Borg hyllar Vilas: ”Var den bäste”

Guillermo Vilas har i dag hunnit bli 68 år.
Foto: MIKE FREY/BPI/REX/SHUTTERSTOCK / MIKE FREY/BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Guillermo Vilas tillsammans med Björn Borg 1974.
Foto: JACOB FORSELL

Han kallades ”Tjuren från Pampas”.

Mellan 1974 och 1982 prenumererade argentinaren Guillermo Vilas på en plats bland världens främsta tennisspelare.

– Han var den bäste. Han förtjänade att vara världsetta, säger Björn Borg i en ny dokumentär på Netflix, ”Guillermo Vilas: Settling the score”.

Den menar att Vilas trots att han aldrig blev nummer ett – ändå borde ha hamnat överst.

Vi börjar med en lektion i tennishistoria. 

Den är för sådana som till exempel associerar namnet Björn Borg enbart med namnet på underkläder, och som inte inser att svensken kanske är vår främsta idrottsman genom alla tider.

Under sin jakt på segrar under 70- och 80-talen fanns det en snygg, ung argentinare som ständigt flåsade Borg i nacken – vänsterhandsspelaren Guillermo Vilas.

Smaka bara på de här siffrorna: han stod för 53 raka vinster på grus maj-september 1977. Och under sin 23 år långa proffskarriär (1969-1992) kunde han sätta dit matchbollen hela 923 gånger. 

62 singeltitlar blev det till slut. Dessa inkluderande en vinst i Franska öppna, en i US Open och två i Australien open.

Baslinjespel och pannband – som Borg

Vänskapen med Borg blev lång. Vilket inte var så konstigt. 

Vilas gillade också att från baslinjen, och med stort tålamod och metodisk noggrannhet, mata hårda överskruvade grundslag. Han malde ner sin motståndare helt enkelt. Dessutom blev han, precis som sin svenske opponent, känd det pannband som under spel höll det skulderlånga mörka håret på plats.

Vid tre tillfällen mötte Vilas Borg (1975 och 1978) och Mats Wilander (1982) i finalen i Franska öppna. Vilas åkte på stryk alla gångerna. 

Framför allt var förlusten mot Wilander sensationell. 17-åringen från Växjö vann då sin första stora titel genom att besegra Vilas med 1-6, 7-6, 6-0, 6-4.

I en ny dokumentär på Netflix – ”Guillermo Vilas: Settling the score” (med den något slarviga svenska titeln ”En legend får upprättelse”) – säger Wilander i dag:

– Han var min hjälte. Han betydde så mycket för tennisen. Jag hade en affisch på väggen med honom.

Blev ”bara” nummer två – eller?

I april 1975 rankades Vilas som nummer två i världen. Förstaplatsen nådde Vilas alltså inte – men borde han ändå ha gjort det? Valde ATP (Association of Tennis Professional) medvetet att vända honom ryggen? Eller är Villas som en annan Don Quijote ute och slåss med väderkvarnar?

Netflixs dokumentär om den främste tennisspelare Argentina någonsin fått fram börjar dramatiskt: 

”Under sina resor mellan maj 1973 och slutet av 1979 spelade Guillermo Vilas in 46 ljudband (kassetter) som aldrig har hörts förrän nu.”

Även i detaljerade dagböcker beskrev Vilas sitt liv på tenniscirkusen, men också misstankarna om att han aldrig blev rättvist behandlad av ATP.

Borg: ”Han var den bäste spelaren”

I dokumentären ställer sig Borg, inte helt oväntat, bakom sin gamle vän från hamnstaden Mar del Plata.

– Jag minns att han hävdade att han var etta. Han förtjänade det, han var den bäste spelaren. Han borde ha blivit världsetta. ATP sa dock nej, att han var tvåa, säger Borg.

Själv slår Vilas fast på ett av ljudbanden att han flera gånger bad ATP om att få se den statistik, som gjorde att organisationen nekade honom rollen som nummer ett.

– De vägrade varje gång, konstaterar Vilas.

Borg återigen:

– På den här tiden hade de ett märkligt poängsystem.

Vilas: ”Jag visste att det var fel”

Systemet ska förr i tiden ha lidit av en sorts teknologisk inkapacitet, och kunde därför inte publicera all rankning. 

ATP hyrde ett datorsystem att utföra arbetet. Det tog upp till två dagar för detta system att beräkna all data.

– Oavsett alla datorer, är det enkelt. Ta spelarna som rankats etta, kolla antalet turneringar de vann per år. De når inte upp till häften av mina vinster samma år, menar Vilas och fortsätter:

– Jag visste att det var fel. Att nån hade använt det värsta de hade, för att få mig att tro att jag inte var etta. Spelaren med med flest segrar är alltid etta.

Efter att ha lyssnat på ljudbanden ser den argentinske tennisjournalisten Eduardo Puppo som sin fortsatta yrkesuppgift att göra allt för att hans landsman ska få upprättelse.

– Jag förstod att det var en historisk orättvisa. Tanken malde och fastnade så småningom att kolla upp Vilas påståenden, säger Puppo.

Leder till en rörande vänskap

Tennisspelaren och journalisten kommer varandra väldigt nära. Yrkesgränserna suddas ut och leder till en smått rörande vänskap.

Men ATP vänder dem hela tiden ryggen – trots tre överklaganden och advokathjälp – som man gjort i 45 år. Vilas krav om att bli sedd som världsetta under 1975 ignoreras. Enligt dokumentären kom ATP, under den sex år långa utredningen, aldrig med några motbevis.

– Som spelare var han, återigen, en av storheterna. Alla kommer att minnas Guillermo, förklarar Borg. 

Roger Federer är också full av beundran.

– Guillermo är ett föredöme, i synnerhet i fråga om arbetsmoral, för nästa spelargeneration. Han var en otrolig kämpe, han blev aldrig trött, menar schweizaren.

Och avslutar bitterljuvt med:

– Han borde ha varit världsetta, men okej... Rankningssystemet var annorlunda då. Att spela mycket lönade sig inte.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.