Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Borg: "Det är ett jäkla drag"

Björn Borg
Foto: / BILDBYRÅN
Foto: TOMAS LEPRINCE
Jonas Arnesen har träffat Borg för en exklusiv intervju inför Laver Cup.
Foto: / Svenska Dagbladet

Samtidigt som filmen om Björn Borg gör succé och har sålts till drygt 150 länder gör sig tenniskungen redo för sitt nästa uppdrag.

Efter önskemål från Roger Federer ska Borg i helgen leda lag Europa i den nya lagturneringen Laver Cup.

– Självklart är det fantastiskt kul att han ville ha mig och just att få vara kapten för det allra första laget gör mig mycket stolt. Det är ett hedersuppdrag, säger Björn Borg.

SportExpressen fick en exklusiv intervju med Björn Borg innan den svenske tennisikonen satte sig på planet till Prag där han strålar samman med Federer, Rafael Nadal, Marin Cilic och de andra i Europas stjärnspäckade lag.

– Jag känner de flesta och har förstås sett alla spela men det är några av killarna jag inte träffat. Under dagarna fram till match ska vi umgås mycket och det handlar om att bygga upp en stark lagkänsla. Alla är lika mycket värda och det ska de känna. Det är ju nytt också för killarna att spela i samma lag.

Björn Borg: "Då hade jag tackat nej"

Alla inblandade i Laver Cup, som är tänkt att bli en motsvarighet till golfens Ryder Cup, betonar ofta och starkt att turneringen mellan Europa och övriga världen inte är en i raden av uppvisningar som finns i sporten och som är av mer eller mindre jippokaraktär.

– Om det varit uppvisning och jippo hade jag definitivt tackat nej till att vara med, säger Björn Borg bestämt.

Att hans gamle rival John McEnroe är kapten för lag Övriga världen ger förstås extra krydda åt turneringen.

– Ja, haha, det finns alltid lite extra prestige när vi möts och sen kan det vara Fia med knuff eller vad som helst, säger han och skrattar.

Stjärnparad i Laver Cup 2017

Laver Cup är en hyllning till den nu 79-årige australiske tennislegendaren Rod Laver som liksom Borg tog elva Grand Slam-titlar och som är ende spelare under proffseran som tagit en Grand Slam (1969 spelade han hem titlarna i samtliga fyra Grand Slam-turneringar).

Medan anrika och förr så prestigefyllda Davis Cup fått allt svårare att locka de största namnen är Laver Cup rena stjärnparaden. I stort sett samtliga tillfrågade spelare sa ja direkt medan 20-årige tyske världsfyran Alexander ”Sascha” Zverev behövde lite betänketid.

– Jag snackade mycket med honom och blev väldigt glad då han sedan tackade ja, säger Borg.

Trots frånvaron av långtidsskadade Novak Djokovic, Andy Murray och Stan Wawrinka kan Björn Borg mönstra ett lag som på papperet är starkare än det McEnroe ställer på benen.

Men som vanligt är svensken en försiktig general.

– Jag är jättenöjd med mitt lag. Men även om det ser lite starkare ut är det så mycket som kan hända och inte minst den speciella poängberäkningen gör att det kan svänga ordentligt. Det kommer att vara spännande och ovisst även sista speldagen.

Som assisterande kapten har han valt Thomas Enqvist.

– Vi har känt varandra sedan han kom upp som junior, han är en fantastiskt bra kille och vi har en mycket fin kontakt. "Thompa" har varit coach på touren och han följer tennisen på nära håll. Det kom förslag på flera utländska killar men nej, jag ville ha "Thompa".

"Det är ett jäkla drag"

Turneringen spelas fredag till söndag i O2-arenan i Prag och får mycket stor uppmärksamhet i internationella medier.

– Det är ett jäkla drag. Alla känner att det här är på allvar, att det är en seriös turnering som kan bli riktigt stor, säger Borg som kommer att vara kapten under de tre första åren.

– John har också tre år och sedan byter man kaptener. Det är bra att det kommer in nya namn. Jag är mycket hedrad av att få vara med från början.

Du har tidigare sagt att du inte är intresserad av att bli coach på touren – tror du att någon spelare där kan övertala dig eller att lusten ska komma?

– Nej. Jag kommer inte resa runt på tävlingar vecka efter vecka. Det där livet har jag haft och det viktigaste för mig är att vara hemma med familjen.

– Men det här kaptensjobbet ser jag verkligen fram emot, avslutar Björn Borg.

Lagen

Lag Europa

Rafael Nadal, Spanien (världsetta), Roger Federer, Schweiz (2), Alexander Zverev, Tyskland (4), Marin Cilic, Serbien (5), Dominic Thiem, Frankrike (7) Tomas Berdych, Tjeckien (19). 

Kapten: Björn Borg. Assisterande kapten; Thomas Enqvist.


Övriga världen

Sam Querrey, USA (16), John Isner, USA (17), Nick Kyrgios, Australien (20), Jack Sock, USA (21), Juan Martin del Potro, Argentina (24), Denis Sjapovalov, Kanada (51). 

Kapten: John McEnroe. Assisterande kapten: Patrick McEnroe.

Spelform:

Fredag; tre singlar och en dubbel. Varje matchvinst ger en poäng.

Lördag: tre singlar och en dubbel. Varje matchvinst ger två poäng.

Söndag: tre singlar och en dubbel. Varje matchvinst ger tre poäng.

Laget som först når 13 poäng vinner.

Om ställningen efter ordinarie spelprogram är 12-12 spelas en avgörande dubbelmatch.

Alla spelare kommer att spela en eller två singlar. Minst fyra av de sex spelarna kommer att spela dubbel.

Jonas Arnesen

LÄS MER: Björn Borgs hemliga sms: "Skrev att han grät"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.