Björn Borgs uppdrag – blir förbundskapten

Björn Borg blir förbundskapten för det europeiska laget i Laver Cup.
Foto: Tomas Leprince
På onsdagen presenterades de två förbundskaptenerna.
Foto: Facebook
Borgs ärkerival John McEnroe är kapten för motståndarlaget.
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Björn Borg återvänder till tennisscenen – som tränare.

Svensken blir förbundskapten för det Europeiska laget som möter "Övriga världen" i uppvisningsturneringen Laver Cup som avgörs i september 2017.

Borgs ärkerival John McEnroe är kapten för motståndarlaget.

– Jag är väldigt glad. Det känns oerhört kul att få vara en del av första Laver Cup, säger Björn Borg på en presskonferens.

Björn Borg mot John McEnroe.

Rivaliteten har nästan 40 år på nacken – och nu återupplivas den igen.

De två tennisikonerna kommer att representera varsitt "landslag" i den nyutformade tävlingen Laver Cup – namngiven efter tennislegendaren Rod Laver – som går av stapeln i september 2017. Likt Ryder Cup i golf ställs ett Europeiska lag mot "Övriga världen" i en uppvisningsmatch över tre dagar.

Borg: "Vi har så många bra spelare"

Nyheten offentliggjordes på en presskonferens under onsdagen där Borg presenterades tillsammans med McEnroe som förbundskaptener för de deltagande spelarna.

– Först och främst är jag väldigt glad över att få vara här. Det känns oerhört kul att vara en del av första Laver Cup, säger Björn Borg på en presskonferens.

– Det känns stort att få vara kapten för det europeiska laget, vi har så många bra spelare. Det är nog första gången alla får tävla tillsammans i singel och dubbel och kunna supporta varandra.

Att ställas mot den gamla storrivalen McEnroe ser han också fram emot.

– Vi ska möta övriga världen – med John som Coach. Det har många talangfulla spelare, så det ska bli intressant att se dem, säger Borg.

"Kan bli coolt"

Roger Federers agentfirma ligger bakom initiativet, där lagen består av sex spelare: fyra som tar sig in via ATP-rankingen och ytterligare två som förbundskaptenerna handplockar. Varje dag kommer tre singelmatcher och en dubbelmatch att spelas. Nationsindelningen gör det möjligt för till exempel Roger Federer och Novak Djokovic att spela dubbel tillsammans – vilket vore en unik händelse.

– Jag har aldrig spelat dubbel med Novak, Rafa (Nadal) eller Andy (Murray), så det skulle kunna bli för den första gången som det händer – att vi stöttar varandra och gör high-fives. Det skulle kunna bli riktigt coolt, säger Federer till NY Times.

"Häftig upplevelse"

Tennislegendaren Rod Laver är själv entusiastisk inför uppvisningsmatchen och formatet, som det har diskuterats om länge i tennisens värld.

– Jag tror verkligen att det här kommer att bli en häftig upplevelse för alla toppspelare, då de länge har letat efter möjligheten att delta och kämpa i den här tävlingsformen. Det är trevligt att tennisen äntligen har tagit fram en motsvarighet till Ryder Cup, säger han.

Och Björn Borg är väldigt glad över att Laver har fått namnge tävlingen.

– Jag respekterade alltid honom som spelare och person. Jag hade privilegiet att spela mot honom flera gånger, det var stort för mig, säger Borg.

– Att han nu får den här stora turneringen är verkligen en dröm som blir sann. Det kommer bli stort för tennisen, fortsätter han.

Sedan tidigare har Borg flera gånger hävdat att han inte tänker ta något tränaruppdrag på tennistouren. Så sent som för två månader sedan förklarade Björn Borg varför, i en intervju med CNN.

– Jag vill inte träna någon. Om man börjar träna en spelare så måste man börja resa och göra samma sak igen, som man gjorde i massa år som spelare. Jag skulle bli galen av det, sa Borg då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.