Jelena Dokic. Foto: AARON HARRIS / AP CPJelena Dokic. Foto: AARON HARRIS / AP CP
Jelena Dokic.  Foto: AARON HARRIS / AP CP
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN

Jelena Dokic berättar om sin pappas våld

Publicerad

Det började från första dagen hon plockade upp ett tennisrack.

I sin nya bok "Unbreakable" berättar den kroatiska tennisstjärnan Jelena Dokic om hennes fars psykiska och fysiska misshandel. 

"Jag förlorade sällan, men när jag gjorde det var konsekvenserna brutala", skriver hon i boken enligt The Telegraph.

Kroatiens tennisstjärna Jelena Dokic nådde i augusti 2002 sin högsta rankning i karriären när hon var fjärde bäst i världen. 

Men 34-åringen föll sedan i ranking och till slut försvann hon från ATP-touren helt och hållet. Bakgrunden sades vara familjeproblem – bland annat har hennes pappa anklagats för misshandel av henne och dömts till fängelse för dödshot. 

Jelena Dokic kom dock tillbaka till touren innan hon 2014 lade tennisracket på hyllan efter återkommande skador och sjukdomar. 

Därefter försvann hon från rampljuset i flera år. 

LÄS MER: Jelena Dokic försvann ur rampljuset efter sjukdomen

"När jag förlorade blev min far rasande"

Men nu är hon tillbaka. I dag är hon expertkommentator i australisk tv samtidigt som hon släpper sin nya självbiografi. 

I boken – som The Telegraph  har tagit del av – berättar hon om sin pappas psykiska och fysiska misshandel – som började när hon var sex år gammal. 

"Det började den dagen jag började spela tennis. Sedan fortsatte det", skriver hon i boken enligt tidningen. 

"När jag förlorade blev min far rasande. Jag förlorade sällan, men när jag gjorde det var konsekvenserna brutala. Det var ofta slag med bältet". 

LÄS MER: Jelena Dokic tvingades fly från sin egen pappa

Jelena Dokic blev slagen medvetslös

Jelena Dokic berättar i självbiografin att hennes pappa ofta kallade henne för "hora". En gång blev hon slagen så pass hårt att hon blev medvetslös.

"Slagen skedde nästan varje dag, men jag kämpade också med det emotionella. Det var inte bara den fysiska smärtan, utan det var den emotionella som gjorde mest ont. När du är 11-12 år och får höra dessa hemska saker. Det var svårt för mig", skriver hon. 

Boken har skickat chockat den australiska tennisvärlden. 

– Det var upprörande att läsa. Jag satt på flyget i morse och försökte läsa boken utan att gråta, säger den tidigare australiska tennisspelaren Liz Ellis till Channel Nine’s Sports Sunday.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag