Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Folk stannar mig ofta och frågar om Mats"

Barbara Schett.
Foto: Eurosport
Mats Wilander och Barbara Schett.
Foto: Eurosport

Efter 13 år i Eurosport har Barbara Schett, 41, blivit tennisvärldens mest uppskattade programledare.

Själv har hon vant sig vid en annan verklighet: att bli igenkänd som Mats Wilanders sidekick.

– Folk stannar mig ofta på stan och frågar var Mats är. De tror att vi är tillsammans, säger hon.

Redan som 28-åring avslutade Barbara Schett sin professionella tenniskarriär år 2005.

Österrikiskan hade, under en tid när Steffi Graff och Martina Hingis dominerade världstennisen, vunnit tre singeltitlar och som bäst varit rankad världssjua. 

Beslutet var enkelt: hon hade uppnått drömmen om att bli bäst i Österrike någonsin och kände ingen större motivation längre. 

Och samtidigt visste hon precis vart någonstans hon var på väg.

– De sista åren kommenterade jag lite för Eurosport. Jag visste att jag ville göra det. Och det var viktigt för mig att veta vad jag skulle göra, säger hon.

"De var väldigt nervösa"

SportExpressen når henne under Australian Open där hon, precis som varje år, leder programmet Game, Schett & Mats tillsammans med Mats Wilander. Programmet har sitt tydliga format: Schett och Wilander snackar upp dagens matcher och analyserar dem flera gånger om dagen tätt efter matchboll.

Programmet är enormt uppskattat av publiken.

– Det har varit otroligt mycket positiva reaktioner. Ingen har någonsin sagt att de avskyr vår show. Antingen tittar de eller så gör de inte. Jag hoppas och tror att folk uppskattar att det är avslappnat men ändå initierat, säger hon.

Vilka utmaningar finns med programmet?

– Det är mycket väntan, långa dagar och många fler människor att tänka på än bara sig själv, som det var som tennisspelare. Men jag har alltid varit driven som människa. Utmaningen har varit att få alla att vara ärliga och säga vad de tycker. Jag vill veta när de tycker att något är riktigt dåligt. Då kommer jag inte göra om det misstaget.

Eftersom Eurosport äger rättigheterna till Australian Open, Franska Öppna och US Open över hela världen når Schett ut till en mångmiljonpublik i totalt sex veckor om året.

Men tittarna får inte alltid höra 41-åringens röst.

– Jag blir dubbad i flera länder. I de flesta länder finns en "Mats" och en "Barbara" som dubbar våra röster varje dag och har gjort det i alla år.

Känner du de här människorna?

– Jag har faktiskt träffat de från Tyskland och min spanska översättare. De var väldigt nervösa. Men det var väldigt trevligt att lära känna sin röst. Och i vissa fall är det män.

Män?

– (Skratt). Ja, det händer faktiskt. 

Det måste vara konstigt?

– Ja, verkligen. Jag lyssnar ju inte på de sändningarna, men jag vet att det är män som översätter. Generellt tycker jag alltid att det är bäst med originalröster för många uttryck och analyser försvinner i översättningen.

Debatten om kvinnornas utsatta position inom sportjournalistiken har aktualiserats under hösten i samband med #metoo, då bland andra SVT:s Lovisa Giertta och Discoverys Isabel Boltenstern berättar om hur de trakasserats i tjänst. 

Barbara Schett berättar att hon varit förskonad från liknande erfarenheter.

– Jag är väldigt tacksam för att jag inte har haft några dåliga upplevelser. Sen tror jag aldrig att det skulle hända mig – jag skulle säga åt folk att backa undan direkt. Jag är inte blyg av mig, och det kan vara så att de utnyttjar dig om du inte är stark. Sen är jag omgiven av kolleger som visar stor respekt för mig och andra kvinnor, säger hon.

"Skulle aldrig tala illa om Mats"

Och bland alla sina kolleger så gör hon ingen hemlighet av att hon uppskattar att jobba ihop med Mats Wilander.

– Jag älskar att jobba med Mats. Han är väldigt lättsam, vi har en lång vänskap och det är alltid lätt att jobba med honom.

På vilket sätt?

– Han är väldigt ödmjuk, han har fötterna på jorden och han älskar verkligen sin tennis. Även om han lever i USA så är han en sann svensk. Han är blyg men har mycket humor. Och jag uppskattar verkligen att han inte tar på sig på så stort allvar. Han är en stor mästare men står gärna och äter en macka med kameramännen innan sändningen. Det är inte alls samma divalater som man kan se hos andra stjärnor.

– Han är en person jag skulle ringa om jag skulle ha ett problem, för jag vet att han är diskret och att jag verkligen kan lita på honom och att han alltid skulle ställa upp för mig. Vi har en väldigt fin vänskap på det sättet. Jag skulle aldrig tala illa honom.

Och ni blir aldrig trötta på varandra?

– Det är klart att vi inte går ut och äter varje kväll tillsammans. Vi är tillsammans så mycket på dagarna så på kvällarna är man oftast så trött att man bara vill  sova. Vi socialiserar ibland och har våra pauser från varandra emellanåt. Ibland när jag går på stan brukar folk fråga mig: "Var är Mats?". 

Vad svarar du då?

– Då svarar jag att han antagligen är med sin fru i USA. Folk tror alltid att vi är tillsammans, även när vi inte jobbar. 

Hur länge till jobbar du med Eurosport?

– Jag vet inte. Jag njuter verkligen men man vet aldrig vad som händer. Jag tar ett år i taget. Så länge som jag uppskattar kommer jag stanna. Men alla har ett bäst före-datum och därför tänker jag inte alltför mycket. Förhoppningsvis fortsätter jag länge till. 

Australian Open sänds på Eurosport och Eurosport Player till och med 28/1. 

HETA LISTAN

1. Roger Federer

Det hårda spelschemat har knäckt Rafael Nadal och Novak Djokovic. Men lika stadigt som alltid står Federer – som har en jättechans på sin 20:e grand slam-titel.


2. Elise Mertens

Den ödmjuke belgaren visade ingen pardon mot Elina Svitolina. Dubbelspecialisten kan nu vara på väg mot en sensationell singelfinal i Australian Open.


3. Fidde Rosengren

Har jobbat ihop med Kyle Edmund i ett par månader och tagit britten från en 80:e plats på världsrankingen – till en semifinal i Australian Open.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.