utmanare.

– Efter Djokovic så måste Zverev vara favoriten i Melbourne. I matcher över fem set tror jag inte han förlorar mot någon förutom Djokovic eller Federer - möjligen Nadal. Jag är 99 procent övertygad om att han kommer gå bra här och skulle bli chockad om han inte gjorde det, säger han.

Världsfyrans stora aber är att han "bara" har nått en enda kvartsfinal (Franska öppna) på 17 framträdanden i grand slam-sammanhang.

– Jag är chockad över att Zverev inte har lyckats bättre än han har gjort det senaste året. Jag tycker att han borde ha gjort det bättre – han vann i Rom och flera andra turneringar – men ingenting i grand slam-sammanhang. Men nu har han slagit Federer och Djokovic i ATP-slutspelet, säger Wilander.

Wilander: "Det kan bli Leo Borg"

På damsidan finns Johanna Larsson och Rebecca Peterson med i huvudlottningen – men på herrsidan finns ingen svensk med i singelspelet. Mikael Ymer tog sig inte in till kvalet på rankingen och Elias Ymer skulle ha kvalat men en skada satte stopp. 

Wilander resonerar kring orsakerna bakom avsaknaden av svenska stjärnor – och lyfter själv fram 15-årige Leo Borg som ett potentiellt framtidsnamn. 

– Det är överraskande och lika märkligt som att vi hade så många bra spelare på 80-talet, vilket berodde på Björn Borgs framgångar. Lika konstigt är det att vi inte har några utmanare till titlar i dag. Men Sverige har några bra spelare på gång och Leo Borg är en av dem. Vi har börjat om från ruta ett och det är en tidsfråga innan någon slår igenom. Det kan faktiskt bli Leo Borg, säger Wilander. 

– Det är tufft att lyckas när ens pappa är Björn Borg. Men samtidigt: så snart han kan bli kvitt stämpeln att han är Björns son kan han nog dra nytta av att ha honom som pappa. Det är fullt möjligt för honom att vinna en grand slam-titel, eftersom hans pappa vann elva stycken. Om han fortsätter kämpa och blir sin egen spelare och inte sin pappas son, så finns chanserna.

Australian Open pågår 14-27 januari och sänds på Eurosport.