Foto: Al BelloFoto: Al Bello
 Foto: Al Bello
Foto: Ella Ling/Bpi/RexFoto: Ella Ling/Bpi/Rex
 Foto: Ella Ling/Bpi/Rex
Foto: Ella Ling/Bpi/Rex ShutterstockFoto: Ella Ling/Bpi/Rex Shutterstock
 Foto: Ella Ling/Bpi/Rex Shutterstock

Edberg och Federer bryter sitt samarbete

Publicerad

Stefan Edberg och Roger Federer bryter sitt framgångsrika samarbete.

Under natten till onsdagen bekräftas nyheten av båda parter.

– Roger och jag kommer att förbli nära vänner, säger Edberg till ATP:s hemsida.

Det var efter ett synnerligen misslyckat 2013 som Roger Federer tog kontakt med den svenske tennislegendaren.

Schweizaren var ifrånsprungen av Novak Djokovic och Rafael Nadal, hade problem med en ryggskada och hade rasat på världsrankingen när han i december 2013 anlitade Stefan Edberg som tränare.

Samtidigt bytte han till en större racket – och vips – ett par månader senare spelade Federer som pånyttfödd med ett offensivt serve-och-volley-spel.

– Jag tror att han insåg att han behövde utveckla det spel han redan har, ett mer offensivt spel. Det är nog mycket därför han kontaktade mig – med tanke på den spelstilen jag hade, sa Edberg till SportExpressen år 2014.

Det blev en succé direkt.

"En dröm som blev sann"

Sedan samarbetet inleddes har Federer vunnit Davis Cup, tagit sin 1000:e matchseger, nått två raka finaler i Wimbledon och därtill US Open-final tidigare i år.

Men nu är samarbetet över. Under natten till onsdagen bekräftades nyheten av båda parter.

"Efter två väldigt framgångsrika år vill jag tacka Stefan Edberg, min barndomsidol, för att han gick med i mitt team. Det var en dröm som blev sann. Även om det bara var tänkt att gälla för 2014, så var Stefan schyst och gick med på att förlänga samarbetet över det här året, vilket jag verkligen uppskattar", skriver Federer på sin Facebook-sida.

"Han har lärt mig så mycket och hans inflytande på mitt spel kommer att stanna kvar. Han kommer för alltid vara en del av mitt team", fortsätter Federer.

"Två fantastiska år"

Schweizaren låter meddela att kroaten Ivan Ljubicic – tidigare världstrean – kliver in som ny tränare i hans team tillsammans med tidigare tränaren Severin Luthi. Via ATP:s officiella hemsida lämnar Edberg ett uttalande:

– Roger och jag har haft två fantastiska år tillsammans. När han först kontaktade mig i slutet på 2013, så lovade jag att arbeta med honom i ett år. Det blev snabbt tydligt att det skulle bli ett speciellt samarbete, eftersom jag fick arbeta med den bästa ambassadören som tennisen någonsin har haft, säger Edberg.

– Efter ett fantastiskt 2014, beslutade jag att fortsätta ett år till, men med en tydlig överenskommelse om att det skulle bli mitt sista år i samarbetet. Jag tror att Roger fortfarande har mycket att ge för sporten, och att han kan vinna flera stora turneringar. Roger och jag kommer att förbli nära vänner och jag kommer för alltid att känna mig en del av Federer-teamet. Jag kommer att försöka vara på plats se Roger spela turneringar under 2016, avslutar Edberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag