”Är chockad – det är för mig ofattbart”

Andreas Vinciguerra.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: TOMAS LEPRINCE

Svensk tennis befinner sig i en svacka. 

Den tidigare världsspelaren Andreas Vinciguerra vill vända utvecklingen genom att arrangera flera internationella tävlingar i Sverige nästa år. 

Men nu finns en risk att finansiären Jens Lackmann drar sig ut då svenska tennisförbundet inte ger grönt ljus för satsningen, enligt Vinciguerra. 

– Jag är chockad. Det är för mig ofattbart, säger han. 

– Vi behöver få in mer underlag för att gå vidare, säger Svenska tennisförbundets ordförande Åsa Hedin.

Samtidigt som Norge, Danmark är på uppgång befinner sig svensk tennis ljusår från den nivån nationen hade under under 1980- och 90-talet. Sverigeettan Mikael Ymer har åkt ut i den första omgången av Swedish Open, en tävling som tidigare har dominerats av svenskar. 

Tennisintresset i Sverige har sjunkit i takt med att svenska spelare har tappat mark på rankinglistorna. 

Sedan Robin Söderling tvingades sluta med tennis har Sverige saknat ett riktigt affischnamn. 

Men det finns krafter som vill vända den dystra utvecklingen. Andreas Vinciguerra vill tillsammans med entreprenören Jens Lackmann lyfta svensk tennis ur skuggan genom att arrangera flera internationella proffstävlingar i Långtora utanför Enköping.

Att kunna möta internationellt motstånd på hemmaplan är av högsta vikt för att kunna ge svenska spelare undvika att betala dyra resor till utlandet. 

– Det är jätteviktigt. Desto fler tävlingar på hemmaplan desto bättre eftersom det ger möjligheten till fler svenskar att möta internationella spelare som spelar på en högre nivå. Det är det vi behöver. Kollar vi på framgångsrika tennisnationer har de väldigt många internationella tävlingar. Men det är även viktigt för alla barnen som kommer och tittar. Där är då man finner inspiration till att börja spela mer och få en dröm om att bli en professionell tennisspelare, säger Sverigeettan på damsidan Rebecca Peterson. 

Vinciguerra: ”Det är för mig ofattbart”

Den ursprungliga planen var att arrangera 20 futuretävlingar, tio för herrar och tio för damer, under nästa år. Ett antal som nu har sjunkit till åtta. 

Men den tidigare ATP-spelaren upplever ett motstånd från det svenska tennisförbundet, som nu har vuxit till en konflikt. 

Får att gå vidare med satsningen krävs ett godkännande från förbundet, något som inte Vinciguerra och hans partners har fått. 

– Det är för mig ofattbart. Även om jag väl inte haft den största tilltron till förbundets kompetens så kunde jag inte ens i min livligaste fantasi föreställa mig det här, säger han och fortsätter: 

– Jag är chockad. Svenska tennisförbundet väljer att motarbeta en satsning som är värd 6,5 miljoner kronor. 

– Min känsla är att förbundet egentligen inte uppskattar att det kommer in en privat aktör för att hjälpa svensk tennis, säger Andreas Vinciguerra. 

Satsningen inte godkänd av svensk tennis

Svenska tennisförbundet har inte godkänt satsningen. Ordföranden Åsa Hedin säger att förbundet måste få mer material för att satsningen ska få ett grönt ljus, samtidigt som den behöver förankras med klubbar för att passa in i ett schema.

– Det är ett superspännande initiativ. Det finns mycket energi där (Vinciguerra) och vi vill jobba för att få mer internationella tävlingar till Sverige. Men vi behöver få fram rätt underlag och se till att det passar in i kalandern. Vi tror att det är bra att börja med ett visst antal tävlingar och se om går bra. Det är otroligt mycket arbete som ligger bakom sådana här turneringar, säger förbundets ordförande Åsa Hedin. 

Hedin framhåller att hon tror på ett samarbete med Vinciguerra och hans partners för att göra tävlingarna så bra som möjligt. 

– Svenska tennisförbundet ansvarar för de sanktioner vi skickar in. Vi behöver säkerställa att tävlingarna genomförs på ett korrekt sätt. Då är det bra med ett samarbete gällande funktionärer och logistik. Det krävs otroligt mycket planering bakom sådana här turneringar. 

Vinciguerra känner sig motarbetad av förbundet. Hur ställer du dig till det?

– Jag motarbetar honom absolut inte. Jag tror stenhårt på att han har finansiärerna, det finns ingen tvekan kring det. ITF (Internationella tennisförbundet) brukar även vilja besöka anläggningen. Det hinner inte dem göra förrän i augusti. Vinciguerra är en entreprenör, och entreprenörer hoppas få saker gjorda i går. Jag förstår hans frustration, men jag måste lyssna på personer som har gjort detta under så många år, säger Åsa Hedin.  

Men Vinciguerra hävdar att han har skickat in all information som krävs, och berättar nu att hans finansiär Jens Lackmann kan hoppa av satsningen och tävlingarna kan slopas – vilket vore enorm förlust för svensk tennis, enligt Vinciguerra. 

– Risken finns att vi går in med pengarna in i en annan idrott. Jag tycker det här går väldigt långsamt och materialet de begär är inte relevant. Vi begär ingenting från dem och kan arrangera tävlingarna på egen hand. Vad vi väljer att betala våra anställda i löner, det har inte de med att göra. 

– Alla skriker för att få dessa tävlingar till Sverige. Jag hoppas att vi kommer i mål med detta snarast. 

Beslut kan komma i augusti

Enligt Åsa Hedin kan ett beslut tas i augusti. Det duger inte, menar Vinciguerra. 

– Att beslutet behöver förankras med klubbar tror jag inte mycket på. Jag tror att alla klubbar kommer vara jättepositiva till detta. Det vi enda vi behöver är att vara överens med förbundet att vi får genomföra åtta tävlingar, men det får vi inte. 

Hur länge kan ni vänta för ett beslut? 

– Vi är snart inne i augusti. Vi kan inte vänta så länga till. De enda vi behöver är att ja. 

Förbundet hävdar att det krävs mycket planering och arbete för att genomföra dessa turneringar. Andreas Vinciguerra menar att de har genomfört all planering som krävs, och de nu behöver ett klartecken för att kunna gå vidare i processen. 

– Det krävs enormt mycket förberedelser och vi behöver ett grönt ljus för att kunna sätta i gång. Vi har hållit på sedan i mars. Det jag vill är att hela styrelsen avbryter sin semester, kopplar upp sig i 30 minuter i ett extra styrelsemöte och tar ett beslut. Jag tycker det är riktigt dåligt. Det är någon som vill investera miljoner i svensk tennis. De kan inte missa den här möjligheten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.