Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andy Murray vidare efter dramatisk fajt

Foto: DAVE HUNT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAVE HUNT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det satt långt inne.

Men tennisstjärnan Andy Murray, 34, är vidare i Australian Open.

Skotten vann mot Nikoloz Basilashvili med 3–2 i set (6–1, 3–6, 6–4, 6–7, 6–4) i första omgången.

Den trefaldige grand slam-vinnaren Andy Murray är tillbaka i Australian Open för första gången sedan 2019, och det slutade med succé i öppningsmatchen.

Men det tog sin tid. Murray, rankad 113:e i världen, kunde jubla först efter 3 timmar och 55 minuter.

Nikoloz Basilashvili, Georgien, tvingade fram ett avgörande set sedan han kvitterat till 2–2 efter tiebreak. Men då plockade den skotske veteranen fram mästartakterna när han vann tio raka poäng och gick upp till 3–0 i game i femte set.

Många trodde nog att det var spiken i kistan, men Basilashvili hade svar på tal och kom tillbaka till 4–4. Till slut säkrade Murray ändå segern genom att vinna de två avslutande gamen.

Därmed är han klar för andra omgången där japanen Taro Daniel, rankad 120:a i världen, väntar.

Murray har nått final i Melbourne hela fem gånger – men aldrig vunnit. Han har dragits med skadebekymmer i flera år och bara deltagit i turneringen två gånger de senaste fem åren.

Den ryske världstvåan Daniil Medvedev tog en planenlig seger mot 91:a-rankade schweizaren Henri Laaksonen i första omgången.

Medvedev vann med 3–0 i set (6–1, 6–4, 7–6) efter att ha avgjort matchen i tiebreak. Han gick till final i Australian Open förra året, men förlorade då mot Novak Djokovic.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.