Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björn Borgs nya liv: "Jag är lyckligare"

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Björn Borg intervjuas av SportExpressens Linus Sunnervik i Båstad. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Borg och hustrun Patricia. Foto: TOMAS LEPRINCE
Borg efter Wimbledonsegern 1976. Foto: JACOB FORSELL FORSELL
Borg och en annan stor 56:a – alpinlegendaren Ingemar Stenmark. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

BÅSTAD. Uppståndelsen är fortfarande enorm när Björn Borg, 61, återvänder till platsen där allting började.

Men själv är huvudpersonen förändrad.

SportExpressen träffade tennisikonen för en exklusiv intervju om sonen Leos lovande tenniskarriär, föräldrahets, kritiken mot den kommande filmen – och hans nya liv.

– Jag är lyckligare än någonsin, säger Borg.

Ska du se den nya filmen om Björn Borg?

Nästan likt en internationell partydestination lever Båstad upp och lockar tusentals festsugna ungdomar i mitten på juli.

Det är röda shorts, vita märkesskjortor, uppvisningar i hur man sabrerar champagne och nävarna i luften till musiken som vibrerar på Pepe’s Bodegas uteservering.

Dessutom har en 150 meter lång skidbacke installerats på Hamngatans kullersten, där Mats Wilander och Magnus Gustafsson ska tävla med Ingemar Stenmark och Anja Pärson på konstsnö i utförsåkning.

Mycket har hänt med den sömniga lilla hamnorten Båstad på 45 år.

Björn Borg var endast 15 år gammal när han sensationellt togs ut i Sveriges trupp inför Davis Cup-möte med Nya Zeeland år 1972. Redan omskriven som talangen som hade hoppat av skolan i nionde klass för att satsa på tennisen. 

Björn Borg i aktion, 1978. Foto: JAN COLLSIÖÖ / PRESSENS BILD PRESSENS BILD

Blombackaskolans rektor Per Albertsson hade aldrig varit med om något liknande, och det sades att Borg inte ens fick några slutbetyg. Men faktum var att han kunde kvittera ut en femma i kristendom, slöjd och gymnastik.

När Davis Cup-kaptenen Lennart Bergelin beslutade att spela 15-åringen i en av singelmatcherna mot Nya Zeeland blev det ett mindre ramaskri i svensk media.

Borgs svar?

Han vände 0-2 i set mot Onny Parun, till seger med 3-2.

Genombrottet var ett faktum – resten är historia.

Drar stor uppmärksamhet i Båstad

När Björn Borg i dag återvänder till samma plats är det en annan tid. Hans historier är berättade: de elva grand slam-titlarna, rivaliteten med John McEnroe, Davis Cup-titeln, karriärens plötsliga slut, stämplandet som skatteflykting, festandet, kvinnorna och affärerna med Lars Skarke.

Men en sak är sig lik: tennisikonen drar fortfarande den största uppmärksamheten i Båstad. 

Med hjälp av säkerhetsvakter leds 61-åringen genom folkmassorna från hotellrummet till de platser han helst tillbringar tid på: hedersläktaren på centercourten, Restaurang Sand – där han gärna äter lunch med hustrun Patricia – och under kvällstid till Restaurang Papas där turneringen anordnar slutna middagar med celebra gäster och internationella tennisstjärnor. 

Björn Borg i Båstad. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Hans silverfärgade hår glänser i solen när han stannar upp för att kramas och prata med bekanta ansikten. Han rör sig ledigt klädd – gärna i pikétröja och shorts – ställer upp på bilder, poserar med champagneglas och tillåter sig att njuta av livet.

Det ger ett avslappnat intryck, men han är fortfarande bestämd med att undvika det mediala rampljuset.

"Båstad har betytt jättemycket för mig"

Med undantag för CNN och BBC har han knappt låtit sig intervjuas av varken svenska eller internationella medier de senaste åren. Men i Båstad gör Björn Borg ett undantag för SportExpressen. Vi träffar honom på exklusiva Restaurang Sand, där han precis har avslutat en tidig lunch på uteserveringen med hustrun Patricia och sin tränare från ungdomsåren, Percy Rosberg.

Borg är tydlig med sin kärlek till platsen där han fick sitt genombrott för 45 år sedan och turneringen som han vann 1974, 1978 och 1979.

– Båstad har betytt jättemycket för mig. På min tid, och det är många år sedan, så hade man en Davis Cup-skola här i Båstad dit man fick komma för att spela. Det var otroligt häftigt. Och för mig är det fortfarande häftigt att komma till Båstad, säger han.

Varför är det så häftigt?

– Det är ett sådant traditionellt ställe för tennis. Alla svenska tennisspelare vill komma och spela i Båstad i huvudturneringen. Dessutom är det ett ställe där alla samlas. Och det kommer alltid att vara så. Att få spela på centercourten och huvudtävlingen är jättehäftigt, inte minst sett till den bra organisation som de har här.

Jonas Björkman, Björn Borg och Mats Wilander. Foto: SVEN LINDWALL

Borg stod över sommarens Wimbledon-final, där han alltid bjuds in som hedersgäst, för att resa till Sverige och inviga Swedish Open. Han har medverkat som lagkapten för Sveriges veteranlag med exproffsen Stefan Edberg, Anders Järryd, Mats Wilander och Joakim Nyström när de spelade dubbelmatcher mot franska och tyska exproffs. 

– Det är otroligt att Båstad har fått hit de här stjärnorna. Det är väldigt roligt – och killarna har väldigt roligt. De har vunnit och förlorat här men är lika lyckliga för att komma hit. Jag tror ingen tävling i världen, förutom några grand slam-tävlingar i världen, är så uppskattad, säger Borg.

"Själv spelar jag inte tennis så ofta"

Och kanske finns anledning för Borg att återkomma även i framtiden av tävlingsmässiga skäl. Sonen Leo, 14 år, har spelat tennis sedan barnsben och har det senaste året utvecklas till en av Europas största talanger. Nyligen vann han en turnering i Danmark och för närvarande är han rankad som tia i Europa i sin åldersklass.

– Vi spelar tillsammans ibland. Men själv spelar jag inte tennis så ofta, säger Borg.

Hur går det för honom?

– Han spelar en juniorturnering nu i Holland, och vann precis sin match. Han är framme i kvartsfinal. Han har ett stort hjärta och tycker om att spela.

"Jag och Patricia stöttar honom hela tiden"

– Jag tror att det kommer en generation nu med lovande svenska tennisspelare. Den här generationen som är 13-14-15 är lovande. Det kommer att ta några år. Men i framtiden kommer vi att få se flera duktiga spelare.

Kan du se något av dig själv i Leo – som spelare eller person?

– Jag tror att det viktigaste är att man tycker om att spela. Du måste ha ett intresse som är fenomenalt för att lyckas. Och Leo gillar verkligen att spela. Han har drivet. Jag och Patricia stöttar honom hela tiden. Han har sin egen tränare och spelar i Kungliga Tennishallen. Så det är väldigt kul att följa.

Leo Borg, anno 2015. Foto: TOMAS LEPRINCE

Du har tidigare påtalat att föräldrars uppträdande i ungdomsidrott är en viktig fråga för dig?

– Så är det. Det gäller inte bara tennisföräldrar i Sverige. Det gäller i Skandinavien och hela värden... Jag tycker att föräldrar kan bli för insatta i spelet. Man måste stötta sina barn hela tiden. Jag tror det är det viktigaste, och då spelar det ingen roll vilken idrott du utövar. Du måste ha hjälp och stöttning med föräldrar och bekanta. Det är jätteviktigt.

La av tidigt – men glömdes inte bort

Björn Borg hade stödet från sina föräldrar, från hela tennis-Sverige. Trots det hade han redan vid 28 års ålder tröttnat på tennisen, och bränt ut sig. En av Sveriges största idrottskarriärer hade precis exploderat när Björn Borg till omvärldens förvåning lade av år 1983.

– Jag tror att man behöver få lite lugn och ro, och få vara i fred litegrann. Det är inget negativt med uppmärksamheten. Det är mycket ståhej och människor runtomkring. Det är positivt och jättekul. Men när det gäller att koncentrera sig och göra bra resultat så behöver man dra sig undan och laddar för de stora mästerskapen, säger Borg.

"Jag såg honom alltid uppe på läktaren, även om mitt fokus var på banan"

Trots att han lade av så tidigt, glömdes Borg aldrig bort.

När dagens största tennisstjärnor – Novak Djokovic, Rafael Nadal och Roger Federer – får frågan om vilka storspelare de ser upp till och som de ser de största genom historien lyfter alla fram Borg som en av de första namnen.

– Jag försökte att aldrig tänka på att jaga Björn Borgs rekord på fem raka titlar i Wimbledon. Men jag såg honom alltid uppe på läktaren, även om mitt fokus var på banan, sa Roger Federer nyligen i en reklam inför Wimbledon.

Att jämföra dåtidens tennisspelare med dagens är lockande. Men med tanke på materialets utveckling är det orättvist mot varje generation, menar Björn Borg. 

– Tennisen har gått framåt otroligt. Det är ett helt annat spel i dag än när jag spelade. Jag tror det är så i många idrotter. Allt går framåt med materialet och allting. Själv märker jag det när jag spelar med Leo. När han ska slå över lite bollar så kör han stenhårt. "Jag är gammal", liksom. "Du får inte spela så hårt", säger han.

John McEnroe och Björn Borg. Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP

Och nu spelar Leo dig i en kommande film om ditt och John McEnroes liv?

– Jag har faktiskt ingen aning om hur filmen kommer vara. Jag och John har ingenting med filmen att göra. Vi har inte sett någonting. Men det stämmer att Leo spelar mig som 12-och 13-åring. Han hade jättekul när de spelade in filmen. Och jag tror att det är en intressant period i mitt liv, när jag var lite yngre. Jag ser fram emot att se filmen.

McEnroe tycker det är konstigt att producenterna inte har tagit kontakt med er?

– Jag tror så här… Jag och John har varit goda kompisar i 30-40 år. Filmen kommer säkert att bli jättebra. Men visst, det hade varit roligt om de hade pratat med oss innan. De är jätteduktiga skådespelare. Men det hade varit kul om de hört av sig och pratat med oss innan de gjorde filmen.

Vilket är dina och John McEnroes bästa minnen tillsammans?

– Förutom tennisen så är vi väldigt goda vänner än i dag. Vi ses ibland, antingen om han kommer till Stockholm eller om jag reser till New York. Vi tycker om att bara vara med varandra. Att inte prata tennis eller så. Utan att bara vara med varandra, och vår familj. 

Vad är lycka för dig i dag?

– Min lycka är att vara med familjen. Det finns inget bättre. Jag har aldrig varit lyckligare än vad jag är i dag. Jag lägger all min tid på familjen, och att få tillbringa den tiden med barn och familj är lycka för mig.

Är det någonting som oroar dig?

– Nej.

Ingenting alls?

– Nej, allt är toppen. Faktiskt.

Björn Borg och hustrun Patricia Borg. Foto: TOMAS LEPRINCE

"Motståndarna fick inget gratis"

Hustrun Patricia står och väntar tillsammans med Percy Rosberg. Tillsammans ska de flygas hem – i helikopter – från Båstad till Stockholm. Percy Rosberg är för sina 84 år vid god vigör och delar med sig av sitt starkaste minne av den lovande 11-åring han upptäckte.

– Det intressanta med Björn var att han aldrig hade några större vinnande slag. Men han rörde sig så bra på banan. Och så hade sitt huvud med sig, säger Rosberg. 

– Alla hatade att spela mot Björn. Spelet går ut på att slå bollen en gång mer än motståndaren, och det var hans stora styrka. Motståndarna visste att de inte fick något gratis. Jag uppskattade verkligen att han hade den inställningen.

"Alla hatade att spela mot Björn"

Turneringsbilarna stå redo att eskortera Rosberg och paret Borg till helikoptern.

– Nu får vi se hur det här ska gå. Björn har ju blivit flygrädd på senare år, skrattar Rosberg.

Rosberg höjer en hand i en vinkande gest när han lämnar receptionen på Hotell Skansen och promenerar ut i det folkhav som omringar bilarna. Björn Borg vinkar glatt genom fönsterrutan, åskådarna svarar med att vinka tillbaka – och för en stund är Båstad precis likadant som för 45 år sedan.

Linus Sunnervik intervjuar Björn Borg. Foto: Expressen TV