Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avslöjar: ”Var nära att avsluta mitt liv”

Jelena Dokic.
Foto: Privat / Instagram
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN

En bild säger mer än tusen ord, sägs det. 

Nu avslöjar forna tennisstjärnan Jelena Dokic, 38, den mörka sanningen bakom karriärens framgångar. 

”Jag mådde dåligt och var nära att avsluta mitt liv”, skriver Dokic känslosamt på Instagram. 

Jelena Dokic var en supertalang som tog tennisvärlden med storm när hon, som 17-åring, tog sig hela vägen till en semifinal i Wimbledon 2000. Men trots succén och den stora uppmärksamheten var allt inte frid och fröjd i hennes liv. Faktum är att det mesta hon gjorde verkade vara meningslöst och mörkt. 

I ett Instagram-inlägg skriver hon om den tuffa tiden som hon tvingades gå igenom. Dokic la upp en bild på henne tagen 2000 där hon ser ledsen och uppgiven ut. 

”Den här bilden påminner mig om smärtan under en del av mitt liv. Det var när jag led av depression, ångest och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Jag mådde dåligt och ett par år senare var jag nära att avsluta mitt liv. 

Jelena Dokic: ”Viktigt att kolla läget”

När hon var som bäst rankades Dokic som fjärde bästa tennisspelaren i världen. Det var 2002. Hon tvingades till en paus ett tag men gjorde comeback 2008. Men då hade hon svårt att ta sig tillbaka till toppnivån och 2014 valde hon att avsluta karriären. 

”I dag befinner jag mig på en helt annan plats och kommit över livets svåra utmaningar. Jag vet att alla inte har en möjlighet att ta sig ut ur det här, så därför är det viktigt att kolla läget med dem som befinner sig nära dig. 

MÅR DU DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder. Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar. En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50. 

Jourhavande präst: Nås via 112.

Självmordslinjen: 90101 

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

https://www.instagram.com/p/CU1t_fuBouV/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.