Edberg och Federer bryter sitt samarbete

Foto: Al Bello
Foto: Ella Ling/Bpi/Rex
Foto: Ella Ling/Bpi/Rex Shutterstock

Stefan Edberg och Roger Federer bryter sitt framgångsrika samarbete.

Under natten till onsdagen bekräftas nyheten av båda parter.

– Roger och jag kommer att förbli nära vänner, säger Edberg till ATP:s hemsida.

Det var efter ett synnerligen misslyckat 2013 som Roger Federer tog kontakt med den svenske tennislegendaren.

Schweizaren var ifrånsprungen av Novak Djokovic och Rafael Nadal, hade problem med en ryggskada och hade rasat på världsrankingen när han i december 2013 anlitade Stefan Edberg som tränare.

Samtidigt bytte han till en större racket – och vips – ett par månader senare spelade Federer som pånyttfödd med ett offensivt serve-och-volley-spel.

– Jag tror att han insåg att han behövde utveckla det spel han redan har, ett mer offensivt spel. Det är nog mycket därför han kontaktade mig – med tanke på den spelstilen jag hade, sa Edberg till SportExpressen år 2014.

Det blev en succé direkt.

"En dröm som blev sann"

Sedan samarbetet inleddes har Federer vunnit Davis Cup, tagit sin 1000:e matchseger, nått två raka finaler i Wimbledon och därtill US Open-final tidigare i år.

Men nu är samarbetet över. Under natten till onsdagen bekräftades nyheten av båda parter.

"Efter två väldigt framgångsrika år vill jag tacka Stefan Edberg, min barndomsidol, för att han gick med i mitt team. Det var en dröm som blev sann. Även om det bara var tänkt att gälla för 2014, så var Stefan schyst och gick med på att förlänga samarbetet över det här året, vilket jag verkligen uppskattar", skriver Federer på sin Facebook-sida.

"Han har lärt mig så mycket och hans inflytande på mitt spel kommer att stanna kvar. Han kommer för alltid vara en del av mitt team", fortsätter Federer.

"Två fantastiska år"

Schweizaren låter meddela att kroaten Ivan Ljubicic – tidigare världstrean – kliver in som ny tränare i hans team tillsammans med tidigare tränaren Severin Luthi. Via ATP:s officiella hemsida lämnar Edberg ett uttalande:

– Roger och jag har haft två fantastiska år tillsammans. När han först kontaktade mig i slutet på 2013, så lovade jag att arbeta med honom i ett år. Det blev snabbt tydligt att det skulle bli ett speciellt samarbete, eftersom jag fick arbeta med den bästa ambassadören som tennisen någonsin har haft, säger Edberg.

– Efter ett fantastiskt 2014, beslutade jag att fortsätta ett år till, men med en tydlig överenskommelse om att det skulle bli mitt sista år i samarbetet. Jag tror att Roger fortfarande har mycket att ge för sporten, och att han kan vinna flera stora turneringar. Roger och jag kommer att förbli nära vänner och jag kommer för alltid att känna mig en del av Federer-teamet. Jag kommer att försöka vara på plats se Roger spela turneringar under 2016, avslutar Edberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.