Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det gör ont – jag lider med honom”

Jonas Björkman. Foto: OLLE SPORRONG
Andy Murray. Foto: DANIEL POCKETT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under en tårfylld presskonferens meddelade Andy Murray, 31, att han kan tvingas avsluta karriären i förtid.

Nu stöttas tennisstjärnan av idrottsvärlden.

– Det är jäkligt tråkigt. Jag lider med honom, säger hans tidigare tränare Jonas Björkman.

Höftproblemen har förföljt Andy Murray i flera år.

För ett år sedan drog sig den förra världsettan och trefaldiga grand slam-vinnaren ur Australian Open för att operera sin höft och kom tillbaka i juni. Men sedan dess har det enligt BBC bara blivit 14 matcher för skotten.

– Jag har gjort allt jag har kunnat för att få min höft att kännas bättre men det har inte hjälpt mycket. Jag tror att det finns en risk att Australian Open är min sista turnering, säger han vid en presskonferens i Melbourne inför turneringen.

Murray var emotionell och tvingades under den korta presskonferensen att tårögd lämna podiet för att senare komma tillbaka.

Återkomsten i år har lämnat en del övrigt att önska. Han slogs ut i andra omgången i Brisbane förra veckan och bröt i veckan en träningsmatch mot Novak Djokovic efter mindre än en timme, enligt AFP.

– Jag kan spela men med begränsningar. Att ha begräsningarna och smärtan gör att jag inte kan njuta av att tävla eller att träna, säger han.

Skotten, som är en av Storbritanniens mest populäre idrottare, har drömt om att åtminstone få spela Wimbledon i sommar och avsluta karriären på hemmaplan.

Andy Murray kan tvingas sluta

Men även den drömmen kan krossas, om inte höften blir bättre. Britten stöttas nu av sin förre tränare Jonas Björkman, som arbetade med Murray år 2015.

– Man blir jävligt ledsen när ser presskonferensen med honom. Jag träffade honom senast under ATP-slutspelet i London i november och förstod att höften inte har blivit så bra som han hade hoppats på. Jag visste att han inte är 100 procent men man hoppades ändå. Det är jäkligt tråkigt. Jag lider med honom, säger Björkman.

– Det gör ont och det tror jag det gör i alla idrottare. Man önskar alltid att få välja själv när man ska avsluta karriären.

Reaktionerna från idrottsvärlden vittnar om att Murray – som prisats internationellt och av brittiska BBC för sina insatser utanför tennisbanan – är uppskattad även som person.

Andy Murray och Jonas Björkman. Foto: BPI/REX SHUTTERSTOCK / BPI/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

”Jobbigt att se Andy Murrays presskonferens. Så många idrottare som tvingas avsluta sina karriärer på grund av skador och smärtor. Önskar dig all lycka Andy”, skriver alpinstjärnan Lindsey Vonn på twitter.

”Otroligt ledsamt att en av de mest fantastiska idrottarna som de här öarna har fått fram tvingas avsluta sin karriär. Önskar Andy Murray det bästa”, skriver fotbollsikonen Gary Lineker.

"Fantastisk spelare, kämpe, tidigare världsetta och flerfaldig grand slam-mästare. Djup respekt", skriver Magnus Norman.

Björkman: ”Varit ett föredöme”

Jonas Björkman:

– Han har varit ett föredöme under hela sin karriär. Otroligt proffsig i sina förberedelser inför och efter matcher. Även om vi scoutade motståndarna åt honom så gjorde han det alltid själv och hittade detaljer att använda. Han är en av de proffsigaste jag har träffat, säger han.

Murray har även hyllats unisont av de kvinnliga tennisstjärnorna för sin kamp för jämställdhet inom tennisen vad gäller bland annat prispengar och tv-tid. 

– Han har alltid varit stark i de frågorna. Jag tror aldrig att han har funderat kring om han kommer få skit för vad han tycker i olika frågor, utan om han tycker någonting så står han för det. Han är väldigt ärlig och genuin på det sättet, säger Björkman.

Andy Murray har fortfarande för avsikt att spela Australian Open som börjar på måndag. Där har han fått en tuff lottning i form av spanjoren Roberto Bautista Agut i första matchen.

– Han kommer få ett enormt stöd under matchen, säger Björkman.