Fidde Rosengren om Nick Kyrgios: ”Förstör för sig själv”

Fidde Rosengren.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: JOHN WALTON / STELLA PICTURES / PA

Nick Kyrgios fortsätter att röra upp känslor. 

Den hetlevrade australiensaren riktar gång efter annan blickarna mot tennisen när han går in i Wimbledons fjärde omgång. 

Samtidigt är frågan om han någonsin kommer nå sin fulla potential?

– För oss som ser vad han hade kunnat åstadkomma så blir man ju lite frustrerad över att han inte tar den chansen, säger Maria Strandlund Tomsvik. 

Den australiensiske tennisstjärnan Nick Kyrgios har genom åren gjort sig känd för att vara så väl frispråkig som hetlevrad. 

Inledningen av årets Wimbledon-turnering är inget undantag.  

Efter premiärsegern mot Paul Jubb bötfälldes 27-åringen efter ett utbrott på domaren och för att spottat mot publiken. 

I lördags kokade känslorna åter över. Världsfyran Stefanos Tsitsipas berättade efteråt att han tyckte att Kyrgios psykade honom och att han avsiktligt försökt pricka Kyrgios med bollen. 

Han kallade även australiensaren för ”mobbare”.

– Jag tycker inte att man ska psyka alls. Det är ju min åsikt men det gör ju vissa spelare och det tror jag att både Kyrgios och Tsitsipas gjorde i den här matchen. Det är ju sånt här man önskar inte fanns med men det är ju en hel del spelare som tar till sånt och det måste man lära sig, att inte gå i den fällan, säger Discoverys expert Maria Strandlund Tomsvik. 

Maria Strandlund Tomsvik.

Kyrgios gick i sin tur åter till attack mot domarna och menade att motståndaren borde diskvalificerats. 

– Att de sitter och pratar om varandra på presskonferensen efteråt, det tycker jag inte är så snyggt. Det är inte så fint när man kallar varandra för saker som kanske inte alls stämmer - det sägs i affekt, fortsätter hon. 

”Fantastiskt roligt att kolla på”

Samtidigt som Kyrgios beteende ifrågasatts på flera håll finns finns det de som uppskattar honom för att vara en frisk fläkt. Oavsett vilket läger man tillhör går det inte att blunda för att australiensaren berör och skapar rubriker. 

– En sån här match får ju otroligt mycket uppmärksamhet i flera dagar på grund av beteenden. Det är väl så i idrott generellt, när någon gör något som inte är inom normen. Ibland är det väldigt underhållande. Jag kan ju tycka att Kyrgios är fantastiskt rolig att kolla på, säger Tomsvik och fortsätter: 

– Han spelar en fantastiskt underhållande tennis men har under hela sin karriär haft svårt att hålla ihop det mentalt. Ibland är det underhållande och ibland blir det rent osportsligt. Den osportsliga biten är det ingen som gillar riktigt, men det skapar ju mycket uppmärksamhet. 

Inte heller expertkollegan Fidde Rosengren har mycket till övers för Kyrgios delar som inte har med tennisen att göra.   

– Jag vet att det triggar många som tycker att det är skithäftigt, men jag tycker inte det är häftigt. Jag tycker att sporten ska tala för sig själv, jag är konservativ där, jag ser det så. Det måste finnas en justhet och en fair play, säger han.

– Om tennisen behöver det här så är det något jag inte vill vara med om. Om tennisen behöver folk som går över gränsen mot sporten, mot sin motståndare eller mot domare, då är det inget roligt längre. I mina ögon är det absolut ingenting som sporten behöver, fortsätter han. 

Nick Kyrgios.
Foto: IMAGO/MARTIN SIDORJAK / IMAGO/COLORSPORT WWW.IMAGO-IMAGES.DE

En viss frustration har han dock överseende med samtidigt menar han att det finns en gräns som Kyrgios gång efter annan kliver över. 

– Självklart är det en frustrerande sport vi spelar där du är oerhört pressad och oerhört utsatt och du kan gå över gränsen någon gång och bete dig dålig. Jag menar: Federer har också kraschat racketar. Men det är skillnad när det bara går ut över dig eller om det går ut över omgivningen. Domare, linjemän, bollkallar, motståndare. När det går ut över dem har man gått över gränsen. Då har man tappat respekten. Jag har svårt att se att det är sånt som behövs för tennisen jag tycker vi har profiler, och han är en profil helt klart, men då ska han hålla sig till tennisen.

”En gudabenådad spelare” 

Under måndagen ställs Kyrgios mot amerikanen Nakashima i Wimbledons fjärde omgång. 

Och enligt Maria Strandlund Tomsvik kan Kyrgios - i alla fall sportsligt - vara med och kampas om titeln längre fram i turneringen. 

Däremot finns det annat som kan ställa till det, så som Kyrgios inställning till att lägga ner den tid och det fokus som krävs för att bli så bra som möjligt.

– Jag tycker att man ska vara den man är men för Kyrgios har det inte alltid varit det bästa för hans tennis. När man ser hans potential och vad han skulle kunnat uppnå. Om han också hade fått ihop den mentala biten, då hade han varit en etablerad topp fem-spelare, utan tvekan. 

– Han har väl valt en annan väg men för oss som ser vad han hade kunnat åstadkomma så blir man ju lite frustrerad över att han inte tar den chansen, fortsätter hon. 

Rosengren håller med. 

 – Jag tycker att han är en gudabenådad spelare, en av de mest talangfulla vi har haft, men han går över gränsen konstant när det går emot honom. I mina ögon förstör han upplevelsen av att spela en match för sin motspelare, för oss som tittar, för domare och för sig själv. 

–Det är synd att han inte orkar hålla på som han ska, för då hade han varit topp fem i världen, avslutar han. 

Tränas av Jonas Björkman –  nu siktar Mirjam Björklund mot världstoppen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.