Foto: Vincent ThianFoto: Vincent Thian
 Foto: Vincent Thian
Foto: Aaron FavilaFoto: Aaron Favila
 Foto: Aaron Favila

Djokovic vann – tangerar nu Borg

Publicerad

Novak Djokovic slog Andy Murray i Australian Open-finalen.

Med elva vinster tangerar serben nu Björn Borg i antal vunna grand slam-titlar – och han hyllas av svensken.

– Som han spelar nu kan Novak bli en av de absolut största spelarna genom tiderna, säger Borg till Aftonbladet.

Det slutade som det brukar göra när Andy Murray spelar final i Australian Open. Britten förlorade för femte gången – och för fjärde gången var det Novak Djokovic som krossade drömmen.

Världsettan vann i tre raka set, 6–1, 7–5, 7–6 (7–3).

Djokovic ser i princip oslagbar ut för tillfället och har vunnit fyra av de fem senaste grand slam-turneringarna.

Djokovic tangerar Borg

Segern i Melbourne innebär att han vunnit Australian Open sex gånger och tangerar därmed Roy Emersons rekord i antal segrar. Han tangerar även Björn Borg och Rod Laver i antal vunna grand slam-titlar, med elva stycken.

Novak Djokovic hyllas nu av svenske tennislegendaren.

– Mina största gratulationer. Han har genomfört en fantastisk turnering, säger Björn Borg till Aftonbladet.

I semifinalen mot Roger Federer tappade 28–åringen bara tre game under de två första seten och i finalen mot Murray gick han direkt upp till 5–0 och vann med 6–1 efter en halvtimmes spel.

Murray reste sig men det var Djokovic som servade hem andra setet, 7–5, och sedan även tog det tredje med ett servess, 7–6 (7–3).

Djokovic hyllade Murray

Djokovic passade på att hylla Andy Murray i sitt tacktal.

– Respekt till Andy för ytterligare en stor turnering. Jag är säker på att han kommer att få många fler möjligheter i framtiden att slåss om denna trofé, säger Djokovic.

Andy Murray:

– Det känns som att jag har varit i det här läget förr. Grattis Novak. Sex Australian Open-titlar är fantastiskt. Det senaste året har varit otroligt. Bra jobbar.

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde?

Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram för ännu större tillgång till de senaste och viktigaste nyheterna från sportvärlden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag