Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Federer mästare - efter Čilićs tårar

Roger Federer firar.
Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Cilic.
Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

Roger Federer är Wimbledon-mästare för åttonde gången i karriären.

Han utklassade Marin Čilić i finalen. 

Kroaten bröt ut i tårar redan i andra set, och kunde sen aldrig närma sig schweizaren.

– Det är helt otroligt att jag kan klara det. Jag var inte säker att jag skulle nå en ny final här, men jag hoppades och trodde på det hela tiden och nu är jag här. Det är helt fantastiskt, säger Federer

2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012. 

Efter fyra år utan en titel i Wimbledon, kan Roger Federer räkna in sin åttonde titel på öarna och nu är han den största manliga tennisspelaren någonsin på gräset i London. 

– Det är speciellt att spela och vinna här. Det är så många legender som har spelat på det här gräset.

Ingen har någonsin tagit så många titlar i Wimbledon, och på det blev han också den äldsta att vinna en Wimbledon-titel.

– Det är helt otroligt att jag kan klara det. Jag var inte säker att jag skulle nå en ny final här, men jag hoppades och trodde på det hela tiden. Det är helt fantastiskt, säger Federer i Eurosport.

Finalen mot det kroatiska hoppet Marin Čilić  blev en relativt osvettig resa mot triumfen, och segersiffrorna skrevs till 3-0 i set (6-3, 6-1, 6-4).

För Čilić blev finalen en mardröm. Redan i andra set fick han läkarvård för en fotskada och kroaten såg märkbart ledsen ut av detta och gömde sitt ansikte i handduken.

– I sitt livs största match, så otroligt tråkigt, både för honom och finalen, sa expertkommentatorn Thomas Enqvist i Eurosports sändning.

19:e titeln i karriären

För Federer är dagens seger den 19:e Grand Slam-titeln i karriären, och efter den säkrade matchbollen var det en märkbart rörd 35-åring som tog emot hyllningar från publiken.

Schweizaren tog förra året ett sex månader långt uppehåll från tennisen och efter det har han spelat storstilad tennis. Från centercourten skämtade han om att det kanske var det som gjorde att han vann.

– Jag måste ta mer pauser från spelet, haha. Men jag vet inte om det kommer funka så här bra efter varje break. Det känns fantastiskt och det här betyder allt för mig, att få vara tillbaka här och lyfta pokalen. Det är magiskt, och jag kan inte tro det än. 

https://twitter.com/EurosportSE/status/886603189235077120https://twitter.com/EurosportSE/status/886601427388293121

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.