Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är bra att hota – går inte behandla människor så”

Sofia Arvidsson
Foto: TOMAS LEPRINCE
Sofia Arvidsson
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Johanna Larsson
Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN
Peng Shuai
Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Frågetecknen kring vad som har hänt med den kinesiske tennisspelaren Peng Shuai är fortsatt många. 

Och WTA har hotat med att dra sig ur Kina. 

SportExpressen har pratat med Sofia Arvidsson och Johanna Larsson – som båda två har mött den förra världsettan under sina karriärer. 

– Det är klart att det handlar om Peng Shuai just nu men det handlar också om hur man behandlar människor i stort, säger Sofia Arvidsson. 

Den kinesiska tennisspelaren Peng Shuai anklagade Zhang Gaoli, tidigare vice premiärminister och medlem i landets högsta beslutsfattande organ, för sexuella övergrepp. 

Inlägget som publicerades på plattformen Weibo raderades omgående och kort därefter försvann tennisstjärnan. Bortsett från ett fåtal videos från den kinesiska staten har hon inte synts till. 

Såväl tennisfamiljen, representanter för Vita huset och FN har engagerat sig i försvinnandet och pressen på den kinesiska regimen har ökat. 

”Det är verkligen på tiden”

WTA (Women's Tennis Association) har hotat med att dra sig ur Kina och kräver ytterligare bevis - utöver de filmer som släppts - på att stjärnan mår bra. 

– Det här är helt klart större än affärerna, har WTA-chefen Steve Simon sagt till CNN. 

Även i Sverige engagerar frågan människor och att WTA nu sätter press på Kina är något som uppskattas av tidigare spelare. 

– Jag tycker att det är ett bra steg som WTA har tagit att de hotar att dra sig ur Kina om inte de får något svar. Man kan inte behandla människor så tycker jag, säger den svenske före detta spelaren Sofia Arvidsson som mött Peng Shuai flera gånger under sin tid på touren. 

Johanna Larsson – som även hon ställts mot Peng – håller med:

– Jag tycker att det är jättebra att WTA står upp för sina spelare. Det är ju verkligen på tiden att man gör det. Att man visar att varje spelare är mer värd är businessen i sporten, det tycker jag är jättefint, jättebra och någonting som behövs. 

Har WTA inte alltid stått upp för sina spelare?

– Tennis är en kommersiell idrott och det är mycket pengar i sporten så många gånger är det ju tv-rättigheter och pengar som styr, och spelarna kommer i andra hand. Jag tycker att det är bra nu att man agerar. Det är människor som man pratar om, säger Larsson och uppskattar WTA:s agerande i frågan. 

– Jag tycker att de varit ganska tydliga med vad de tycker och att de förväntar sig att Peng Shuai kommer tillrätta och att de får bra bevis på att hon mår bra och att det inte är någonting som har hänt henne - det har väl inte riktigt kommit fram ännu, säger Larsson. 

Delade rum med Peng

Sofia Arvidsson hoppas att fallet kan leda till en förändring. 

– Jag tror ju att det får dem att inse allvaret. Sedan får vi hoppas att det fler kan ställa sig bakom det här. Det är klart att det handlar om Peng Shuei just nu men det handlar också om hur man behandlar människor i stort. Kan man sätta ner foten i det här ärendet så kanske man kan hjälpa andra också. 

Arvidsson berättar att hon en gång delade rum med Peng under en tävling i Charleston. 

– Hon kom till en tävling och hade inte någonstans att bo och hotellet var överbokat, då fick hon dela rum med mig och så fick tränaren dela rum med min tränare. Det var lite roligt. 

Hur var det?

– Jag tror inte att vi sa så mycket då, hon kom sent på kvällen och sedan var hotellet överbokat så där var vi... 

Hur reagerade du när du hörde om det som hänt henne?

– Det som har hänt är ju hemskt så klart och det verkar ju fortfarande vara lite oklart var hon är någonstans. Nu var det ju några år sedan jag slutade, men hon var ju alltid en sådan som man pratade med. En väldigt snäll och glad tjej ju. Man får ju verkligen hoppas att allt är okej med henne, säger Arvidsson 

Johanna Larsson har även hon en bra bild av den kinesiska spelaren. 

– Det är kanske ingen av de spelarna som man känner bäst på touren, så är det absolut inte. Men en tuff motståndare är hon absolut och har haft en fantastisk karriär så tennis det kan hon ju spela. Sedan är det alltid att ibland blir det lite svårt med språket när det är asiatiska spelare och svenska spelare. Men hon verkar vara en jätte go tjej, så det är inga konstigheter. 

Mysteriet: Tennisstjärnan spårlöst försvunnen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.