Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rådet till Ymer: ”Hugg en riktigt bra tränare”

Foto: KRISTOFER SANDBERG
Foto: GEPA PICTURES/ PATRICK STEINER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Thomas Johansson har bytt huvudfokus, från tennis till padel. 

Men den tidigare grand slam-mästaren har fortfarande åsikter om sporten – och har ett råd till Sverigeettan Mikael Ymer. 

– Han måste sätta sig ner och hugga en riktigt bra tränare och se var det tar honom, säger den tidigare världssjuan. 

Den tidigare världssjuan i tennis flyttade till Monte Carlo under sin karriär, och bor fortfarande kvar där. Sedan han lade racketen på hyllan har Thomas Johansson varit tränare för tourspelarna David Goffin och Maria Sakkari, men under de senaste åren har han lagt sin tid på sitt nya intresse: padel. 

Som general manager för padeltouren APT jobbar Johansson för att sporten ska växa ytterligare, och under APT-tävlingen i Kungälv under helgen blir det ett kärt återseende. Tillsammans med sin gamle parhäst Jonas Björkman, som är svensk förbundskapten i padel,  ställer han upp i tävlingen.  

– Vi kommer ha kul. Vi är bästa vänner, men även två vinnarskallar. Under åren har vi spelat mycket tennis tillsammans, så vi känner varandra. Även fast vi kommer ha det lite svårt med väggarna, det kommer bli det svåraste för oss, säger Thomas Johansson. 

Thomas Johanssons nya intresse för padel

Padel har växt lavinartat i Sverige under de senaste åren och det har byggts hallar överallt, men att sporten ska konkurrera ut tennisen är inte Johansson orolig för. 

– Under pandemin var tennis och padel de sporterna som hölls i gång och växte. Jag brinner för tennisen och älskar att spela och titta. Jag har inte lämnat sporten överhuvudtaget. Men jag hoppas att Sverige ska vara en ledande nation i padel i framtiden. Vi har så många fina hallar. Jag är säker på att det kommer vara en olympisk sport inom en snar framtid. Då ska Sverige vara en ledande nation. 

För tolv år sedan bestämde sig Thomas Johansson. Skadorna satte stopp för Linköpingssonen som var tvungen att sluta. Sedan dess har svensk tennis tappat sin glans och Sverige saknar i dag en toppspelare, men den tidigare världssjuan menar att potentialen finns. 

Oron för Mikael Ymer

– Jag tycker det är lite synd att Mikael Ymer inte investerar i sin tennis. Han är väldigt duktig och har ett bra spelsinne. Det finns ingenting som inte säger att han skulle ta sig in bland de 25 bästa i världen. Han måste sätta sig ner och hugga en riktigt bra tränare och se vad det tar honom. Jag tror att det kommer att ta honom långt. 

Ett annat namn många hoppas på är Björn Borgs son, Leo Borg. 

– Jag har inte sett Leo spela, bara när han tränade för flera år sedan. Det är inte lätt att vara Björn Borgs son. Han var en gigant. Han är ju den störste vi har haft i Sverige. Då är det inte lätt, men Leo är duktig. 

Samtidigt håller världstoppen i tennis på att ritas om. Roger Federers karriär går mot sitt slut. Rafael Nadal dras med skador och nya namn slår sig in bland de bästa i världen. Thomas Johansson är säker på att Novak Djokovic kommer vara den som vinner flest grand slams. 

Johansson vill dock inte att Roger Federer, 40, ska lägga racketen på hyllan – än.  

– Det är enbart hans val. Jag hoppas verkligen att han kommer tillbaka, men han är 40 år. Det är inte lätt att slå de yngre killarna. Men jag tror att han kommer tillbaka och spelar några tävlingar till. Det hade varit kul att se. 

Fotnot: SportExpressen har sökt Mikael Ymer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.