Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter vinsten – Emma, 18, spås bli värd miljarder

18-åringen hyllas stort över världen efter tennisskrällen.
Foto: ANDREW SCHWARTZ / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
PR-experter menar att framgånssagan redan är ett faktum.
Foto: ELISE AMENDOLA / AP TT NYHETSBYRÅN

Emma Raducanu är inte vilken 18-åring som helst. På lördagen skrev tennistonåringen historia när hon segrade i US Open och fick 500 000 nya följare på Instagram – på under 24 timmar.   

Nu förutspår PR-experter att Raducanu är sportvärldens kommande stjärna. 

Brittiska Emma Raducanu, 18, började sin tenniskarriär när hon bara var fem år gammal. 13 år senare är succén ett faktum. På lördagen spelade hon US Open-final mot kanadensiskan Leylah Fernandez, en match som har klassats som en rejäl ”skräll” i tennisvärlden. 

Det var då första gången sedan 1999, då Serena Williams slog Martina Hingis, som två tonåringar möttes i en grand slam-final. Både Fernandez och Raducanu är födda 2002. 

Raducanu besegrade sin jämnåriga motståndare med setsiffrorna 6–4, 6–3, och spelade hela turneringen utan att förlora ett enda set. Hon är också den första oseedade kvalspelaren någonsin – både bland herrar och damer – att ta sig till en grand slam-final.

När vinsten var hennes bröt hon ut i glädjetårar på planen.

Glädjetårarna på planen.
Foto: PAUL ZIMMER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/PAUL ZIMMER WWW.IMAGO-IMAGES.DE

”Aldrig fått så här många samtal”

Efter den historiska turneringen blev Raducanu snabbt omskriven runt hela världen. På under ett dygn ökade hennes följarantal på Instagram med 500 000, vilket i skrivande stund innebär att 18-åringen nu har 1,2 miljoner följare totalt. 

Framgångarna under årets Wimbledon har också säkrat hennes första Vogue-omslag, som hamnar på butikshyllorna nästa månad, skriver Mail Online. Flera PR-experter förutspår nu att 18-åringens varumärke kommer skjuta i höjden och snart vara värt ett miljardbelopp. 

– Emma kommer vara ett stort namn, inte bara i Storbritannien, men också i USA och världen över. Vilket är banbrytande, säger en av experterna till tidningen.

– Hon har nu stjärnkvaliteter som som Serena Williams och Andy Murray. Företagen kommer kasta sig över henne och det hög tid för henne att försiktigt bestämma vilket erbjudande som kommer vara mest lukrativt och passande för hennes målgrupp. 

Sportmarknadsföringskonsulten Tim Crow säger till the Guardian: 

– Jag har inte fått så här många samtal från klienter, stora varumärken, som är intresserade av henne sedan Lewis Hamiltons genombrott i formel 1.

– Hon kommer vara den hetaste stjärnan inom brittisk idrott, säger han avslutningsvis. 

Emma Raducanu började spela tennis som femåring.
Foto: ELLA LING/SHUTTERSTOCK / ELLA LING/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Hyllades av drottningen

Raducanu är den första brittiskan att ta hem en grand slam-titel sedan Virginia Wade vann Wimbledon 1977 och efter segern hyllades hon stort i hemlandet.  Hon fick lyckoönskningar från ingen mindre än Elizabeth II, drottningen av England. 

”Det är en aktningsvärd prestation vid en så ung ålder, och ett bevis på ditt hårda arbete och engagemang. Jag hyser ingen som helst tvekan om att din enastående prestation, liksom den från din motståndare Leylah Fernandez, kommer att inspirera nästa generations tennisspelare,” skrev drottning Elizabeth II i ett gratulationsmeddelande.

”Jag sänder mina varmaste lyckönskningar,” avslutar den brittiska drottningen.

Även premiärministern Boris Johnson imponerades stort av den unga talangen. 

”Vilken sensationell match! Stort grattis till Emma Raducanu. Du visade upp fenomenal skicklighet, stabilitet och mod och vi är alla enormt stolta över dig,” skrev han på Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.