Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Federers tårar för hustrun – i karriärens sista match

Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Roger Federer och hustrun Mirka Federer
Foto: Eurosport/Discovery

LONDON. En tennisikon har sagt farväl.

Roger Federer, 41, föll i sin sista match i par med Rafael Nadal – och brast ut i tårar när han tackade sin hustru Mirka. 

– Hon kunde stoppat mig för länge sedan, men det gjorde hon inte, säger Federer.

Det var snarare feststämning i O2 Arena än någon begravningsstämning, som den uppvisningsturnering Laver Cup är, med danstävlingar och technomusik i sidbytena.

Men, likväl, en tennisikons sista dans.

Roger Federer aviserade för en dryg vecka sedan att han kommer avsluta karriären i London denna helg.

Och här var kvällen kommen. En sista match – en dubbel i par med sin livslånga rival tillika vän Rafael Nadal.

Roger Federer avslutar karriären

Federer, som inte spelat match sedan Wimbledon 2021, var något ringrostig inledningsvis. Missade en enkel volley, drog sin vanligtvis bergsäkra forehand i nät och grämde sig. Men tack vare en storspelande Rafael Nadal höll man jämna steg mot amerikanska paret Jack Sock/Frances Tiafoe fram till 4-4.

Väl där höll Nadal sin serve övertygande till 5-4 – och i Tiafoes efterföljande servegame uppstod möjligheten vid 30-40. Federer mötte serven med en perfekt pressad retur och tvingade fram Tiafoe till ett misstag. Första set till Federer/Nadal 6-4 och stående ovationer i O2 Arena.  

Roger Federer i karriärens sista match i O2 Arena, London
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHN WALTON / STELLA PICTURES / PA

Till andra set vaknade det, på pappret, starkare dubbelparet.

Frances Tiafoe returnerade starkt i Nadals servegame, amerikanerna bröt direkt till 1-0 och behöll sitt brejk och ledningen fram till 3-2. Väl där stod Nadal återigen för en matchavgörande prestation när han tvingade ner bollen på Tiafoes fötter och tvingade fram ett brejk till 3-3.

Paren följdes åt hela vägen fram till tiebreak där Tiafoe/Sock övertygande säkrade andra set med 7-2 i tiebreaket.

Brast ut i tårar efter sista matchen

Så allting kom att avgöras i ett matchtiebreak till 10 poäng. Paren följdes åt hela vägen – och tiebreakets finaste boll stod Federer för fram till 7-7 när han lurade Tiafoe med en elegant volley.

Men det slutade i förlust. Tiafoe tog revansch med en stenhård retur på Federers serve till 10-9 och Jack Sock passerade Nadal, framme vid nätet, på matchbollen till 11-9.

Och plötsligt var en 24 lång proffskarriär slut.

Federer gratulerade motståndarna, gick fram till Björn Borg och kramade honom. Sedan brast det. När 41-åringen tackade sina lagkamrater kom tårarna. 

”Hon kunde stoppat mig för länge sedan”

Känslostormen fortsatte i tacktalet. 

– Vi ska ta oss igenom det här på något sätt, säger Federer.

– Det har varit en fantastisk dag. Jag har sagt till killarna att jag är glad, inte ledsen. Det känns bra att vara här, fortsätter han.

– Allting var sista gången. Lustigt nog har det inte känts så stressigt, med killarna som är här, med alla fans och familjen. Jag är så glad att jag klarade av det här. Matchen var fantastisk. Jag kunde inte vara lyckligare.

Som jobbigaste blev det för Federer när han vände sig till sin familj och ville tacka sin hustru, Mirka.

– Hon kunde stoppat mig från att spela för länge sedan. Men det gjorde hon inte. Hon lät mig spela. Det är fantastiskt, säger Federer medan tårarna rinner.

Roger Federer och hustrun Mirka Federer
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Roger Federer hyllas av publiken efter matchen
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter matchen berättar Federer om hur nervös han varit under dagen. 

– Det gick i två faser. Det var stunder där jag var fruktansvärt nervös, och sedan stunder som jag glömde bort vad som väntade när jag hängde med killarna och bara skojade runt, säger han.

– Det var som att allting släppte efter matchbollen. Matchen var speciell, men det är allt som hände efteråt... Jag visste inte vad jag skulle göra, eller vad som förväntades av mig. Alla blev känslosamma. Det är det som jag kommer minnas mest av allt, fortsätter han.

Federers nervositet: ”Var extremt oroad”

Framför allt var det talet efter matchen som oroade honom i förväg. Det är inte första gången som Federer får kämpa med att hålla tårarna tillbaka efter stora matcher, något han själv vet om.

– Det som jag var extremt oroad för var just talet efteråt. Jag ville egentligen ha en kväll där jag inte behövde hålla i mikrofonen, för jag vet hur omöjlig jag är, säger han. 

– Men jag klarade av att påminna mig själv om hur fantastisk den här kvällen är. Det här är bara en stund, det är inte slutet. Livet kommer att fortsätta.

Vad som väntar härnäst i livet har han inte bestämt.

– Jag har inga planer överhuvudtaget. Jag har sagt att jag vill stanna inom tennisen på något sätt och det enda som jag önskar är att spela på platser jag aldrig spelat förut, och att kunna säga tack till alla som stöttat mig. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.