Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Djokovics pappa i blåsväder – poserade med rysk flagga

Novak Djokovic.
Foto: ASANKA RATNAYAKE/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Pappan Srdjan Djokovic.
Foto: ANDREJ CUKIC / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Klippet på Djokovics pappa sprids.
Ryska supportrar på plats i utanför tennisarenan i Melbourne.

Under kvartsfinalen i Australian Open mellan Novak Djokovic och Andrej Rubljov sågs flera pro-ryska flaggor och symboler inne på, och i anslutning till, arenan. 

Nu finns det filmer som visar hur Djokovics pappa håller i en rysk flagga med Putins ansikte på.

– Länge leve ryssarna, uppges Srdjan Djokovic säga när han lämnar sällskapet. 

Under gårdagen togs flera Australian Open-åskådare in på förhör av den australienska polisen. Anledningen var att – trots förbud – hållit upp ryska flaggor på läktaren. En av dem hade dessutom en tröja på sig med bokstaven ”Z”, som kommit att bli en symbol till stöd för Rysslands invasionskrig i Ukraina. Flera personer blev dessutom avvisade från läktaren under kvartsfinalen.

Detta skedde under mötet mellan serbiske Novak Djokovic och ryske Andrej Rubljov, som får tävla under neutral flagg. Dessförinnan, i den första rundan mellan ryska Kamilla Rakhimova och ukrainska Kateryna Baindl, visades ryska flaggor upp – vilket fick arrangören att utfärda ett förbud.

”Länge leva ryssarna”

Nu har världsfemman Novak Djokovics pappa, Srdjan Djokovic, hamnat i blåsväder. Detta efter att han filmats under sitt deltagande i de ryska manifestationerna, hållandes i en rysk flagga med Putins ansikte på. Australienska medier uppger också att han lämnar det ryska gänget med att säga ”länge leve ryssarna”. 

Mannen bredvid Srdjan Djokovic uppges också skicka en hälsning till Alexander Zaldostanov, ledare för en motorcykelklubb som går under smeknamnet ”Putins änglar”, på grund av sin relation till den ryska presidenten. 

”Människors trygghet och välbefinnande är vår högsta prioritet och vi fortsätter med att jobba nära säkerhetspersonal och myndigheter,” skrev Australiens tennisförbund i ett uttalande på onsdagen.

Novak Djokovic ska möta Tommy Paul i semifinal, och är favorit att ta hem hela turneringen. Serben har vunnit Australian Open nio gånger i sin karriär, fler än någon annan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.