Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför är Borg den störste – någonsin

Björn Borg.
Foto: /IBL / /IBL
Björn Borg under Davis Cup 1978.
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Björn Borg 1974.
Foto: JACOB FORSELL

Roger Federer må ha vunnit flest grand slam-titlar.

Men det finns fyra starka skäl till att hävda att Björn Borg är världens bästa tennisspelare någonsin.

Och utifall Novak Djokovic floppar i sin comeback – så kan svensken blir störst i ytterligare en kategori.

Diskussionen om "GOAT" – Greatest of all time – i tennisvärlden är ständigt aktuell.

Och man kan inte låta bli att undra hur diskussionen hade sett ut om Björn Borg hade fortsatt spela ytterligare ett par år till.

Även om Roger Federer anses vara bäst av många, så finns det fyra starka skäl att hävda att svensken är ännu större.

# Mest överlägsen

Att jämföra olika epoker med varandra är svårt. Men av alla spelare som någonsin har spelat, så har ingen varit lika överlägsen som Björn Borg var under sin epok. Sett till segerprocent mot topp 10-spelare vann Borg exakt 7 av 10 matcher (70,0%). Varken Rod Laver (65,5%), Roger Federer (66,0%) eller Boris Becker (65,1%) som skuggar svensken är i närheten.

# Mest komplett

Oavsett om det var det snabbaste underlaget – gräset i Wimbledon – eller det mest långsamma – gruset i Franska Öppna: Borg är unik med att ha varit bäst på båda underlagen. När ESPN i en omfattande undersökning bad tennisexperter att bygga den perfekta spelaren så var Borg ensam om att nämnas i kategorierna defensivt spel, fotarbete, fysik och mental styrka.

# Bäst när det gällde

Tre finalförluster mot John McEnroe har etsat sig fast. Men om man tittar svart på vitt hur alla spelare har presterat i grand slam-matcher är ingen i närheten av Borgs segerprocent på 89,81 procent. Rafael Nadal är tvåa på 87,26 och Roger Federer trea på 86,21 procent. Ingen annan spelare har heller lyckats med att vinna 41 raka matcher i någon grand slam-turnering, vilket Borg lyckades med 1976-1981 i Wimbledon.

# Revolutionerade tennisen

Framför allt är Borg ihågkommen för sättet han professionaliserade tennisen på. Pat Cash menade nyligen i en intervju med Eurosport att ingen annan spelare har påverkat tennisen lika mycket.

– Han förändrade tennisen totalt med sin dubbelfattade backhand och använde mer topspin än någon annan spelare gjort. Han stod nästan aldrig för ett misstag och var en av de snabbaste spelarna som någonsin spelat.

Och faktum kvarstår att Björn Borg fortfarande kan bli störst i en kategori – trots att han inte spelar längre.

Hålla ett extra öga på Novak Djokovics comeback. Om serben åker på ett par förluster blir han snabbt passerad av Björn Borg sett till segerprocent – alla matcher inräknat.

Djokovic är för närvarande bäst någonsin med en segerprocent på 82,7695 procent, tätt följd av Borgs segerprocent på 82,7445 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.