Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Edberg: "Svensk tennis ligger efter"

Stefan Edberg.
Foto: Amer Ghazzal/Rex/Shutterstock / AMER GHAZZAL/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Roger Federer och Edberg.
Foto: Al Bello

Stefan Edberg, 50, tror och hoppas på ännu en grand slam för Roger Federer.

För SportExpressen berättar tennislegendaren om stödet till sin förre adept, framtidstron på svensk tennis – och synen på tennisens bad boy Nick Kyrgios.

– Det är med blandade känslor som jag ser honom, säger Edberg.

Sedan tjugo år ger sexfaldiga grand slam-vinnaren Stefan Edberg tillbaka till svensk tennis genom sin stiftelse. Varje år prisas fyra svenska juniorer – en kille och en tjej i 14-årsklassen (25 000 kronor var) respektive 16-årsklassen (50 000 kronor var), med stipendium från Edbergs stiftelse.

Pristagarna tas fram genom ett poängsystem efter resultat i svenska juniormästerskapen, SALK Open och Båstadtennisen.

– Tanken är att ge juniorer möjligheten på samma sätt som jag fick under min tid. Det är väldigt kostsamt att vara ute och spela. Visst kan man skriva en check och säga: ”varsågod” men det här känns mer rätt och långsiktigt. Vi kan styra ändamålet i lite större utsträckning, säger Edberg.

Vilka skillnader ser du för juniorer i dagens tennis jämfört med när du spelade?

– Medelåldern på de 100 bästa spelarna i dag är ungefär 27 år. När jag spelade låg den på 23-24 när jag spelade, och då slog man igenom när man var 17-19 år. Men i dag har det blivit så förskjutet att man inte slår igenom förrän man är 21-22 år. De här åren är väldigt kostsamma för juniorer, och du måste bli väldigt bra för att få det att gå runt.

Edberg menar själv att hans självförtroende växte när han fick sitt genombrott på seniortouren redan i tonåren, och att tron på sig själv är en nyckel för dagens juniorer.

"Svensk tennis ligger efter"

Han anar också att det börjar vända för svensk tennis.

– På herrsidan har de nog haft sitt lågvattenmärke. Det är på svagt uppåtgående i alla fall och vi får hoppas på bröderna Ymer. Elias på väg åt rätt håll och Mikael på väg tillbaka. Nu finns det hopp, säger han.

Edberg menar att man behöver träna smartare på klubbnivå i svensk tennis.

– Jag tror inte att det handlar om att träna mer, utan att tränare smartare. Om det vore så enkelt som att man tränade mest så vore det enkelt. Kanske även på tränarnivå. Jag tränade väldigt hårt mellan 16-19 år. Det i kombination med tävlande, säger han.

– Tittar du på antalet timmar vi spelar i svensk tennis så ligger vi väldigt långt efter många andra länder. Plus att det är den ekonomiska biten. Man måste få det att gå runt. Vi spelar främst inomhus och med inomhushallar stiger kostnaderna snabbare än intäkterna. Det är en enorm anläggning som måste värmas upp. I längden blir det väldigt tufft.

Edberg: "Blandade känslor för Kyrgios"

Hans namn håller fortfarande hög status internationellt – inte minst efter comebacken på touren 2013-2015 som tränare till Roger Federer. Dessutom prisas årets mest sportsliga spelare på touren med Stefan Edberg Sportsmanship Award – ett pris som Federer har vunnit elva av de tolv senaste åren.

– Det har varit ganska enkelt (skratt). Roger har ju vunnit hur många gånger som helst. Det kanske kan bli en överraskning i år, säger Edberg.

Priset döptes efter Stefan Edberg år 1996 – direkt efter att han hade avslutat sin karriär.

– Ja, vid det tillfället så var jag 30 år… Jag tänkte att man kanske borde ha trillat av pinn först. Men i dag känner jag en stor stolthet. Det är enormt viktigt med fair play inom både skola, tennis och näringslivet.

Vad känner du då för tennisens nästa stjärna Nick Kyrgios, som nyligen stängdes av för att han inte gav sitt bästa?

– Jag ser inte allting av honom men följer rapporteringen. Det är med blandade känslor. Jag läste att han gick lite för långt i Shanghai. Ur fair play-synpunkt är det inte bra. Men ur tennisens perspektiv så behöver det inte vara fel att det finns "The good one" och "The bad one". Han har ju karaktär och en jäkla talang ändå. Jag känner både och. Han står för något men det är kanske inte alltid positivt.

"Håller kontakt med Federer"

Han är 21 år nu – hur länge ska man ha överseende med att han är "ung"?

– Man får nästan gå tillbaka och titta på John McEnroe. De brukar ta sig igenom det där. Som sagt – det är med blandade känslor jag ser honom spela. Det blir för mycket ibland, men samtidigt kan det vara intressant för tennisen.

Redan i somras ställde Roger Federer in resten av tennisåret 2016 på grund en efterhängsen knäskada, men har som plan att göra comeback 2017. Edberg håller fortfarande kontakt med schweizaren.

– Jag brukar prata med honom. Inte så ofta men med jämna mellanrum. Vi hade två fantastiska år tillsammans.

Har du stöttat honom eller hjälpt honom på något sätt med skadan?

– Vi brukar prata på telefon. Han får tala om hur läget är och man försöker sätta sig in i situationen och ge några tips om man kan. Visst håller vi kontakten. Det blir en spännande comeback nästa år. Och samtidigt en utmaning. Han är inte så ung som tidigare.

Vinner han en till grand slam-titel?

– Jag trodde verkligen att han skulle ta en till under de här åren som har gått. Det står jag för, och det visade sig vara ganska nära. Det är möjligt att han har en kvar. Det blir inte lättare nu än tidigare. Men man har en svag förhoppning i alla fall. Det skulle inte chockera mig. Är det någon som klarar av det så är det Roger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.