Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Leo Borg lämnar nu Sverige

Wilander: ”Livrädd att jag inte kan spela tennis längre”
Leo Borg.Foto: ITALY PHOTO PRESS / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN
Leo och pappa Björn Borg.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Leo Borg, 17, siktar mot toppen.

Hans nästa steg?

Svensktalangen lämnar Sverige för en plats i Rafael Nadals akademi på Mallorca.

– Vi kände bara ”Wow!”. Det här är en enorm möjlighet, säger Borgs förre tränare Rickard Billing.

 I mitten av februari kom beskedet att Leo Borg, 17, skulle få göra debut i Challengersammanhang.

Detta efter att ha fått ett wildcard till turneringen i italienska Bergamo.

– Det kom verkligen som en chock! Jag fick reda på nyheten samma dag som lottningen kom ut och då hade jag två timmar på att bestämma mig om och skulle åka. Valet var självklart och jag blev direkt taggad på utmaningen, sa Borg till Tennisportalen då.

Nu blev det förvisso förlust direkt mot den taiwanesiske kvalspelaren Tseng Chun-Hsin, men debuten på proffsnivå var avklarad. Och nu står det klart att den svenske talangen tar nästa steg i karriären.

Borg, som är rankad 111:a på juniornivå, lämnar Stockholm och Kungliga Lawntennisklubbens (KLTK) ungdomsakademi för Rafael Nadals akademi på Mallorca.

Rickard Billing, som har tränat Leo Borg de senaste sju åren, bekräftar nyheten.

– Vi hade ett möte med Leo, som berättade om Nadals akademi och spontant kände vi bara ”Wow”. Det är verkligen kul, även om vi så klart gärna hade haft honom kvar hos oss, säger Billing.

– De (familjen Borg) har haft kontakt med Nadals akademi i ett par år. Leo vill ha en nystart och det är inget konstigt med det. Det är verkligen en fantastisk möjlighet. En enorm möjlighet. Leo har alltid fått vara styrande i sina val och jag tror att han känner, nu när han fått spela lite Challenger, att han behöver en ny utmaning.

Leo Borg lämnar Sverige för Nadals akademi

Det är i dagsläget oklart om Leo Borg kommer att flytta ner till Spanien permanent och hur träningsupplägget kommer se ut.

Klart är i alla fall att han har ambitioner.

– Vi ser det bara som något kul och positivt. Hoppas han tar ytterligare kliv i sin karriär och kommer dit han vill. Och dit vi vill att han ska komma.

Vilket är?

– Att han ska kunna livsnära sig på sporten. Att han får en framtid som professionell tennisspelare. Det är ett mål, så klart. Sen är det viktigaste att han har kul och trivs med det han håller på med.

Leos pappa Björn Borg, 63, besökte den spanske superstjärnans akademi för ett par år sen och imponerades över anläggningen. Leo har vid flertalet tillfällen varit på plats en kortare tid för att träna och bekanta sig med faciliteterna.

– Jag är väldigt glad över att få komma hit. Jag har hört många bra saker om det här stället, men efter att ha varit här i tre dagar kan jag säga att det är otroligt, sa Björn Borg till akademins hemsida.

– Jag rekommenderar alla att komma hit och spela. Kvalitén på träningen är väldigt hög och de har gjort ett jättebra jobb. Det är därför min son Leo har kommit hit och jag hoppas att många fler gör det i framtiden också, avslutade han.

SportExpressen har varit i kontakt med familjen Borg, som inte vill kommentera flytten till Rafael Nadals akademi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.