”Är alla turneringars dröm att locka dem”

Stockholm Open - en svensk tennisklassiker sedan 1969
Stefan Paymer, vd SPG Event, Thomas Enqvist, turneringschef Stockholm Open och Jamie Perry, vd Stockholm Open AB
Foto: Matthias Huss / Matthias Huss
Foto: DIRK WAEM / STELLA PICTURES BELGA

Thomas Enqvist blir ny turneringschef för Stockholm Open.

Den tidigare världsfyran och Davis Cup-hjälten blir ansiktet utåt när SPG Event tar över driften från och med 2020.

– Det här är turneringen som alltid har legat mig varmast om hjärtat, säger Enqvist.

Den 51:a upplagan av Stockholm Open är över – och från och med nästa år tar SPG Event över driften av turneringen.

SportExpressen kan nu berätta att Thomas Enqvist blir ny turneringschef för Stockholm Open, något som även Good to Great Journal rapporterar om.

Den tidigare världsfyran vann turneringen år 1995, 1996 och 1999. Han har tagit Sverige till Davis Cup-segrar år 1997 och 1998, har arbetat som DC-kapten efter karriären och därtill varit expert i Eurosport.

Allt som återstår är att han ska bli formellt godkänd av ATP för att han ska kunna tillträda tjänsten.

– Det ska bli otroligt kul att jobba med det här, säger Enqvist.

– Jag är Stockholmskille och gick och tittade på Stockholm Open när jag var liten och drömde om att en dag få spela turneringen. Som aktiv var det den roligaste turneringen att spela på hela året. Jag har mina allra bästa minnen från Stockholm Open tillsammans med Davis Cup, säger han.

Thomas Enqvist ny turneringschef för Stockholm Open

För SPG Event – Stureplansgruppen Event – och vd:n Stefan Paymer var det ett enkelt beslut att rekrytera Enqvist som ansiktet utåt för den nya satsningen. Och planerna för nästa års upplaga av Stockholm Open är storslagna.

– Vi vill skapa något helt nytt uppe i Kungliga Tennishallen. Det handlar om estetik, känsla, flöde, värdskap, puls, mat och dryck. Den totala upplevelsen måste maximeras. Utöver det vill skapa en mera utvecklad och naturlig mötesplats för näringslivet under turneringen. Där har vi satt en plan sedan lång tid som vi vill förverkliga, säger Paymer.

– Drömmen är att vi skapa en gemensam plattform där Sveriges alla stora tennisentusiaster samlas: gamla spelare, fans, företag, tränare och klubbar. Vi vill bli en gemensam kraft och röst för svensk tennis framtid. Där landade vi i att Thomas Enqvist ska vara vår sportsliga representant. Han har en legitimitet som känns tung och han kommer att driva de sportsliga delarna i evenemanget, fortsätter han.

”Hoppas naturligtvis på en svensk spelare”

Enqvist kommer att använda de kontakter han förvärvat från sina 25 år inom världstennisen, och ser möjligheterna trots att Stockholm Open ligger direkt efter ”Asien-svängen” i den årliga tävlingskalendern.

– Jag har som mål att fortsätta leverera ett namnkunnigt startfält. Sen är det viktigt att se till mixen i startfältet – att försöka hitta ett par riktigt starka namn som man vet kan attrahera både publik och partners, men också ett par framtida stjärnor. Sen hoppas vi naturligtvis på att en svensk spelare ska slå igenom, säger han.

Hur ser du på möjligheterna att locka någon av de tre stora namnen i framtiden?

– Man ska aldrig säga aldrig. Sen vet man hur pass svårt det är att få Nadal, Djokovic och Federer. De har ett späckat schema och är väldigt selektiva i vilka tävlingar de spelar. Men självklart ska man ha en dialog med dem och om det kommer en öppning så måste man naturligtvis försöka vara där och ta vara på den. Det är alla turneringars dröm.

Stefan Paymer lovar en sportslig satsning redan till nästa års upplaga.

– Vi har satt en plan med Thomas redan nu för att ha ett intressant startfält till 2020. Vi vill ta tillbaka Stockholm Open som stockholmarnas ”top of mind” när det handlar om idrottsevenemang på året.

Roger Federers besked – satsar mot OS 2020

Tennisstjärnan i intervju med CNN om sitt OS-beslut

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.